TOP 5 prazničnih propusta: OVAKO NIJE TREBALO DA BUDE

Praznici su vreme radosti i veselja, ali u svetu bezbednosti, ovo veselo doba pretvara se u niz komičnih, ali i poučnih epizoda. Pa, dok ispijate svoje kuvano vino, evo nekoliko "prazničnih bisera" iz sveta bezbednosti. Da li je ovako trebalo da bude ili ne, procenite sami.

187
top-5-praznicnih-propusta-ovako-nije-trebalo-da-bude
Photo: imdb
- Sponzor članka -hikvision srbija

Praznici su vreme radosti i veselja, ali u svetu bezbednosti, ovo veselo doba pretvara se u niz komičnih, ali i poučnih epizoda. Pa, dok ispijate svoje kuvano vino, evo nekoliko „prazničnih bisera“ iz sveta bezbednosti koji će vas nasmejati, ali i navesti da zastanete i razmislite!

TOP 5 „ovako nije trebalo da bude

  1. „Samo ću malo da dremnem…“

Dok se opuštate kod kuće, znajte da veliki broj pripadnika fizičkog obezbeđenja dežura na nekoj lokaciji. Za pojedince nema praznika, no neki od njih se odlučuju da praznike provedu ipak malo opuštenije iako su na radnom mestu.

Zamislite situaciju u kojoj FTO, zauzme najudobniju stolicu i prepusti se zimskom snu umesto da nadgleda objekat. Nažalost, baš tad lopovi odluče da ‘poklone’ sebi nešto iz objekta i počaste se za praznike!

Lekcija? Čak i u doba slavlja, budnost i pripravnost je ključna!

5 pokazatelja da imate posla sa (NE)odgovarajućim službenikom obezbeđenja!

  1. „Gde sam beše ostavio ključeve?“

Ključevi od ključnih prostorija misteriozno nestaju tokom novogodišnje noći…. Složićete se da praznična uidurma nikako ne bi smela da utiče na upravljanje ključevima, a pogotovu ne na njihov gubitak.

Samo je jedna od mogućih peripetija i problema, pogotovu ako na objektu ne postoji adekvatna organizacija i primena “Key management policy“, pa se ne zna „ko pije, a ko vodu nosi“. Da ne govorimo o SFO kojima starosna dob diktira i režim spavanja, te mnogi Novu godinu dočekaju u sedmom snu.

  1. Klijent na “cedilu“

Telohranitelj na zadatku, ili barem tako mislimo, dok ne ugledamo njegov selfi na Instagramu, s pozadinom u kojoj se nazire neko sumnjivo lice. O, da, i upravo tad se dogodi incident! Zabavno? Možda DA…. Profesionalno? NE.

Praznik ili ne, ako ste se prihvatili posla, onda ga treba besprekorno odraditi. Ipak, družba je družba, služba je služba.  Više na temu bliske zaštite (CPO), pročitajte:

Profesionalac ili amater? 10 grešaka koje prave operativci bliske zaštite

  1. „Ma NIJE to alarm, to je Deda Mraz!“ – Lažna uzbuna ili…?

Kada se oglasi protivprovalni alarm, uvek ima onaj jedan kolega iz postave obezbeđenja koji se vodi time „da nije to ništa“, pa donese odluku da je to verovatno samo neslana novogodišnja šala “Deda Mraza“ koji je na pogrešnoj adresi. Dalje možete sami zamisliti sled događaja, i nećete pogrešiti –  pravi recept za katastrofu.

  1. Ko je ugasio svetla? – „Mrak kao taktički potez“

Neko je odlučio da uštedi na računima isključujući svetla tokom praznika, zaboravljajući na sigurnosne kamere koje zavise od njih. Rezultat? Savršena prilika za nepozvane goste!

Šta smo naučili?

Dok se smejemo ovim neobičnim i bizarnim prazničnim propustima, ne smemo zaboraviti važnost strogog održavanja bezbednosnih standarda. Praznici su za opuštanje i radost, ali ne i za kompromise kada je u pitanju bezbednost i profesionalnost. Bez obzira na sezonu, važno je ostati budan, proaktivno upravljati rizicima i redovno ažurirati protokole i procedure. Neka ove priče budu opomena, ali i podsetnik da je bezbednost odgovornost koju svako treba ozbiljno shvatiti.

Veselo, ali sigurno – to je moto za praznike koji bi trebao da nas vodi kroz svaku sezonu!

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakSIGURAN START ZA NOVU GODINU: Zaštita vašeg vozila tokom praznika
Sledeći članakVIDI ME – NE VIDI ME: Kroz zidove do privatnosti