PRIVATNOST NA NIŠANU: AI otkriva gde ste, bez vašeg znanja!

AI Projekat pod imenom PIGEON sposoban je da na osnovu bilo koje fotografije odredi tačnu lokaciju, pretvarajući svaku sliku u potencijalni GPS uređaj.

139
PRIVATNOST NA NIŠANU: AI otkriva gde ste, bez vašeg znanja!
Photo: Algoritam PIGEON je uspeo da geolocira ovu fotografiju autora iz 2012. godine na stazi u nacionalnom parku Jelouston na oko 35 milja od mesta gde je snimljena / Geoff Brumfiel
- Sponzor članka -hikvision srbija

U svetu gde tehnološki napredak neprestano pomera granice mogućeg, najnoviji razvoj na polju veštačke inteligencije sa Stanforda postavlja ozbiljna pitanja o budućnosti privatnosti.

Projekat pod imenom PIGEON (Predicting Image Geolocations) ne samo da obećava, već i preti – sposoban je da na osnovu bilo koje fotografije odredi tačnu lokaciju, pretvarajući svaku sliku u potencijalni GPS uređaj.  

Osmišljen je kako bi identifikovao mesta na kojima su snimljene Google Street View slike. Ipak, ovaj model veštačke inteligencije pokazao je izvanredne sposobnosti, uspevajući da precizno utvrdi lokacije čak i za one fotografije koje prethodno nije analizirao.

Ova inovacija, delo talentovanih studenata, izaziva divljenje svojom preciznošću, ali i strah svojim implikacijama.

KO NAS PITA… ?

Jay Stanley iz Američke unije za građanske slobode upozorava na mračnu stranu ovog tehnološkog čuda – vladin nadzor, korporativno praćenje i uhođenje prelaze na viši nivo.

Zamislite svet u kojem poseta „zabranjenom“ mestu ili jednostavan izlet van grada može biti otkriven i zabeležen bez vašeg znanja ili pristanka.

Ali PIGEON nije samo alat za praćenje. Njegove potencijalne pozitivne primene su široke i raznovrsne – od identifikacije puteva koji zahtevaju popravke, preko planiranja odmora, do praćenja biodiverziteta. Sve ove primene otvaraju vrata novim horizontima u obrazovanju, istraživanju i svakodnevnom životu.

Ipak, studenti su svesni da sa velikom moći dolazi i velika odgovornost. Odlučili su da PIGEON ne učine  javno dostupnim, kako bi sprečili zloupotrebe koje bi mogle da ugroze privatnost pojedinaca.

Ovaj postupak postavlja važno pitanje: ako grupa studenata može da razvije tako moćan alat, šta je sve moguće u rukama tehnoloških giganta? To nas dalje navodi da se zapitamo: Da li ovakvi alati već postoje i da li su možda već u upotrebi, a da mi to i ne znamo?

U srcu ove dileme leži paradoks modernog doba: tehnologija koja ima moć da unapredi naš život, ima isto toliko moći i da ga ugrozi.

STAY AWAKE!

AI kontrolaDok PIGEON predstavlja značajan napredak u polju veštačke inteligencije, takođe nam služi kao opomena da budemo budni i svesni kako i gde delimo naše digitalne tragove.

U svetu gde je svaka fotografija potencijalna mapa naših kretanja, pravo na privatnost možda postaje luksuz koji sve teže možemo priuštiti.

Povezane teme:

Vaši podaci su nova nafta: 7 šokantnih činjenica o privatnosti na mreži

KOLIKO KOŠTA PRIVATNOST? Šta je DOKSING i šta se dešava sa vašim ličnim podacima?

5/5 - (3 votes)
IZVORKqed
Prethodni članakVAZDUH U BEOGRADU: Da li znamo šta udišemo?
Sledeći članakSIGURAN START ZA NOVU GODINU: Zaštita vašeg vozila tokom praznika