Špijuniranje LEVEL PRO! Zavirite u svet obaveštajnih službi i saznajte

Obaveštajne službe koriste sofisticirane tehnike i alate kako bi prikupljale informacije. Od važnosti je napomenuti da postoji i stalna trka u razvoju tehnologije za zaštitu od ovakvih metoda. U svetu gde je informacija moć neophodno je da se bude korak ispred protivnika. Saznajte TOP 12 špijunskih LEVEL PRO metoda!

172
- Sponzor članka -hikvision srbija

U svetu tajne diplomatije i kontraobaveštajnih igara, obaveštajne službe koriste sofisticirane tehnike i alate kako bi prikupljale informacije. Neki od ovih metoda zvuče kao da su izašli direktno iz špijunskih romana ili science fiction filmova, dok će vam neki drugi biti logični rezultat decenija razvoja i istraživanja.

Setite se samo kada su se prvi put pojavili Touch screen uređaji na malim ekranima, mislili smo da smo od takve tehnologije udaljeni svetlosnim godinama i da postoje samo u naučnoj fantastici. Ako pogledamo stvari na taj način, shvatićemo da su zapravo brojne tehnike špijuniranja datirale iz davnih vremena, a sada su samo prilagođene današnjoj tehnologiji i stilu života.

Otkrijte 10 neverovatnih tehnika koje koriste najjače obaveštajne službe

1. Korišćenje čipova

Nije proizvod mašte, već nešto što se decenijama koristi kao metod obaveštajnog delovanja. Korišćenje uređaja koji se mogu hirurški implantirati. Na taj način, čipovi prenose podatke ili prate kretanje osobe. Ovi uređaji često koriste minimalnu energiju i mogu prenositi podatke na velikim udaljenostima. Osim praćenja kretanja, ovi uređaji mogu snimati audio, meriti vitalne znake ili čak detektovati hemijske supstance u telu.

2. Laserski mikrofoni

Ovi uređaji „slušaju“ preko prozorskog stakla koje izaziva zvuk u sobi. Laser se usmerava na prozor, a reflektovani zračak se analizira kako bi se kreirao zvuk u sobi. Savremeni laserski mikrofoni mogu „slušati“ kroz višestruko staklo i čak su sposobni da filtriraju pozadinsku buku i da se izoluju glasovi samo onih osoba čija komunikacija treba biti zabeležena.

3. Tehnika „mrtvog sandučeta“

Stari ali efikasan metod gde se informacije ostavljaju na tajnom mestu za drugog agenta da ih pokupi. To je oblik komunikacije bez ličnog sastajanja. Mesto je obično neupadljivo i može se koristiti više puta. GPS tehnologija je unapredila ovu metodu omogućavajući agentima da tačno lociraju skriveno mesto koristeći satelitsko praćenje.

LjUBAV KAO METOD REGRUTACIJE: Ko su „regruteri“ i kako obaveštajne službe biraju agente za svoje redove?

4. Steganografija

Tehnika skrivanja poruka unutar drugih digitalnih datoteka, poput slika ili audio snimaka. Na prvi pogled, datoteka izgleda normalno, ali sa pravim alatima, skrivena poruka može biti izvučena. Moderni algoritmi sada omogućavaju skrivanje podataka u video strimovima u realnom vremenu ili čak unutar onlajn reklama.

5. „Tempest“ tehnologija

Metod za presretanje informacija iz elektronskih uređaja putem elektromagnetnih emisija. Ova tehnologija omogućava špijunima da „čuju“ šta se tipka na tastaturi ili prikazuje na ekranu sa udaljenosti. Nove verzije ove tehnike mogu identifikovati koju vrstu softvera osoba koristi na računaru samo na osnovu elektromagnetnih emisija.

6. Skriveni mikrofoni u svakodnevnim predmetima

Obaveštajne službe su majstori u skrivanju uređaja u svakodnevnim predmetima poput kalkulatora, budilnika, ogledalima, olovkama. Pored svakodnevnih predmeta, obaveštajne službe koriste i žive insekte ili male ptice kao nosač mikrofona.

7. Tehnologija prepoznavanja lica

Upotrebljava se ne samo za identifikaciju već i za predviđanje ponašanja osoba na osnovu facijalnih ekspresija. Napredna AI tehnologija omogućava identifikaciju osoba na osnovu njihovih facijalnih karakteristika, često koristeći javne nadzorne kamere.

10 taktika američkih tajnih službi na obezbeđenju predsednika države

8. Dronovi za špijuniranje

Ovi mali, često nevidljivi uređaji mogu biti opremljeni kamerama i senzorima za nadgledanje i prikupljanje podataka bez ometanja. Najnoviji dronovi mogu se kamuflirati kao ptice ili čak insekti, omogućavajući im da se neopaženo kreću.

9. Biometrijsko špijuniranje

Tehnologija koja analizira jedinstvene fizičke ili bihejvioralne karakteristike osobe, poput otiska prsta, glasa ili načina hoda. Savremeni sistemi mogu analizirati ritam otkucaja srca ili čak način na koji osoba diše. Kada sve te podatke imate, uvek imate na oku osobu koja je subjekt praćenja.

10. Kvantna špijunaža

Iako je još uvek u povoju, ovaj pristup koristi princip kvantne mehanike za kreiranje praktično neprobojih komunikacionih linija. Osim neprobojnih komunikacija, koristi se i za kreiranje superbezbednih kriptografskih ključeva.

11. Akustične metode

Akustične metode su tehnologije koje koriste visokofrekventne zvuke, izvan opsega ljudskog sluha (20 Hz do 20 kHz), za prenos podataka. Ovi zvuci mogu biti emitovani i snimljeni pomoću specijalizovane opreme, a zatim dekodirani kako bi se izvukle informacije. Prednost akustičnih metoda je u njihovoj konspirativnosti; budući da su zvuci izvan ljudskog opsega sluha, njihovu prisutnost je teže otkriti. Ova metoda se često koristi za prenos kratkih, kritičnih komada informacija, kao što su lozinke ili ključevi za šifrovanje.

Gde se primenjuje:

  • U vojnim konspirativnim operacijama
  • U obaveštajnim službama za prikupljanje informacija
  • U zatvorenim prostorima gde je RF (radio-frekvencijski) prenos ometen ili prepoznatljiv

TOP 10 špijunskih sprava za koje nećete verovati da postoje

12. Terahercijska skeniranja

Ova metoda koristi talase između mikrotalasa i infracrvenog spektra da vidi kroz objekte i detektuje skrivene predmete ili tehnologije. Talasne dužine u terahercijskom opsegu imaju sposobnost da „vide“ kroz mnoge materijale, uključujući odeću, papir, pa čak i zidove. Terahercijska skeniranja mogu da detektuju skrivene predmete, kao što su oružje, eksplozivi ili tehnološki uređaji, bez potrebe za invazivnim pretragama.

Gde se primenjuje?

  • Na aerodromima i drugim tranzitnim čvorištima za detekciju opasnih materijala
  • U vojnim operacijama za identifikaciju potencijalnih pretnji
  • U istraživanju i razvoju za analizu materijala i tehnologije

Dok obaveštajne službe razvijaju sve naprednije tehnike za špijuniranje, važno je napomenuti da postoji i stalna trka u razvoju tehnologije za zaštitu od ovakvih metoda. U svetu gde je informacija moć, kontinuirani napor da se bude korak ispred protivnika je neophodan.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakPrislušni uređaji na točkovima: Vozite li auto ili auto vozi vas?
Sledeći članakTOP 10 BIZARNIH INCIDENATA U KOMPANIJAMA – Šta još može da se desi?