VIDI ME – NE VIDI ME: Kroz zidove do privatnosti

U eri tehnoloških čuda, naučnici prelaze granice mogućeg, istražujući kako WiFi signali mogu 'videti' ljudska tela kroz zidove. Da li naš dom više nije naša oaza privatnosti?

89
VIDI ME - NE VIDI ME: Kroz zidove do privatnosti
Slika: Christine Daniloff/MIT)
- Sponzor članka -hikvision srbija

U eri tehnoloških čuda, naučnici sa Univerziteta Carnegie Mellon prelaze granice mogućeg, istražujući kako WiFi signali mogu ‘videti’ ljudska tela kroz zidove. Ovo pionirsko istraživanje ne samo da širi horizonte detekcije ljudskog prisustva, već dodaje novi sloj značenja izrazu „transparentnost“.

Vizija kroz zidove: Stvarnost ili naučna fantastika?

Neki bi se možda zapitali: Da li naši domovi više nisu naša privatna oaza? U svetu gde termalne kamere i radarne tehnologije postaju sve dostupnije, gde povlačimo granicu između sigurnosti i privatnosti? Ove napredne kamere, koje koriste sve od termovizijskog snimanja do milimetarskog talasno snimanja, nisu samo alati za vladine agencije, već postaju deo i potrošačke tehnologije.

Rendgenske naočare: Mit ili stvarnost?

Generacije su sanjale o rendgenskim naočarama koje mogu gledati kroz zidove. Ipak, realnost je malo drugačija. Iako X-zraci mogu otkrivati skriveno, njihova praktična primena nailazi na oštre granice. Beton i cigla ostaju neprobojni bastioni privatnosti, bar za sada.

Toplotne slike: Prozor u skriveni svet

S druge strane, termovizijsko snimanje otvara prozor u svet koji je obično nevidljiv ljudskom oku. Ova tehnologija, koja se nekad smatrala ekskluzivnom, sada pronalazi svoje mesto u rukama potrošača, pružajući uvid u skriveno, bilo da je reč o industrijskim aplikacijama ili zakonodavcima.

WiFi: Otkrivanje pokreta iza zidova

A kako stojimo s WiFi tehnologijom koja obećava da će ‘videti’ ljude kroz zidove? Razvojem novih algoritama, ova tehnologija ne samo da može detektovati prisustvo ljudi iza prepreka, već i analizirati ljudske pokrete, dodajući novu dimenziju našem razumevanju prostora oko nas.

Kroz zidove
Photo: Univerzitet Carnegie Mellon)

Šta može policija i njihova tehnologija za nadzor?

Iako bi se neki mogli nadati da će policija moći da vidi kroz zidove sa svojim uređajima, realnost je nešto drugačija. Nadzorne kamere su ograničene na ono što je u njihovom vidnom polju, oslanjajući se na vidljivu svetlost koja ne može prodreti kroz čvrste objekte. No, tehnologije kao što su radar sistemi za nadzor iza zidova postaju sve sofisticiraniji, pružajući pravosudnim organima novi set alata u očuvanju zakona i reda.

Uvid u skriveno: Stud finder aplikacije i drugi alati

Za one znatiželjne koji žele da otkriju šta se krije iza zida njihovih domova, aplikacije poput Walabot DIY nude prozor u svet skriven iza gipsa. Od električnih kablova do vodovodnih cevi, tehnologija nas vodi u svet iza zidova, otkrivajući ono što je ranije bilo rezervisano samo za maštu.

Da li termovizijske kamere mogu da “vide“ kroz zidove?

Privatnost i sigurnost: Večita ravnoteža…

Kako se tehnologija razvija, tako se i naša pitanja o privatnosti i sigurnosti produbljuju. Gde postavljamo granice? Kako osiguravamo da naša potreba za sigurnošću ne narušava temeljna prava na privatnost? Ovo su pitanja na koja ćemo morati da odgovorimo dok koračamo u budućnost koju oblikuje tehnologija.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakTOP 5 prazničnih propusta: OVAKO NIJE TREBALO DA BUDE
Sledeći članakNa Hrvatskim cestama stižu nove kamere: Snimaće i unutrašnjost vozila