VAZDUH U BEOGRADU: Da li znamo šta udišemo?

Izazov zagađenog vazduha u Srbiji dostigao je kritične nivoe. Beograd se posebno izdvaja na više lokacija gde je kvalitet vazduha označen kao izuzetno nezdrav.

78
Photo: Euronews.rs
- Sponzor članka -hikvision srbija

U proteklim danima, izazov zagađenog vazduha u Srbiji dostigao je kritične nivoe. Najnovija merenja aplikacije xEco Vazduh, koja koristi podatke Evropskog indeksa kvaliteta vazduha, ukazuju na izuzetno loše stanje u više gradova.

U ranim jutarnjim časovima 26. decembra, koncentracija PM2.5 čestica u mestima poput Smedereva, Obrenovca, Kosjerića, Čačka, kao i u dve merne stanice u Nišu, premašila je dozvoljene vrednosti.

Beograd se posebno izdvaja sa višestrukim lokacijama gde je kvalitet vazduha označen kao izuzetno nezdrav, uključujući Borču, Stari Grad i Zemun.

U Beogradu, situacija je takva da je indeks zagađenosti u nekim delovima premašio 175, što implicira ozbiljan rizik za zdravlje stanovništva.

Aplikacija xEco Vazduh ne samo da pruža trenutne informacije o nivou zagađenja, već i istorijski kontekst, omogućavajući građanima da prate trendove zagađenja vazduha i preduzmu mere zaštite zdravlja ako je potrebno. Ovi podaci, iako nisu formalno verifikovani, pružaju uvid u kratkoročnu situaciju kvaliteta vazduha, koristeći različite izvore, uključujući SEPA i Sensor community.

DIŠEMO ILI SE GUŠIMO?

Prethodnih nedelja, posebno tokom noći između 24. i 25. decembra, Niš je doživeo rekordne nivoe zagađenja. Merenja su pokazala koncentraciju PM2.5 čestica koja je bila pet puta veća od preporučenih vrednosti. U Beogradu, situacija je takva da je indeks zagađenosti u nekim delovima premašio 175, što implicira ozbiljan rizik za zdravlje stanovništva.

Značajno je napomenuti da je Beograd, prema najnovijim izveštajima, na vrhu liste najzagađenijih gradova. Preporuke uključuju izbegavanje otvaranja prozora i nošenje zaštitnih maski u zagađenim područjima. Zagađenje vazduha nije ograničeno samo na glavni grad, već se širi i na druge gradove poput Obrenovca, Lazarevca, i Sopota, gde je kvalitet vazduha takođe ocenjen kao nezdrav.

Vazduh u Beogradu
Photo: printscreen: xEco /26.12.2023

Evropski indeks kvaliteta vazduha se izračunava na osnovu srednjih satnih vrednosti za SO2, NO2, O3 i srednjih dvadesetčetvoročasovnih vrednosti za PM čestice. Ovi standardi su usklađeni sa nacionalnom legislativom i smernicama Svetske zdravstvene organizacije, omogućavajući građanima da dobiju realne informacije o trenutnom kvalitetu vazduha.

Od anksioznosti, preko najrazličitijih bolesti pa sve do smrti

Kako je pisala prim. dr Elizabet Paunović za Klimu 101, kod ljudi koji su dugi niz godina izloženi vazduhu sa višim koncentracijama finih zagađujućih čestica PM 2,5 i PM 10 u odnosu na preporuke Svetske zdravstvene organizacije može da se javi širok spektar oboljenja, od bolesti krvnih sudova i srca preko raka pluća i hronične bolesti pluća do akutnih zapaljenja organa za disanje.

Na šta sve može uticati zagađen vazduh?

  • Na metabolizam: Može dovesti do razvoja dijabetesa.
  • Zdravlje novorođenčadi: Zagađen vazduh može uzrokovati prevremena rođenja, usporiti razvoj fetusa i dovesti do smanjene težine pri rođenju.
  • Izloženost fetusa zagađujućim materijama: Istraživanja su otkrila prisustvo zagađujućih materija u mozgu, plućima i jetri nerođenih beba.
  • Respiratorni problemi kod dece: Oko 22.000 slučajeva bronhitisa kod dece od 6 do 12 godina se povezuje sa zagađenim vazduhom.
  • Performanse na poslu: Zagađen vazduh dovodi do lakših tegoba i smanjene produktivnosti, odnosno smanjenje radnih aktivnosti.
  • Smrtni Ishodi: PM 2.5 čestice godišnje dovedu do gubitka između 10 i 15 hiljada života u Srbiji.
  • Smanjenje životnog veka: Prosečni životni vek u Srbiji bi bio duži za 1,5 godina da je vazduh zdrav.
  • Kvalitet sperme: Postoji mogućnost smanjenja kvaliteta sperme
  • Mentalno zdravlje: Nezdrav vazduh može doprineti riziku od anksioznosti i depresije.
  • Razvoj Demencije: Izloženost PM 2.5 česticama može povećati opasnost od razvoja demencije.

                                                                                        Više o tome pročitajte OVDE.
Povezane teme:

Plastična kontaminacija neba! Naučnici upozoravaju: Mikroplastika u oblacima preti našem zdravlju i okolini

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakKako da znam da li me je snimila saobraćajna kamera?
Sledeći članakPRIVATNOST NA NIŠANU: AI otkriva gde ste, bez vašeg znanja!