Vatra je brza i nemilosrdna: Zašto je dobro imati protivpožarne alarme?

Pojavila se vatra u kući. Od pet do deset minuta je potrebno da vatra zahvati većinu lako zapaljivog materijala koji se nalaze u domaćinstvu

386
detektori pozara
- Sponzor članka -hikvision srbija

Vatrogasci na mesto požara stižu u proseku za sedam minuta. Međutim, kada dispečeri prime poziv o požaru, tada se već vatra razbuktala, što znači da vatrogasci stižu na lice mesta nakon 15 ili više minuta od početka izbijanja požara. Ovi minuti predstavljaju dragoceno vreme koje detektori, ako su pozicionirani na pravom mestu, mogu da uštede.

Kada se pojavi vatra u domaćinstvu svaki minut je bitan. Protivpožarni alarm može bitno da skrati vreme dolaska vatrogasaca.

Detektori dima mogu na vreme da upozore na opasanost od požara i dosta skrate vreme njegovog gašenja. Ukoliko prilikom izgradnje kuće ili stana niste mislili na zaštitu od požara imate opciju da instalirate detektore koji rade  na baterije a visokog su kvaliteta.

Nisu svi detektori pogodni za sve prostorije

Pre kupovine se raspitajte o vrstama detektora u zavisnosti od vaših zahteva i funkcionalnosti stambenog prostora, kao i koje mesto u stanu je najpogodnije za instaliranje detektora.

Nepravilan izbor detektora može prouzrokovati veliki broj lažnih alarma. U domaćinstvima se to dešava kada instalirate detektore za dim u kuhinji, zbog toga što se u kuhinji isključivo instaliraju detektori temperature.

U zavisnosti od vrste pretnje i namene prostorije, postoje različiti tipovi detektora:

  • Detektor temperature – Detektuje masne eksplozije u kuhinji, garaži i ostalim prostorijama
  • Optički detektor –  Detektuje dim i pogodan je za sve prostorije
  • Detektor ugljen-monoksida – Instalira se u prostoriji gde postoji mogućnost curenja ugljen-monoksida

Ne savetujemo vam da kombinujete detektore za dim i ugljen-monoksid jer određeni tip detektora ide u odgovarajuću prostoriju, a detektori dima i temperature moraju uvek biti instalirani na plafonu.

Preporučujemo vam da instalirate detektore u kuhinji, dnevnom boravku, spavaćoj sobi kao i u svim prostorijama u kojima se nalaze električni aparati koji mogu izazvati požar ili curenje ugljen-monoksida.

Detektori na baterije su jednostavni za instaliranje. Kod njih postoji opcija da se povežu bežično, zbog toga što bežično povezivanje služi za prenos alarma između detektora. Ukoliko se jedan od detektora aktivira, istovremeno se aktiviraju svi koji su sa njim povezani.

Bežično povezane detektore lako možete nadograditi sa opcijom prenosa signala na mobilni uređaj ili na sigurnosne sisteme za obaveštavanje o opasnosti. U sistem unosite telefonske brojeve osoba za koje želite da budu obaveštene u slučaju aktiviranja alarma – telefonske brojeve članova porodice, komšija, prijatelja ili vatrogasaca.

Veoma je bitno redovno proveravati stanje baterije detektora, i da se nakon isteka roka trajanja oni zamene. Svaki detektor na sebi mora da ima tačno označen rok trajanja, a taj period obično iznosi deset godina od početka korišćenja.

5/5 - (4 votes)
IZVORtriglav.rs
Prethodni članakTeroristički napadi svuda u svetu: Gde je još uvek bezbedno otputovati?
Sledeći članakZaštitite svoju porodicu: Preduzmite bezbednosne mere na vreme