PRIVATNOST NA UDARU HAKERA: Da li će ispuniti pretnje i objaviti zdravstvene podatke poznatih?

Hakeri su zapretili da će objaviti zdravstvene podatke preko hiljadu poznatih Australijanaca nakon sajber napada koji je Australijska vlada nazvala "velikim znakom upozorenja".

166
privatnost-na-udaru-hakera-da-li-ce-ispuniti-pretnje-i-objaviti-zdravstvene-podatke-poznatih 1
- Sponzor članka -hikvision srbija
Prema objavi Mediabank – glavnog privatnog osiguravača, hakeri su ukrali preko 200 gigabajta podataka.
U pitanju su osetljivi podaci jer nije reč samo o lokaciji na kojoj su se poznati Australijanci lečili već dijagnoze i prepisane terapije lečenja, dakle svi relevantni podaci o zdravstvenom stanju i zdravstvenoj istoriji pacijenata.
Posedovanje i upravljanje informacijama, pogotovo ako se do njih dođe na ovakav način, ostavlja mogućnost velikih zloupotreba ali i finansijske koristi. Vođeni time, hakeri su zapretili da će objaviti ili prodati podatke 1.000 uglednih osoba, ukoliko osiguravač Mediabank ne plati otkup.
Lični podaci oko devet miliona Australijanaca, ili gotovo trećine stanovništva, objavljeni su prošlog meseca nakon hakerskog napada na Optus, drugog mobilnog operatera u zemlji, što je ujedno bio i jedan od najprofitabilnijih sajber napada za hakere u istoriji Australije.
Ministarka unutrašnjih poslova Kler O’Nil izjavila je u četvrtak da se IT bezbednost više ne može posmatrati zdravo za gotovo i da više nema garancije bezbednosti.
Nakon Optusa, ovo je velik znak upozorenja, da se trgnemo. Živimo u novom svetu. Od sada ćemo biti izloženi neprestanim sajber napadima„, istakla je za radio ABC.
5/5 - (1 vote)
IZVORCitizen Digital
Prethodni članakLjUBAV KAO METOD REGRUTACIJE: Ko su „regruteri“ i kako obaveštajne službe biraju agente za svoje redove?
Sledeći članak„PETI ELEMENT“ NAM STIŽE: Kina testira „leteće“ automobile koji mogu da dostignu 230 km/h