Zaštita od požara u stambenim objektima: Mitovi i istine

Požari se mogu širiti izuzetno brzo. Za manje od 30 sekundi, mali plamenčić vrlo lako se može otrgnuti kontroli.

150
- Sponzor članka -hikvision srbija

Požar u stambenom objektu može biti jedan od najstrašnijih iskustava koje osoba može doživeti. Uprkos ozbiljnosti ovog problema, postoji mnogo mitova i pogrešnih informacija o tome kako se najbolje zaštititi od požara. U ovom članku razmotrićemo neke od ovih mitova, izneti činjenice i pružiti korisne savete za efikasnu zaštitu od požara u stambenim objektima.

#1 Mit: „Požar se neće dogoditi meni“

Istina: Ovo je, nažalost, jedan od najčešćih mitova. Statistike pokazuju da se požar može dogoditi bilo kome, bilo gde i bilo kada. Prema podacima Nacionalne agencije za zaštitu od požara, svake godine se dogode stotine hiljada požara u stambenim objektima, uzrokujući ozbiljne povrede i smrtne slučajeve.

2# Mit: „Ako se zapali moja kuća, imam vremena da pokupim svoje stvari i sigurno izađem.“

Istina: Požari se mogu širiti izuzetno brzo. Za manje od 30 sekundi, mali plamenčić vrlo lako se može  otrgnuti kontroli. Ukoliko dođe do požara, najvažnije je da odmah napustite zgradu i pozovete  vatrogasce.

3# Mit: „Ako se moja kuća zapali, mogu se kretati kroz dim kako bih izašao.“

Istina: Dim od požara može biti jednako, ako ne i opasniji, od samog plamena. Dim je često ispunjen toksičnim gasovima koji mogu uzrokovati nesvesticu i smrt u samo nekoliko minuta.

Zaštita od požara u stambenim zajednicama: Da li vaša zgrada ima protivpožarnu zaštitu?

…svake godine se dogode stotine hiljada požara u stambenim objektima, uzrokujući ozbiljne povrede i smrtne slučajeve.

Najbolje prakse za zaštitu od požara

  1. Instalirajte detektore dima: Ovo je jedan od najefikasnijih načina za zaštitu od požara. Detektori dima mogu da vas upozore na požar dok je još u ranoj fazi i daju vam dragoceno vreme da sigurno napustite zgradu.
  2. Redovno proveravajte i održavajte detektore dima: Detektori dima treba da se proveravaju najmanje jednom mesečno kako bi se osiguralo da pravilno funkcionišu. Takođe, baterije u detektorima dima treba menjati jednom godišnje.
  3. Napravite plan za slučaj požara: Ovaj plan treba da uključuje dva izlaza iz svake sobe i mesto na kojem će se svi članovi domaćinstva sastati nakon što su izašli iz zgrade. Svi članovi domaćinstva trebaju biti upoznati sa ovim planom.
  4. Pazite na kuhinju: Većina požara u stambenim objektima počinje u kuhinji. Nikada ne ostavljajte hranu koja se kuva bez nadzora, a frižider i rerna treba da budu isključeni kada se ne koriste.
  5. Budite oprezni sa električnim instalacijama: Pobrinite se da su sve električne instalacije u vašem domu ispravne. Ako primetite nešto sumnjivo, poput toplih utičnica ili prekidača, iskrice  neuobičajenog mirisa ili varnica, odmah pozovite stručnjaka.

Zapamtite, najbolja zaštita od požara je prevencija. Redovno preispitivanje i ažuriranje mera bezbednosti u vašem domu može vam pomoći da se zaštitite od požara i osigurate bezbednost svoje porodice.

Kako radi SPRINKLER za gašenje požara?

Da biste dodatno poboljšali bezbednost svog doma od požara, preporučujemo da razmotrite instalaciju profesionalnih sistema za dojavu požara. Ovi sistemi mogu brzo detektovati i upozoriti vas na požar, čime se povećava bezbednost vašeg doma i daje vam više vremena da reagujete.

Postoji mnogo renomiranih proizvođača sistema za dojavu požara, a neki od najpoznatijih uključuju:

  1. Siemens: Siemens je jedan od najvećih proizvođača u industriji bezbednosti i nudi širok spektar sistema za dojavu požara, uključujući one za stambene objekte.
  2. Honeywell: Honeywell je još jedan veliki igrač u industriji bezbednosti. Njihovi proizvodi uključuju detektore dima, alarme za ugljen monoksid, bežične sisteme za dojavu požara i mnoge druge.
  3. Johnson Controls (Tyco): Ova kompanija nudi širok spektar rešenja za zaštitu od požara, uključujući sisteme za detekciju i alarmiranje, gasne sisteme za gašenje požara i mnoge druge.
  4. Notifier by Honeywell: Ova marka je specijalizirana za proizvodnju sofisticiranih sistema za detekciju požara i dojavu, koji su pogodni za različite vrste objekata, uključujući stambene.
  5. Bosch Security Systems: Bosch nudi pouzdana i visokokvalitetna rešenja za bezbednost od požara, uključujući detektore dima i centralne alarmne sisteme.

zaštita od požara

Svaki od ovih proizvođača nudi različite modele i opcije, pa će je neophodno da procenite svoje specifične potrebe pre nego što donesete odluku. Bez obzira na to koji sistem odaberete, preporučljivo je da instalaciju obavi licencirani profesionalac. Oni će osigurati da je sistem pravilno instaliran i da radi kako treba, što je ključno za efikasnu zaštitu od požara.

Zapamtite, instalacija sistema za dojavu požara je investicija u sigurnost vašeg doma i porodice. Bez obzira na trošak, ne može se izmeriti vrednost života i mira koji ovi sistemi mogu pružiti.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakBezbednost u školama: TOP 10 saveta za bezbednije đake
Sledeći članakUnmasking the Shadows: Local Private Investigators Safeguarding EU Insurance Agencies Against Exploitation