Ekspanzija Internet stvari: Sve prednosti pametnog parkiranja

Pametni parking je jedno od najbrže usvojenih ali i najbrže rastućih rešenja pametnih gradova širom sveta, zbog toga što je pronalaženje mesta za parkiranje postalo teže nego ikada pre

659
ekspanzija-internet-stvari-sve-prednosti-pametnog-parkiranja
- Sponzor članka -hikvision srbija

Aerodromi, maloporodaje, tržni centri, firme i gradske garaže uveliko počinju da shvataju prednosti automatske tehnologije parkiranja. Sposobnost povezivanja, analize i automatizacije podataka prikupljenih putem IoT (Internet stvari) omogućavaju pametno parkiranje.

Pametni sistem navođenja do parking mesta koristi senzore, podatke u realnom vremenu, kao i aplikacije koje omogućavaju praćenje raspoloživih i zauzetih parking mesta. Na ovaj način se smanjuju troškovi i štedi vreme, a ideja je da najbolja rešenja obuhvate kompletan paket usluga kao što su online plaćanje, obaveštenja o vremenu trajanja parkinga, kao i pronalazak automobila na velikim parkinzima.

Ovo su neke od najvećih prednosti pametnog parkiranja:

  1. Efikasnost – Vozači pronalaze najbolje parking mesto za najkraće vreme i na taj način štede resurse i smanjuju napor. Zbog toga što se parking efikasno i redom popunjava, mogu ga koristiti kako zaposleni tako i posetioci.
  2. Uređeniji saobraćaj – Gužva u saobraćaju se povećava kada veliki broj automobila kruži određenim delom grada u potrazi za slobodnim parking mestom. Pametno parkiranje rešava ovaj problem.
  3. Smanjuje se zagađenje – Pametni parking značajno smanjuje i štedi vreme vožnje, zbog čega je jedna od velikih prednosti smanjenje emisije ugljen-dioksida. Procenjuje se da samo traženje parkinga gori oko milion barela nafte dnevno, tako da ovo rešenje ima globalni uticaj na zaštitu životne sredine.
  4. Zadovoljniji vozači – Rešenje pametni parking integriše sve neophodne elemente parkiranja i čini ih jedinstevnim. Traženje lokacije i identifikacija slobodnih parking mesta, plaćanje, kao i obaveštavanje o vremenu trajanja parkinga postaju jedinstven proces.
  5. Dodatni prihodi za vlasnike parkinga – Vlasnici parkinga mogu formirati različite cene u odnosu na to gde se nalazi samo parking mesto. Osim toga, programi nagrađivanja za korisnike koji se vraćaju i različite online kartice lojalnosti samo su neke od mogućih opcija.
  6. Upotreba kamera – Korišćenje kamera postaje bolja i isplativija alternativa. Kamere ne samo da detektuju slobodna parking mesta, već uključuju i broj slobodnih mesta, njihovu lokaciju i prikazuju ih na parking mapi u realnom vremenu. Aplikacija takođe pokazuje i najbrži put dolaska do željenog parking mesta.
  7. Povećava se bezbednost – Parkinzi su često nepregledni i nedovoljno osvetljeni. Zaposleni na parkingu ili službenici obezbeđenja imaju na raspolaganju podatke o korisnicima u relanom vremenu, što onemogućava kršenje pravila i obavljanje bilo kakvih sumnjivih aktivnosti. Osim toga, kamere koje detektuju tablice umnogome olakšavaju posao zaposlenima.
  8. Uvid u navike korisnika – Vremenom, podaci prikupljeni pametnim parkiranjem mogu otkriti različite korelacije i trednove korisnika koji parkirališta koriste. Ovi podaci biće od neprocenjive vrednosti za praćenje navika vozača i konstantno poboljšavanje samog pametnog parkinga.
  9. Smanjuju se troškovi upravljanja – Automatizacijom i smanjivanjem manuelnih aktivnosti upravljanja, smanjuju se suvišni troškovi i sprečava iscrpljivanje resursa.
  10. Brend raste u očima korisnika Besprekorno korisničko iskustvo zaista može da unapredi brend. Bilo da je reč o parkingu maloprodaje, restorana, aerodroma, tržnog centra, firme ili stadiona – posetioci vole kada se o njima brine i kada se prate trendovi novih tehnologija koji im olakšavaju funkcionisanje.

Na osnovu samo ovih 10 prednosti, a ima ih mnogo više, implementacija pametnog parkinga neminovno bi bila dobra investicija za bilo koju gradsku vlast, instituciju, kompaniju. Problem i neefikasnost u parkiranju prati sve velike gradove bez izuzetka i čini se neprestano raste. Sate i sate „bacmo” na godišnjem nivou u potrazi za odgovarajućim parking mestima. Ipak, dobro implementiranje rešenja pametnog parkiranja bilo bi korisno na globalnom nivou.

5/5 - (6 votes)
IZVORplasmacomp.com
Prethodni članakLjudski život nema cenu, ali trgovina ljudima je naša realnost
Sledeći članakInstitucije ne procenjuju bezbednosne rizike u slučajevima nasilja u porodici