TOP 10 BIZARNIH INCIDENATA U KOMPANIJAMA – Šta još može da se desi?

Bezbednost je izuzetno ozbiljna branša i naizgled čini se kao da nema mesta humoru, ali to je samo naizgled. Smešne situacije, koje od rutine postanu avanutra i komedija su i više nego učestale,

1000
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bezbednost je izuzetno ozbiljna branša i naizgled čini se kao da nema mesta humoru, ali to je samo naizgled. Smešne situacije, koje od rutine postanu prava avanutra i komedija su i više nego učestale, da i najiskusniji stručnjaci ne mogu da odole, a de se ne nasmeju bizarnim slučajevima.

U svetu bezbednosti, čak i najosnovnije aktivnosti i sprovođenje mera mogu se pretvoriti u bizarnu zvučnu dramu. Evo nekoliko priča koje pokazuju da se u svetu korporativne bezbednosti nikad ne zna šta može da vas iznenadi. Jeste li spremni?

Od rutine do avanture – Šta još može da se desi?

  1. CCTV kamera završila na aukciji 

Kada je došlo vreme za ulaganja. Jedna kompanija odlučila je da nadogradi svoj sistem video obezbeđenja i da povuče svoje stare modele. Međutim, jedna od kamera iznenada je nestala sa radnog mesta. Nakon pregleda snimaka, otkriveno je da je kamera – “nestala sama od sebe“. Posle temeljnog ispitivanja slučaja, ispostavilo se da je jedan zaposleni zaljubljenik u starine uzeo kameru i pokušao da je proda na aukciji za antikvitete. Sektor bezbednosti, naravno, brzo je otkrio incident, ali ostalo je pitanje kako je uopšte uspeo da je iznese?

  1. Neplanirani sastanak u konferencijskoj sali

Iako mnoge kompanije imaju izuzetno jake sisteme zaštite, ovaj slučaj je pravi pokazatelj da ipak možete da zateknete nezvanog gosta i to baš u Sali za sastanke. Ova kompanija imala je veoma napredan sistem zaštite od provale. Međutim, jedne hladne zimske noći, alarm se iznenada aktivirao u jednoj od konferencijskih sala. Kada je obezbeđenje stiglo na lice mesta, naišli su na velikog medveda koji se, izgleda, odlučio da zanoći u firmi. Na sreću, svi su uspeli da se bezbedno izvuku iz situacije i medved je vraćen u svoje prirodno okruženje, ali ovaj incident ostaje nezaboravan.

  1. Ma, sve može!

Kada je zaposleni iz jedne kompanije zaboravio lozinku za ulazak u zgradu, odlučio je da pošalje SMS poruku portiru da ga pusti unutra. Međutim, nesrećni zaposleni greškom je poslao poruku na pogrešan broj. Zapravo, poruka je stigla lokalnom tajkunu, poznatom po svojoj strogosti i izuzetno jakom i sposobnom obezbeđenju. Tajkun je odgovorio da će ga pustiti unutra, ali pod uslovom da prisustvuje sastanku, o kojem nikada nije čuo. Nekako, zaposleni je pristao, a sastanak je za živo čudo postao iznenađujuće produktivan.

  1. Provalnik s osećajem za modu

Nakon prazničnih dana, u jednoj kompaniji otkriveno je da  je neko provalio u zgradu, ali se ispostavilo da nije ništa ukradeno. Umesto toga, provalnik je pažljivo složio sve stolice u konferencijskoj sali u obliku gigantskog osmougla, i stilski aranžirao prostor i naslagao odeću. Iako nisu izgubili ništa, ovaj incident je sve ostavio zatečene i u čudu.

  1. Tajanstveni slučaj nestale torte

Jedna kompanija je odlučila da organizuje interno takmičenje za najbolju tortu. Nakon što je odabran pobednik, torta je postavljena u kuhinju firme, čekajući da se iseče i da svako dobije po komad. Međutim, sledećeg jutra, torta je nestala. Kamera za video nadzor nije uspela da uhvati bilo kakvu sumnjivu osobu koja bi uzela tortu. Tokom istrage, ispostavilo se da je jedan zaposleni, zaljubljenik u slatkiše, poneo celu tortu kući i pojeo je u tajnosti. Njegov „slatki zločin“ bio je otkriven tek nakon što je torta postala glavna tema razgovora u kompaniji.

