SIGURAN START ZA NOVU GODINU: Zaštita vašeg vozila tokom praznika

Zaštita vašeg vozila tokom praznika je ključna kako biste izbegli nepotrebne brige i osigurali da vaša proslava Nove godine počne srećno i bezbedno.

67
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dok se pripremate da okitite jelku i razmišljate o poklonima, ne zaboravite da vašem vernom četvorotočkašu takođe poklonite malo pažnje i zaštite. Praznično vreme je za radost i slavlje, ali nažalost, i za povećan rizik od krađa vozila.

Evo kako da uz pomoć napredne tehnologije i malo predostrožnosti učinite svoj automobil sigurnijim tokom praznika.

Budite pametniji od lopova!

zaštitite auto tokom praznika
Photo: Nbcnews /LoJack
  1. Auto kamere (Dash cams)

Kao što novogodišnje lampice svetlucaju obasjavajući noć, neka vaša auto kamera bude vaše svetlo u tami. Auto kamere mogu snimati kontinuirano ili se aktivirati na detekciju pokreta. One pružaju dokaze u slučaju krađe ili oštećenja, a često deluju i kao odvraćajući faktor za lopove.

  1. “Zvončići upozorenja

Neka zvuk alarma bude poput novogodišnjih zvončića koji vas upozoravaju. Moderni alarmni sistemi ne samo da će odbiti neželjene posetioce, već  mogu obavestiti i vas i nadležne organe u slučaju provale.

  1. GPS praćenje

Upravljajte svojim vozilom koristeći GPS praćenje. Bilo da je parkirano ili u pokretu, uvek znate gde se vaš automobil nalazi.

Do 101 i nazad: Top lista bezbednosne opreme za vozila

  1. Čvrsti kao led – Mehaničke blokade

Ojačajte svoj automobil blokadama koje će učiniti da vaš ljubimac bude manje privlačno za krađu ili neki drugi cilj.

Na primer, blokator za volan učiniće da volan ostane fiksiran, sprečavajući njegovo okretanje. Kada je blokada postavljena, volan se ne može pomeriti, što efektivno onemogućava vožnju. Ove blokade su često vidljive sa spoljašnje strane vozila, što ih čini dobrim odvraćanjem za potencijalne lopove.

Blokatori menjača postavljaju se na ručicu menjača, ostavljajući je u određenom položaju, najčešće u rikvercu. Ovo sprečava neovlašćeno kretanje vozila i postavljaju na vozila sa manuelnim menjačem.

Zaštita za točkove (Wheel locks):, poznata i kao „čizma“, je uređaj koji se postavlja oko točka vozila, sprečavajući njegovo okretanje. Ovi uređaji su posebno korisni za sprečavanje krađe točkova, ali takođe mogu sprečiti i pomeranje celog vozila.

Blokatori za pedale – uređaji koji blokiraju pristup i upotrebu pedala u vozilu, kao što su kočnica ili gas. Bez mogućnosti korišćenja ovih pedala, vozilo postaje neupotrebljivo za potencijalne kriminalce.

  1. Biometrijski sistemi

Biometrijski sistemi poput otiska prsta dodaju magični sloj sigurnosti. A evo kako biometrijski sistemi doprinose većoj zaštiti automobila:

  • Personalizovani pristup – Biometrijski sistemi omogućavaju da samo autorizovane osobe, čije su biometrijske informacije unapred registrovane, mogu da otključaju i pokrenu automobil.
  • Složena autentifikacija – Različiti biometrijski sistemi mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji za dodatni nivo zaštite. Na primer, neka vozila mogu zahtevati i otisak prsta i prepoznavanje lica da bi se omogućio pristup.
  • Zaštićeni od gubitka ključeva – U slučaju gubitka ili krađe konvencionalnih „džepnih“ ključeva, biometrijski sistemi ostaju sigurni, jer lopovi ne mogu imitirati vaše biometrijske podatke.
  • Brzo i jednostavno korišćenje – Biometrijski sistemi pružaju brz i jednostavan način otključavanja i pokretanja vozila, što je posebno korisno u hitnim situacijama ili kada su vam ruke zauzete.
  • Smanjenje rizika od krađe – Ugradnja biometrije u automobil znatno smanjuje rizik od krađe vozila, jer je gotovo nemoguće falsifikovati vaše biometrijske podatke poput otiska prsta, dlana, lica, zenice oka ili glasa.

Neki biometrijski sistemi mogu čak prepoznati različite korisnike i automatski prilagoditi postavke vozila (kao što su položaj sedišta, ogledala, temperature, i radio stanica) prema profilu svakog korisnika.

TOP saveti za bezbedno poslovanje tokom praznika

  1. Imobilajzeri – Čarobna zaštita

Poput praznične magije, imobilajzeri čine da vaš automobil ostane tamo gde ste ga ostavili, štiteći ga od pokušaja krađe.

  • Elektronska blokada: Prilikom neovlašćenog pokretanja automobila, bez odgovarajućeg ključa, imobilajzer automatski onemogućava sistem za paljenje ili gorivo, sprečavajući pokretanje motora.
  • Jedinstveni kod: Svaki ključ ima jedinstveni elektronski kod koji mora odgovarati kodu u sistemu vozila. Ako se kodovi ne poklapaju, automobil se neće pokrenuti.
  • Odvraćanje lopova: Imobilajzeri zadaju velike muke lopovima – znatno otežavajući krađu vozila. Ako znaju da ima imobilajzer, zasigurno će zaobići vaše vozilo.
  1. Aplikacije za praćenje i kontrolu

Kontrolišite svoj automobil kao što kontrolisete praznične pesme na svom plejeru. Aplikacije omogućavaju da pratite status i lokaciju vozila u realnom vremenu, kao i da ga zaključate ili otključate na daljinu. Takođe možete obijati notifikacije upozorenja o bilo kakvim sumnjivim aktivnostima. Ako imate ugrađene sisteme  za upozoravanje na mrtav ugao i približavanje vozila, takođe možete biti upozoreni čak i kada vaš automobil miruje.

8.  Faraday torbe za ključeve

Faraday torba štiti signale vašeg ključa od neovlašćenog pristupa

  1. Ne ostavljajte ništa u vozilu

Nikada ne ostavljajte vredne predmete na vidljivim mestima unutar vozila. Ako lopovi vide nešto vredno ili primamljivo poput sjajne kese ili jakne na zadnjem sedištu, to može povećati rizik od provala, lomljenja stakla i drugih oštećenja.

  1. Pažljivo parkirajte

Izaberite dobro osvetljeno i prometno mesto za parkiranje. Ako je moguće, koristite garaže sa video nadzorom. Ovo ne samo da odvraća potencijalne lopove, već i smanjuje rizik od oštećenja vozila. Takođe, ukoliko će vaše vozilo duže „stajati na parkingu“, zamolite prijatelja ili dobrog komšiju da povremeno obiđu i provere da li je sve u redu.

Zaštita vašeg vozila tokom praznika je ključna kako biste izbegli nepotrebne brige i osigurali da vaša proslava Nove godine počne srećno i bezbedno. Malo dodatne pažnje i pripreme može značajno smanjiti rizik od krađe ili oštećenja vašeg automobila.

Srećni praznici i bezbedna vožnja!

security-see-logotip-color-v1a-150 (002)

Povezane teme:

Praznična euforija RAJ za provalnike: Sačuvajte Božić u par koraka!

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakPRIVATNOST NA NIŠANU: AI otkriva gde ste, bez vašeg znanja!
Sledeći članakTOP 5 prazničnih propusta: OVAKO NIJE TREBALO DA BUDE