„PETI ELEMENT“ NAM STIŽE: Kina testira „leteće“ automobile koji mogu da dostignu 230 km/h

Pokrajinska saobraćajna uprava nadgledala je ispitivanje novih maglev automobila sa ciljem proučavanja dizajna puteva i bezbednosnih mera za praktičnu vožnju velikom brzinom.

161
- Sponzor članka -hikvision srbija

FUTURISTIČKI KONCEPT – I BEZBEDNOST I BRZINA

Godinama su leteći automobili postojali samo u naučnoj fantastici. Učinjeno je nekoliko pokušaja da se ova mehanička nemogućnost prevaziđe i izgradi u stvarnosti. Ovaj san bi mogao uskoro biti naša svakodnecnica koja će u mnogome promeniti način na koji ćemo putovati, raditi i živeti u narednim decenijama.

Prema kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua, kineski istraživači u provinciji Sečuan, sproveli su na autoputu prošle nedelje testiranje modifikovanih putničkih automobila koji koriste magnete da lebde 35 milimetara iznad provodne šine. Drugim rečima, eksperimentalno vozilo koristi tehnologiju magnetne levitacije (maglev).

Istraživači su postavili osam limuzina sa jakim magnetima na dno vozila i testirali ih duž puta od 8 km. Iznenađujuće, jedan od osam automobila dostigao je brzinu od 230 km na sat. Automobili se povremeno mogu videti kako levitiraju dok se kreću preko staze na snimku koji je objavio kineski novinar.

Ispitivanje DIZAJNA puteva i mera bezbednosti na autoputu

Ispitivanja su nadgledana od strane pokrajinske saobraćajne uprave i imala su za cilj proučavanje dizajna puteva i bezbednosnih mera za praktičnu vožnju velikom brzinom. Prema Deng Zigangu, univerzitetskom profesoru koji je radio na razvoju vozila, usvajanje magnetne levitacije za putničke automobile može rezultirati manjom potrošnjom energije i većim dometom.

I to nije sve…

Upravo prošlog avgusta, nacija je debitovala sa prvom na svetu koja ima izgrađenu maglev liniju sa trajnim magnetima. Inženjeri su se pohvalili da može da zadrži „nebeski voz“ zauvek – čak i bez napajanja. Eksperimentalna crvena šina dugačka 800 metara nalazi se u južnom kineskom okrugu Ksingguo, u provinciji Jiangki. Opremljen je snažnim magnetima koji mogu da izazovu odbojnu silu dovoljno jaku da podigne voz sa 88 ljudi u njemu.

Ovaj novi model se veoma razlikuje od većine postojećih maglev linija jer radi na oko 10 metara iznad zemlje i bez ikakvog fizičkog kontakta sa šinom. To ga ne sprečava da bude izuzetno brz, postižući brzinu od 80 km/h.

Voz je takođe veoma efikasan. Zbog svojih jedinstvenih uslova slobodnog plutanja i odsustva trenja, potrebna mu je samo mala količina električne energije da bi funkcionisao. Takođe košta desetinu cene koja je potrebna za izgradnju metroa.

S obzirom na to da Kina dosledno smišlja nove i jedinstvene načine korišćenja maglev tehnologije, ne možemo a da se ne zapitamo, šta će biti sledeće?

5/5 - (2 votes)
IZVORInteresting Engeenering
Prethodni članakPRIVATNOST NA UDARU HAKERA: Da li će ispuniti pretnje i objaviti zdravstvene podatke poznatih?
Sledeći članakVRHUNSKA TEHNOLOGIJA NA DOHVAT RUKE! Hik AX PRO alarmni sistem – Vaš pouzdan izbor za veću sigurnost!