Od MODNIH pista do OBAVEŠTAJNIH operacija: SMART ePANTS – Novi projekat špijuniranja!

Smart ePants projekat usmerava se ka razvoju pametne odeće opremljene senzorima, kamerama i mikrofonima, koji će iz korena unaprediti način sprovođenja obaveštajnih operacija.

163
Od MODNIH pista do OBAVEŠTAJNIH operacija: SMART ePANTS - Novi projekat špijuniranja!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Potez američke vlade kao da je direktno izašao iz nekog vrhunskog filma naučne fantastike. Predstavljen je najnoviji projekat – SMART ePANTS.

Ovaj ambiciozni poduhvat usmerava se ka razvoju pametne odeće opremljene senzorima, kamerama i mikrofonima, koji bi mogli iz korena unaprediti način na koji se obaveštajne operacije sprovode u budućnosti.

SMART ePANTS, skraćenica za ‘Smart Electrically Powered and Networked Textile Systems’, nije samo obična odeća.

Ovaj projekat, koji se razvija pod okriljem Aktivnosti naprednih obaveštajnih istraživačkih projekata (DARPA), odeljenja kancelarije direktora američke Nacionalne obaveštajne službe, ima za cilj integrisanje visoko sofisticiranih tehnoloških komponenata u svakodnevnu odeću.

Planirano je da košulje, pantalone, čarape i čak donji veš budu opremljeni minijaturnim kamerama i senzorima, omogućavajući tako tajnim agentima, policajcima i tehničarima hitne medicinske pomoći da snimaju audio i video zapise svoje okoline, kao i da prate svoje lokacije u realnom vremenu. Ključni aspekt ovog projekta je da odeća ostane udobna i funkcionalna, tako da osobe koje je nose ne osećaju nikakvu razliku u odnosu na tradicionalnu odeću.

odeća za špijuniranje Smart ePantsMenadžer programa, Doson Kejgl, ističe da će ova vrsta odeće značajno unaprediti sposobnosti osoblja koje radi u opasnim i stresnim situacijama, ko što su mesta zločina ili inspekcijske kontrole naoružanja. Integracija senzora mora biti takva da pametna odeća zadržava svojstva obične odeće – rastegljivost, savitljivost i fleksibilnost.

Projekat SMART ePANTS predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u razvoj Active Smart Textiles, sa budžetom od 22 miliona dolara. Očekuje se da će razvoj ovog programa trajati 42 meseca.

I dok se ovaj projekat razvija, postavlja se pitanje o implikacijama na privatnost i građanske slobode. Postoji bojazan da bi ovakvi napredni nosivi uređaji mogli dovesti do novih oblika vladinog biometrijskog nadzora.

Ovaj projekat je najnoviji u nizu visokotehnoloških poduhvata američke obaveštajne zajednice, koji pokazuju ambiciju i spremnost na ulaganje u tehnološke inovacije koje mogu promeniti način na koji se obaveštajne i bezbednosne operacije sprovode u budućnosti.

Povezani članci:

5 vojnih inovacija u civilnoj upotrebi

LjUBAV KAO METOD REGRUTACIJE: Ko su „regruteri“ i kako obaveštajne službe biraju agente za svoje redove?

5/5 - (2 votes)
AUTORThe Intercept
Prethodni članakKONAČNO I U SRBIJI! „H3C Digital Tour 2023“ – Zajedno ka digitalnoj budućnosti“
Sledeći članakYouTube na udaru EU Zakona: Pale optužbe za špijuniranje i krivične prijave