TERORISTIČKI NAPADI U EVROPI: Dobro ramislite koliko je bezbedna vaša destinacija za odmor

Period godišnjih odmora je mnogima omiljen, ali nedavni teroristički napadi koje su nemilosrdno zahvatili čitav evropski kontinet naveli su turiste da se preispitaju koja su mesta bezbedna za putovanje, a koja treba izbegavati

359
Teroristički napadi u Evropi: Dobro ramislite koliko je bezbedna vaša destinacija za odmor
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prelepe destinacije za godišnji odmor koje nude Španija, Francuska, Portugal, Italija ili Grčka pružaju bezbroj mogućnosti za savršeno provedeno leto, ali moramo se zapitati uz koje od njih ide onaj najzančajniji epitet – bezbednost?

Britanski portal express.co.uk u saradnji sa britanskim Ministarstvom spoljnih poslova, otkrio je gde je najsigurnije da se odmarate ovog leta.

Visok stepen opasnosti od terorizma:

Francuska je dugo važila za jednu od najpopularnijih turističkih destinacija, ali nakon niza terorističkih napada 2015. i 2016 godine, stavljena je na listu zemalja gde postoji visok stepen opasnosti od terorizma. Zbog stalnih pretnji od strane islamističkih terorističkih grupa, francuska vlada pojačala je bezbednosne mere i upozorila građane da moraju biti oprezni. Francuska vlada je napravila aplikaciju za pametne telefone „SAIP”, kako bi građane obaveštavala o mogućim incidentima.

Turska se takođe nalazi na listi zemalja gde postoji visok stepen opasnosti od terorizma. Nekada najpopularnija turistička destinacija oštećena je nizom eksplozija i terorističkih napada tokom 2016. godine. Britansko Ministrarstvo spoljih poslova upozorava da su dalji napadi vrlo izvesni, da se mogu izvoditi neselektivno i na mestima koja posećuju strani državljani. Poseban rizik od terorističkih napada postoji u vazduhoplovstvu.

Belgija, Nemačka i Rusija takođe su na listi zemalja gde postoji visok stepen opasnosti.

Srednji stepen opasnosti od terorizma:

U Španiji postoji srednji nivo pretnji, što sugeriše da je poznat određeni nivo terorističkih aktivnosti. Britansko Ministrarstvo spoljnih poslova upozorava da napadi mogu biti nasumični i da se mogu dogoditi na mestima koja posećuju strani državljani. Španske vlasti preduzele su mere da zaštite svoje posetioce, ali treba biti oprezan i slediti upustva lokalnih vlasti.

Grčka kao veoma popularna letnja destinacija nalazi se na listi zemalja sa srednjim nivoom pretnji od terorizma, a bitanska vlada podseća na nekoliko napada na tržne centre i različite institucije u Grčkoj u poslednjih nekoliko godina.

U Italiji je takođe zabeleženo nekoliko slučajeva domaćeg terorizma. U Italiji su napadi uglavnom bili usmereni na zvanične državne mete, i to uglavnom u obliku malih bombi i zapaljivih uređaja.

Holandija, Danska, Švedska i Austrija su takođe na listi zemalja sa srednjim nivoom terorističkih pretnji.

Nizak stepen opasnosti od terorizma:

Monako, Hrvatska i Portugal spadaju u turističke destinacije u kojima postoji osnovni, to jest nizak nivo poznatih terorističkih akcija.

Međutim, treba naglasiti da nizak nivo pretnji ne znači da opasnost apsolutno ne postoji, već da nema ili ima vrlo malo poznatih terorističkih aktivnosti. Britanska vlada podseća na karakteristike terorističkih napada, a to je da su nasumični i da ne biraju mesto i vreme.

Malta važi za veoma bezbednu turističku destinaciju.

San Marino, mala država u Južnoj Evropi, ima veoma nizak stepen opasnosti.

Island, Mađarska, Češka, Poljska i Švajcarska takođe su neke od najbezbednijih destinacija u Evropi.

5/5 - (2 votes)
IZVORexpress.co.uk
Prethodni članakStravična tragedija u Londonu: Protivpožarna zaštita spasila bi ljudske živote
Sledeći članakTeroristički napadi svuda u svetu: Gde je još uvek bezbedno otputovati?