Smešna strana obezbeđenja

  1. Plemeniti haker

Znamo koliko su sajber napadi ozbiljni i sa kakvim konsekvencama. Međutim, nekada nas može iznenaditi upravo sledeća situacija. Jedna kompanija suočila se sa neobičnim sajber napadom kada su njihovi serveri postali meta hakerima. Umesto uobičajenih zahteva za otkup, hakeri su ostavili poruke u kojima su tražili da kompanija organizuje besplatnu večeru za sve zaposlene. Iako je sve izgledalo kao neslana šala, ostali su istrajni u svojim zahtevima.  Kako bi dokazali svoju ozbiljnost, čak su i naveli jelovnik sa jelima koja žele da se posluže. Na kraju, kompanija je odlučila da pozitivno odgovori na njihov zahtev i organizovala je večeru za sve zaposlene. Ovaj neobični incident završio se smehom i ukusnim obrokom i naravno slobodnim serverima. Biće da je samo neslana šala nekog zaposlenog ili se mladi haker samo na pristojan način vežbao.

  1. Zagonetna prikolica

Jedna kompanija je primila dostavu prikolice koja je bila ozbiljno obezbeđena i zaključana. Zaposleni su bili uplašeni, misleći da se unutra nalaze opasne materije, eksplozivi i oružje. Kada su otvorili prikolicu, otkrili su čitav arsenal, ali opreme za bebe, uključujući pelene, flašice i kolica. Iako su bili zbunjeni, obezbeđenje je uspelo da pronađe vlasnika prikolice. Ispostavilo se da je reč o zabuni u vezi sa adresom. Prikolica je bila namenjena prodavnici opreme za bebe, ali je završila u drugoj firmi. Ovaj neobični incident izmamio je svima osmeh na lice.

  1. Zaboravljeni paranoik u server sobi

Jedan zaposleni u kompaniji imao je ozbiljan slučaj paranoje i bio je potpuno uveren da ga prate. Odlučio je da se sakrije u server sobi kompanije kako bi izbegao navodne pratioce. Međutim, zaboravio je da obavesti kolege o svom planu. Kada je nestao, svi su bili u panici i kompanija je pozvala policiju. Nakon nekoliko sati, otkriveno je da se zaposleni lepo sakrio u server Sali.  Ovaj neobični slučaj ostavlja nas sa osmehom na licu i pitanjem koliko često paranoja može da nas navede na bizarno ponašanje.

  1. Gde mi je telohranitelj?

Izuzetno bogati preduzetnik angažovao je tim telohranitelja koji su bili poznati po svojoj ozbiljnosti i nepokolebljivom profesionalizmu. Međutim, tokom putovanja na egzotičnu destinaciju, njegov glavni telohranitelj je neočekivano nestao. Svi su bili uplašeni, misleći da je na redu njegov štićenik.

Kada su njegove kolege proučile snimke sa sigurnosnih kamera i potražili uređaje koje je koristio, otkrili su kako ulazi u restoran koji je bio poznat po svojim pikantnim jelima. Nakon temeljnog ispitivanja, telohranitelj je priznao da je osetio primamljiv miris hrane i da je odlučio da „testira“ hranu kako bi osigurao da je bezbedna za svog klijenta.

Njegova avantura u restoranu digla je na noge čitav tim ali je istovremeno izazvala i smeh. Sa druge strane ova situacija podsetila nas je i na  važnost održavanja profesionalizma. Ovaj bizarni incident nas suptilno podseća na to da se ponekad moramo odupreti iskušenjima, čak i kad smo zaduženi za bezbednost drugih.

  1. Leteći USB diskovi

Danas, zaštita podataka je postala imperativ za poslovanje svake kompanije, te je u ovom slučaju jedna izuzetno ozbiljno shvatila „svoj zadatak“ u zaštiti ličnih podataka i zato su svi USB portovi na računarima bili onemogućeni kako bi se sprečilo neovlašćeno kopiranje podataka.

Međutim, jedan zaposleni je odlučio da pronađe način da prenese neke datoteke sa računara na USB disk. Kako bi zaobišao sigurnosne mere, on je doslovno bacio USB disk na krov zgrade, nadajući se da će ga neko pronaći i vratiti mu sa kopiranim podacima. Iako je malo verovatno da bi neko ovo uradio, znajte ipak da ima. Njegov plan nije uspeo kako je planirao, jer je disk nestao.

Ovaj primer podseća na to da je zaštita ličnih podataka izazovna oblast, jer ljudi mogu biti iznenađujuće inventivni u pokušajima da zaobiđu sigurnosne mere. Važno je da kompanija preduzmu sve potrebne korake kako bi obezbedili podatke i istovremeno razmislili o potencijalno bizarnim rizicima.

 „Ako se nešto do sada nije desilo, znajte da nije nemoguće.“

Put do pakla popločan je dobrim namerama

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakŠpijuniranje LEVEL PRO! Zavirite u svet obaveštajnih službi i saznajte
Sledeći članakQuick Guide to Insurance Fraud Investigation