PAMETNE BRAVE: Praktičnost, bezbednost i povezanost

Izašli ste iz kuće u žurbi, bićete odsutni, ali niste sigurni da li ste zaključali vrata. Gosti stižu kod vas u posetu baš trenutku kada završavate kupovinu u supermarketu. Neko od članova porodice mora čekati ispred kuće na kiši zbog toga što nije poneo svoje ključeve. Želite da vaša kućna pomoćnica sredi stan, ali ste na poslu. Da li vam ove situacije zvuče poznato?

1250
Pametne brave: praktičnost, bezbednost i povezanost
- Sponzor članka -hikvision srbija

Uvođenjem pametnih brava ovakve brige mogle bi da odu u istoriju. Osim toga, ključevi se lako mogu izgubiti ili „pasti u pogrešne ruke”. Pametni sistem za otključavanje i zaključavanje vrata omogućava kontrolisanje brava uz pomoć pametnih telefona koristeći Wi-Fi ili Bluetooth na veoma jednostavan način. Izvesno je da ćemo se u budućnosti sve više oslanjati na tehnoligiju, a sve manje na mehaničke uređaje između ostalog zbog – jednostavnosti, bezbednosti i povezanosti.

Lakoća korišćenja je jedna od osnovnih prednosti ove tehnologije. Ključevi se često gube ili zaboravljaju, a praktičnost pametnih brava ogleda se u mogućnosti daljinskog kontrolisanje brave u samo nekoliko dodira.

Jedna od najviše isticanih prednosti svakako je bezbednost ovog sistema. Pametne brave omogućavaju isključiv pristup samo ovlašćenim osobama uz pomoć jedinstvene pristupne šifre i vrlo se teško menjaju. Odlična su prepreka za lopove jer ne podležu mehaničkim silama. Pametne brave omogućavaju potpunu kontrolu pristupa i evidenciju ulaska i izlaska sa tačnim datumom i vremenom. Iz tog razloga, idealne su za radna okruženja i kontrolu pristupa određenoj oblasti, ali su odlične i za porodične kuće i stanove.

Automatsko otključavanje kada se približava vlasik, zaključavanje u tačno određeno vreme, virtuelni ključevi koji se mogu poslati gostima, vizuelni prikaz posetilaca i obaveštenja o pristupu samo su neke od prednosti u odnosu na mehaničke brave.

Često se ističe njihova praktičnost i mogućnost montiranja na bilo kojim vratima – dakle ne zahtevaju specifične uslove adaptacije. Pametne brave su bitna karika u zaštiti doma i njihovim uvođenjem povećava se integrisanost svih sigurnosnih rešenja. Integrisani sistem ovih brava, kamera za video nadzor, pametnih telefona i sigurnosnih alarma, čine odličan sistem automatizacije koji upozorava na sve sumnjive događaje i potencijalne opasnosti.

4.6/5 - (7 votes)
IZVORvectorsecurity.com
Prethodni članakInstitucije ne procenjuju bezbednosne rizike u slučajevima nasilja u porodici
Sledeći članakStrah od kriminala se epidemijski širi