DIGITALNI OTISAK: Šta NIKAKO NE TREBA da radite na društvenim mrežama

Objavljivanje neprimerenog, kontroverznog ili uvredljivog sadržaja na društvenim mrežama može imati ozbiljne posledice na vaš profesionalni i lični život. Takvi postovi mogu biti zauvek dostupni online i mogu biti viđeni od strane potencijalnih poslodavaca, kolega ili čak državnih organa.

155
DIGITALNI OTISAK: Šta NIKAKO NE TREBA da radite na društvenim mrežama
- Sponzor članka -hikvision srbija

U eri digitalne sveprisutnosti, društvene mreže postale su ne samo alat za komunikaciju već i lakmusov test za procenu ličnosti. Naša interakcija na ovim platformama može imati dalekosežne posledice, od uticaja na zaposlenje, do formiranja profesionalnog i ličnog imidža. Ovaj članak integriše ključne uvide o tome kako nepromišljeno postavljanje materijala na društvenim mrežama može oblikovati našu stvarnost.

Uticaj na zaposlenje i finansije

Verovali ili ne HR menadžeri, poslodavci pa čak i bankarski službenici koriste društvene mreže za procenu kandidata i klijenata. Neprimereni sadržaji ili ekstremistički materijali mogu dovesti do odbijanja za posao ili kredit.

Pre nego što budu pozvani na razgovor, većina obavezno pregleda i društvene mreže koje su vitalan izvor informacija koje vam omogućavaju da razumete kakav je kandidat kao osoba, kakvi su njegovi stavovi i vrednosti. Ako potencijalni zaposleni ima na svojoj stranici sadržaj koji je neprihvatljiv za kompaniju, malo je verovatno da će biti ponovo kontaktiran.

  1. Ne postavljajte ništa što ne želite da vaš klijent, kolega ili šef vide.

Ako pomenete svoj posao/poziciju i kompaniju na društvenim mrežama (u svom profilu ili samo u komentarima), onda se u očima čitalaca od anonimnog korisnika pretvarate u zvaničnog predstavnika vaše kompanije. A ako se kolege i partneri pretplate na vaša ažuriranja, onda se stepen odgovornosti značajno povećava. Stoga, uverite se da je sadržaj vaših postova relevantan za vašu poziciju i kompetencije.

  1. Deljenje ličnih informacija

Deljenje ličnih podataka kao što su adresa stanovanja, telefonski brojevi, lokacije na kojima se krećete, ljubavni partner, slike ličnih dokumenata, registarske tablice vozila, specifični detalji o planovima za odmor može biti izuzetno rizično. I to nažalost nije sve. Brojni su podaci o kojima često ne razmišljamo, a koji mogu biti zloupotrebljeni. Ovi podaci mogu privući pažnju zlonamernih lica koja bi mogla iskoristiti te informacije za krađu identiteta, finansijske prevare, ili čak fizičke upade u privatnost. Važno je imati na umu da sve što postavite online može biti vidljivo široj javnosti i zloupotrebljeno. Više o toj temi, pročitajte:

VIRTUELNI DOSIJE: Između privatnosti i promocije

 

  1. Zanemarivanje postavke privatnosti

Mnogi korisnici društvenih mreža zanemaruju važnost postavki privatnosti. Ove postavke omogućavaju vam da kontrolišete ko može videti vaše postove, fotografije i lične informacije. Neprilagođavanje ovih postavki može dovesti do toga da vaši lični podaci postanu javno dostupni, što povećava rizik od cyber napada i drugih oblika zloupotrebe.

  1. Korišćenje slabih lozinki

Slabe ili uobičajene lozinke poput „123456“ ili „password“ su laka meta za hakerske napade. Važno je koristiti složene lozinke koje kombinuju velika i mala slova, brojeve i specijalne karaktere. Takođe, preporučljivo je koristiti različite lozinke za različite naloge kako bi se smanjio rizik u slučaju kompromitovanja jedne od njih.

  1. Kliktanje na sumnjive linkove

Phishing napadi su česti na društvenim mrežama i često se maskiraju u obliku privlačnih linkova ili poruka. Klikanjem na takve linkove, možete nehotice instalirati malware na svoj uređaj ili izložiti lične podatke. Važno je biti skeptičan prema linkovima koji izgledaju sumnjivo ili dolaze od nepoznatih izvora.

  1. Deljenje neprimerenog sadržaja

Objavljivanje neprimerenog, kontroverznog ili uvredljivog sadržaja može imati ozbiljne posledice na vašu profesionalnu reputaciju i lični život. Takvi postovi mogu biti zauvek dostupni online i mogu biti viđeni od strane potencijalnih poslodavaca, kolega ili čak državnih organa.

  1. Ignorisanje očiglednih signala

Ako primetite neobične aktivnosti na vašem nalogu, kao što su nepoznate prijave ili poruke, važno je odmah reagovati. Ignorisanje ovih signala može dovesti do većih bezbednosnih problema, uključujući krađu identiteta ili preuzimanje naloga.

  1. Uključivanje u online svađe

Učestvovanje u online raspravama koje eskaliraju u svađe ili negativne interakcije može dovesti do emocionalnog stresa i štete vašem ugledu. Važno je izbegavati provokacije i držati se profesionalnog tona punog poštovanja u svim online interakcijama.

  1. Širenje lažnih vesti

Širenje neproverenih ili lažnih informacija može doprineti dezinformacijama i panici. Važno je proveriti izvore informacija pre nego što ih podelite i biti kritičan prema sadržaju koji delite.

  1. Zanemarivanje digitalnog otiska

Digitalni otisak ponašanje na društvenim mrežamaVaš digitalni otisak – sve što postavite, lajkujete ili komentarišete online – može imati dugoročne posledice. Važno je biti svestan kako vaše online aktivnosti mogu uticati na vašu budućnost i pažljivo birati šta delite na društvenim mrežama.

Spisak je ipak malo duži: Evo šta još treba  da izbegavate na društvenim mrežama

  • Objavljivanje i deljenje ličnih podataka drugih bez dozvole;
  • Objave tuđih fotografija i materijala bez dozvole autora;
  • Objave ekstremističkog sadržaja
  • Upućivanje uvredljivih komentara i kleveta;
  • Propaganda terorizma;
  • Pozivi na samoubistvo;
  • Pornografski sadržaj;
  • Reklamiranje droge.

Naše ponašanje na društvenim mrežama treba da odražava istu pažnju i odgovornost kao u stvarnom svetu. Jedan nezgodan lajk ili komentar može imati ozbiljne posledice i rpomeniti život iz korena. Stoga je važno biti svestan digitalnog identiteta koji stvaramo i kako on utiče na našu stvarnost i budućnost.

Povezane teme:

SEXTORTION – Sa čime se suočavaju naša deca i šta roditelji treba da znaju?

 

KOLIKO KOŠTA PRIVATNOST? Šta je DOKSING i šta se dešava sa vašim ličnim podacima?

5/5 - (1 vote)
IZVORTop face media
Prethodni članakNOVI TREND U TRGOVINAMA: RADNICI LIDLA MORAĆE DA NOSE KAMERE NA UNIFORMI, A EVO I ZAŠTO
Sledeći članakKONAČNO I U SRBIJI! „H3C Digital Tour 2023“ – Zajedno ka digitalnoj budućnosti“