Plastična kontaminacija neba! Naučnici upozoravaju: Mikroplastika u oblacima preti našem zdravlju i okolini

U atmosferi koja nas obavija i štiti, nalazimo nešto što nismo tražili - mikroplastiku, nevidljivog saputnika u našim oblacima. Istraživački tim Univerziteta Vaseda iz Japana ukazuje na alarmantno prisustvo mikroplastičnih čestica (AMP) u formacijama oblaka, što ukazuje na potencijalno neopozivo štetne uticaje na ekosistem i ljudsko zdravlje.

64
plasticna-kontaminacija-neba-naucnici-upozoravaju-mikroplastika-u-oblacima-preti-nasem-zdravlju-i-okolini
- Sponzor članka -hikvision srbija

Istraživački tim Univerziteta Vaseda iz Japana ukazuje na alarmantno prisustvo mikroplastičnih čestica (AMP) u formacijama oblaka, što ukazuje na potencijalno neopozivo štetne uticaje na ekosistem i ljudsko zdravlje.

Ove minijaturne plastične čestice, koje su manje od pet milimetara, ne samo da zagađuju okeane već, kako novo istraživanje ukazuje, ima ih i na nebu.

Opasnost iz vazduha

Iako znamo da plastični otpad sa kopna završava u okeanu kao mikroplastika, tim istraživača je proučavao da li mikroplastika takođe završava u oblacima, što znači da se mogu naći i u kiši, a potom i u našoj hrani i vodi.

Ako ste mislili da je pronalaženje mikroplastika u ljudskom srcu dovoljno da vam se naježi koža i odmah pretražite „Kako mogu spasiti okolinu?“, onda će vas ovo dodatno zabrinuti.

Uzorci vode uzeti direktno iz oblaka na vrhu čuvene planine Fuđi analizirani su s ciljem identifikacije i ispitivanja vazdušnih mikroplastika (AMP). Voda je zatim analizirana, pri čemu je tim istraživača proučavao fizičke i hemijske osobine kako bi utvrdio da li su prisutne vazdušne mikroplastike (AMP).

kontaminacija vazduha

Rezultati su pokazali više nego što je iko mogao predvideti, otkrivajući devet različitih polimera i jedan tip gume u česticama mikroplastike koje plutaju u vazduhu.

Istraživači sugerišu da izvor ovih zračnih čestica najverovatnije potiče iz okeanskih voda, a ova uznemirujuća pojava dovodi do pitanja – da li je mikroplastika postala sastavni deo naših oblaka? Postoji opravdani strah da bi „plastične padavine“ mogle kontaminirati sve što konzumiramo i pijemo, omogućavajući kontaminente da uđu u naše sisteme preko vode i hrane.

Ovaj rezultat znači da bi mikroplastika „mogla postati neophodna komponenta oblaka“, a tim se plaši da bi to značilo da mikroplastika kontaminira „skoro sve što jedemo i pijemo putem ‘plastičnih padavina“.

mikroplastika u vodi i vazduhu

U saopštenju Univerziteta Vaseda ističe se da: „Skupljanje vazdušnih mikroplastika (AMP) u atmosferi, naročito u polarnim oblastima, moglo bi dovesti do krucijalnih promena u globalnoj ekološkoj ravnoteži, potencijalno izazivajući drastične gubitke u biodiverzitetu.“

Profesor Hiroši Okoči, vođa istraživanja, dodatno osvetljava: „Vazdušne mikroplastike se razgrađuju mnogo brže u gornjem sloju atmosfere zbog intenzivnog ultraljubičastog zračenja, pri čemu se oslobađaju gasovi staklene bašte i dodatno pojačava problem globalnog zagrevanja.“

Doprinos mikroplastike globalnom zagađenju i njena mobilnost kroz troposferu iziskuje aktivno i hitno rešavanje „plastične kontaminacije vazduha“. U suprotnom, moguće je suočavanje sa ubrzanim klimatskim promenama i potencijalno nesagledivim ekološkim rizicima.

„Mikroplastika u slobodnoj troposferi se prenosi i doprinosi globalnom zagađenju. Ako se problem ‘plastičnog zagađenja vazduha’ ne rešava proaktivno, klimatske promene i ekološki rizici mogu postati stvarnost, što može rezultirati neopozivim i ozbiljnim ekološkim štetama u budućnosti“, rekao je Okoči.

Objavljene rezultate ovog istraživanja možete pronaći u časopisu Environmental Chemistry Letters “ iz Springer Linka, pod naslovom „Vazdušna hidrofilna mikroplastika u vodi oblaka na visokim nadmorskim visinama i njihova uloga u formiranju oblaka“, piše „Unilad“.

zagađenje životne sredine

Zarobljeni u plastičnoj zavesi? Da li ćemo ponovo videti čisto plavetnilo neba?

U atmosferi koja nas obavija i štiti, nalazimo nešto što nismo tražili, a ipak smo sami stvorili – mikroplastiku, nevidljivog saputnika u našim oblacima. Kako da se suočimo sa suptilnim, ali sveprisutnim napadačem koji je ukrao u najosnovnije elemente našeg opstanka – vazduh koji dišemo i vodu koju pijemo? Kako redefinišemo bezbednost našeg zdravlja i okoline, kada opasnost lebdi iznad nas, neopipljiva, a toliko stvarna?

Svaka kap kiše koja dodiruje našu kožu i svaki povetarac koji miluje naše lice sada su isprepleteni sa minijaturnim česticama koje su postale kameleoni u našem ekosistemu, neprimetno se stopeći sa svetom oko nas. Moramo se zapitati – da li je budućnost koju smo zamislili već preplavljena nevidljivim zagađivačem? I kako ćemo, korak po korak, povratiti nebo koje smo nekad poznavali?

Povezane teme:

SRBIJA DO GUŠE U ĐUBRETU: Upravljanje i odlaganje otpada u Srbiji nije za pohvalu!

5/5 - (3 votes)
AUTORUnilad
IZVORATV
Prethodni članakPOGLED U SUTRA: Ključni zaključci sa IX Međunarodnog foruma „Bezbednost za Budućnost“
Sledeći članakULTRA SAFE: Tehnologija na gradilištu za 22. vek – Od pametnih šlemova do dronova