TikTok opet na tapetu: Skupi penali zbog povrede privatnosti dece

TikTok je kažnjen sa 345 miliona evra zbog kršenja zakona EU o podacima prilikom upravljanja dečjim nalozima, uključujući i propust da zaštiti sadržaj maloletnih korisnika od javnosti.

57
tiktok-opet-na-tapetu-skupi-penali-zbog-povrede-privatnosti-dece
- Sponzor članka -hikvision srbija

TikTok je kažnjen sa 345 miliona evra zbog kršenja zakona EU o podacima prilikom upravljanja dečjim nalozima, uključujući i propust da zaštiti sadržaj maloletnih korisnika od javnosti.

ŠTA APLIKACIJA “TIK TOK” RADI SA PODACIMA NAŠE DECE?

Irsko telo za nadzor podataka, koje reguliše TikTok širom EU, saopštio je da je ta kompanija počinila višestruke povrede pravila o zaštiti podataka, prenosi Gardijan.

Utvrđeno je da je TikTok prekršio zakon o  zaštiti podataka tako što je podrazumevana podešavanja naloga dečijih korisnika stavio na „javno“, odnosno uključio opcije javnih komentara, nije proveravao da li su nalozi dece povezani sa roditeljskim i nije uzeo u obzir rizike koji postoje za korisnike mlađe od 13 godina.

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) je saopštila da su korisnici starosti od 13 do 17 godina vođeni kroz proces registracije na TikToku koji je doveo do toga da njihovi nalozi postanu javni, što znači da svako može da ih vidi i ostavlja komentare.

Takođe, opcija „porodičnog povezivanja“, koja daje odrasloj osobi kontrolu nad postavkama naloga deteta, nije proveravala da li je ta odrasla osoba roditelj ili staratelj.

DPC je presudio da TikTok, koji je odredio da je minimalna starost korisnika 13 godina, nije uzeo u obzir rizik za maloletne korisnike koji imaju pristup platformi.

Šta TikTok zna o vama? – I šta vi treba da znate o TikToku!

5/5 - (2 votes)
AUTORThe Guardian
IZVORN1
Prethodni članakQuick Guide to Insurance Fraud Investigation
Sledeći članakOdrživost i korporativna bezbednost: Win-Win scenario