Ovakav lider je potreban svakoj kompaniji

Tajna istinskog liderstva kada je reč o korporativnoj bezbednosti je sa jedne strane veoma jednostavna u praksi, ali je sa druge strane nije tako lako razumeti i dostići. Upravo zbog toga, za mnoge i jeste tajna

587
Ovakav lider je potreban svakoj kompaniji
- Sponzor članka -hikvision srbija

Spominjanje reči lider” i liderstvo nas asocira na najharizmatičnije vođe u istoriji, što bi mnoge navelo da se zapitaju Mogu li ja to”?

Velike vođe na koje odmah pomislimo kao što su Martin Luter King, Vinston Čerčil ili Mahatma Gandi imale su sjajne karakterne osobine koje su menjale svet, ali vi ne morate posedovati čak ni slične karakteristike kako biste bili uspešan lider bezbednosnog tima. Zapravo, mnogo je bolje i za vas i za vašu kompaniju ukoliko te osobine ne posedujete. Evo zbog čega:

Previše široko, sveobuhvatno i dominantno liderstvo – primenjeno na bezbednost, bi moglo delovati kontraproduktivno na organizaciju i funkcionisanje tima. Vođa bezbednonog tima, koji bi sam donosio odluke, mogao bi da umanji uticaj drugih i  na taj način uspori rast kompanije.

U ČEMU JE TAJNA USPEŠNOG LIDERSTVA?

Kod uspešnog menadžera bezbednosti sve zavisi od jedne stvari: isplaniranog uticaja. Bezbednosni lider svoj uticaj ostvaruje tako što prave informacije dostavlja pravim ljudima. Koje poruke treba dostaviti izvršnom direktoru komanije, koje zaposlenima u sektoru prodaje, a koje poslovnim partnerima firme? To je suština spomenutog „planiranja”.

Naravno, pretpostavlja se da obrazovan i informisan menadžer bezbednosti ima dovoljno informacija kako bi mogao da kreira prave poruke. Ukoliko ih ne poseduje, to i nije velika prepreka, s obzirom na to koliko izvora informacija je danas dostupno svima koji žele da se usavršavaju.

Važno je napomenuti da liderske osobine ne poseduju samo zaposleni na rukovodećim pozicijama – one su neophodne svakom članu bezbednosnog tima koji je posvećen poslu, i koji želi da napreduje.

Verovali ili ne, status i autoritet imaju mnogo manje veze sa liderstvom nego što mislite. Naravno, za kvalitetno planiranje uticaja je neophodno iskustvo koje dolazi vremenom. Korak po korak, sa samopouzdanjem raste i efikasnost u radu.

Ovo su dodatne karakteristike koje bi trebalo da poseduje uspešan bezbednosni lider u svakoj kompaniji:

  • Isplanirani uticaj
  • Temeljnost u radu
  • Razumevanje dinamike organizacije
  • Pouzdanost
  • Praktičnost
  • Traženje povratnih informacija
  • „Osluškivanje” potreba zaposlenih
  • Razumevanje i predviđanje rizika

Stručnjaci savetuju i da razgovarate sa starijim kolegama i iskusnijim liderima, i da učite iz njihovog iskustva.

5/5 - (4 votes)
IZVORthesecurityminute.com
Prethodni članakKako se bezbednosna rešenja razvijaju kroz pametne zgrade?
Sledeći članakISTINA JE: Vaš šef može pratiti svaki vaš pokret