Pokrenuta kampanja „Um na drum ”: Svaki četvrti poginuli u sobraćaju je mlada osoba

Mladi u saobraćaju najčešće stradaju vikendom i u noćnim satima vozeći neprilagođenom brziom, ali i usled vožnje pod dejstvom alkohola i nekorišćenja sigurnosnog pojasa, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja

280
Pokrenuta kampanja „Um na drum ”: Svaki četvrti poginuli u sobraćaju je mlada osoba
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kako bi ih zaštitili u saobraćaju, Uprava Saobraćajne policije i Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenuli su kampanju „Um na drum”, čiji je cilj da menja loše navike mladih u saobraćaju.

  • Ova kampanja je specifična, jer želi da se mladima obrati na njima bliskom jeziku i na taj način smo napravili iskorak u odnosu na dosadašnju krutost u obraćanju nadležnih institucija mladima. Naša želja i cilj je da zaista smanjimo stradanje mladih u saobraćaju, rekla je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

Mladi čine 23% poginulih u saobraćaju, a najveći broj njih stradaju kao vozači (33%), zatim kao putici (30%), ali su veoma često ugroženi i kao motociklisti. Fizička i emocionalna nezrelost i neiskustvo mladih učesnika u saobraćaju ističu se kao glavni uzroci nezgoda.

Milošević je objasnila da je neiskusnim vozačima veoma teško da pri velikim brzinama adekvatno upravljaju vozilom i pravilno  sagledavaju rizične situacije na putu, a poseban problem su želja da dokazivanjem i vožnja pod dejstvom alkohola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je izradilo predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja čije se usvajanje uskoro očekuje. Ovim izmenama predviđen je restriktivniji pristup mladima, ali u cilju povećanja bezbednosti na najviši nivo.

Agencija za bezbednost saobraćaja će sa ovom kampanjom učestvovati na predstojećim muzičkim festivalima koje pretežno posećuju mladi kao što su Lovefest, Belgrade Beer Fest i Nisville, a nastaviće i sa raznim edukativnim tribinama kao i sa treninzima bezbedne vožnje.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakPametni gradovi su bezbezbedni gradovi
Sledeći članakNezaštićeni i nebezbedni radnici na otvorenom: Problem vrućina, skele, nesavesni poslodavci