Zaboravite na ključeve i brave! Budućnost je u pametnoj kontroli pristupa

Koliko se puta dogodilo da ste negde zaturili ključeve od stana ili kancelarije i da niste mogli da uđete? Koliko puta ste samo izgubili vreme da ih nađete ili obijali bravu na sopstvenim vratima? A gde je tu šteta, a neplanirani troškovi? Nemogućnost da zaključate stan ili kancelariju do dolaska majstora i briga da neko nepozvan uđe? A stres i da ne pominjemo…

294
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tehnologija nam pruža izvanredne mogućnosti zaštite poslovnog i životnog prostora, a od nas najviše zavisi da li ćemo je i u koje svrhe primeniti.

Sistem kontrole pristupa predstavlja jedan od najbitnijih elemenata svakog sistema obezbeđenja. On se zasniva se na rešenjima tehničke prirode koja na jednostavan način omogućavaju kompanijama i preduzećima da ograniče pristup prostorijama. Inovativna kontrola pristupa može omogućiti poslodavcima da kontrolišu svoje zaposlene, kao i da vode evidencije o radnom vremenu, a samim tim i onemoguće pristup neovlašćenim licima u štićeni prostor.

Koliko se puta dogodilo da ste negde zaturili ključeve od stana ili kancelarije i da niste mogli da uđete? Koliko puta ste samo izgubili vreme da ih nađete ili obijali bravu na sopstvenim vratima? A gde je tu šteta, a neplanirani troškovi? Nemogućnost da zaključate stan ili kancelariju do dolaska majstora i briga da neko nepozvan uđe? A stres i da ne pominjemo… Pogledajte u daljem tekstu zašto je praktičnije i sigurnije da pređete na pametnu kontrolu pristupa.

Pametan pristup i automatizovani ulazak u štićeni prostor mogli bi postati ustaljena praksa svakodnevnog života u pametnim zgradama narednih godina. Upravo, zbog pametnih kartica i beskontaktne tehnologije, poboljšava se način na koji zaposleni i druga lica ulaze u objekte što im omogućava lakši i bezbedniji pristup štićenom objektu.

Lakše, brže i bezbednije

Sistemi kontrole pristupa zasnivaju se na dozvoli pristupa osoba za ulazak ili kretanje štićenim prostorom pomoću unosa šifre, PIN-a ili putem aplikacije, očitavanjem ID kartice, RFID kartice, očitavanjem mobilnog telefona, ili memorisanih biometrijskih karakteristika (otiska prsta).

Ovaj sistem kombinuje prednosti tradicionalnog sistema kontrole pristupa sa fleksibilnom i pametnom kontrolom na mreži putem veba.

Pronalazak brave i ključa služio je društvima kao najranija tradicionalna verzija kontrole pristupa. One su predstavljale funkcionalno rešenje za primarni problem obezbeđenja imovine i identifikovanja pojedinca pre nego što se dozvoli ili odbije pristup štićenom objektu. Kasnije, u toku 20. veka uređaji su su razvijali i evoluirali, zahvaljujući napretku računarske tehnologije i inženjeringu.

Kreirajte i prilagodite planove zaključavanja, reagujte trenutno na događaje, otvorite vrata pritiskom na dugme i aktivirajte svoj alarmni sistem, sve to sada možete da radite iz udobnosti svog doma, kancelarije ili bilo gde u pokretu. Postoje aplikacije koje čak omogućavaju prilagođavanje postavki jednostavnim korišćenjem pametnog telefona.

2010. godine evolucija kontrole pristupa je započela sledeću fazu zbog masovne proizvodnje pametnih uređaja, što je stvorilo infrastrukturu i alate potrebne programerima za kreiranje inovativnih ažuriranja, podižući kontrolu pristupa na viši nivo u poboljšanoj funkcionalnosti i iskustvu krajnjeg korisnika.

Ljudi postaju sve više upoznati sa korišćenjem više aplikacija na pametnim uređajima kako bi se prepoznali i upravljali svakodnevnim zadacima. Mogu se kretati od pristupa društvenim mrežama ili bankovnim računima do deljenja sadržaja i plaćanja računa. Ove usluge su postavile nivo funkcionalnosti koji se očekuje za besprekorno iskustvo korišćenja pametnih uređaja za ličnu verifikaciju.

Industrija bezbednosti sledi njihov primer u razvoju novih proizvoda za svoja tržišta. Iz perspektive kontrole pristupa, koristimo mnogo različitih načina da identifikujemo ljude. Najvažniji za ovo su pametni uređaj i biometrijske informacije pojedinca. Primer onoga što se već dešava u drugim industrijama je bezgotovinsko plaćanje. Kontrola pristupa i pametne kartice su sledeći, ali su još uvek u ranoj fazi razvoja.

Šta su pametne kartice i kako funkcionišu?

Pametne kartice su plastične kartice sa čipom ili magnetnom trakom za kontrolu pristupa, koja sadrži kodirane podatke koji se čitaju provlačenjem kartice ili prislanjanjem na elektronski uređaj, i omogućava pristup zaštićenim oblastima ili sistemima, kao i ulazak u bezbednu zgradu bez tradicionalnog ključa ili fizičke kartice. Njima upravlja lice koje upravlja i sistemom bezbednosti.

Nakon izdavanja pametne kartice, primenjuje se sistem zaštite koji zahteva od korisnika da se prijavi na svoj uređaj. Identitet pojedinca koji je određen ’akreditivom’, može biti PIN kod, kartica pristupa kontrole, privezak za ključ, ili jedinstvena ljudska karakteristika kao što je otisak prsta. Najuobičajeniji tip akreditiva je kartica prisupa kontrole (ili značka). Korišćenje pametnih akreditiva je bezbedno. One uključuju:

  • Barkod – jedinstven ID smešten u barkodu na kartici sličan načinu po kojem se radi popis i preuzimanje robe u supermarketu.
  • Magnetna traka – jedinstven ID je zabeležen na magnetnu traku na sličan način kao kod detalja na starim bankarskim karticama.
  • RFID (Radio Frequency Identification) – Ove kartice beleže jedinstveni ID elektronski. Kartice se čitaju specijalnim RFID čitačima koji komuniciraju sa karticam koristeći radio frekvencije. RFID akreditivi su takođe dostupni kao privesci za ključ ili tokeni, koji su kompaktniji od kartica.

Kako se napadi vremenom razvijaju, višedimenzionalni pristup bezbednosne arhitekture omogućava proaktivnija i kontinuirana poboljšanja bezbednosnih mehanizama u poređenju sa alternativnim i manje raznovrsnim pristupima. Logički pristup pomoću čitača pametnih kartica pruža bolju sigurnost od lozinke jer zaposleni često ne uspevaju da se odjave sa svojih radnih stanica na kraju dana, dozvoljavajući drugima da pristupe osetljivim fajlovima kompanije. Pametna kartica rešava taj problem jer uklanjanje kartice prekida vezu radne stanice sa računarskom mrežom kompanije.

5/5 - (4 votes)
AUTORDijana Pavlović
IZVORHr zaštita
Prethodni članakUspešno održan “HIKVISION INNOVATION SUMMIT”! Jeste li se povezali?
Sledeći članakDojave o bombi stigle u 173 škole: Kontradiverzione ekipe i dalje na terenu!