Skener kamioni od sada otkrivaju skrivenu robu za 10 minuta: Pogledajte gde se koriste

Konačno se i carinici BiH protiv šverca bore skener kamionima sa jakim zračenjem, i to bez otvaranja kamiona. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH konačno je počela da koristi kamione za kontrolu robe na graničnim prelazima, koji su zbog pravnih problema više od tri godine bili van funkcije

888
Skener kamioni od sada otkrivaju skrivenu robu za 10 minuta: Pogledajte gde se koriste
- Sponzor članka -hikvision srbija

Cilj je da se BiH snažnije uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i sprečavanjem carinskih i trgovinskih prekršaja.

Iako se skener kamioni za otkrivanje šverca trenutno nalaze na carinskim ispostavama u Gradišci i Sarajevu, u Upravi za indirektno oporezivanje kažu da će ih ubuduće koristiti i na drugim graničim prelazima.

Od Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost (DARNS) BiH, dobijena je licenca kojom se Upravi dozvoljava delatnost posedovanja i korišćenja izvora jonizirajućeg zračenja. Ova licenca je bila i osnova da se pomenuta vozila mogu početi koristiti.

  • U proteklom periodu završena je obuka službenika UIO za rad na skener vozilima. UIO je donijela neophodne akte kao što su Program za zaštitu od zračenja i Plan za sprovođenje mjera za zaštitu od zračenja. Ukupno 38 službenika UIO nalazi se pod dozimetrijskim nadzorom u smislu da uz sebe nose posebne dozimetre koji se jednom mjesečno šalju na očitavanje u Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je dobio tender za sprovođenje ovih aktivnosti na nivou BiH, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Ova savremena vozila omogućavaju da se detaljno, bez fizičkog kontakta, izvrši pregled kontejnera i kamiona, i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima, bez skidanja tereta iz kamiona i ulaska u njih. Obučeni službenici UIO na monitorima u skener vozilima mogu videti i najsitnije detalje.

Specijalni mobilni skener kamion sa iks zracima, omogućava brže i sigurnije carinjenje, sprečavajući krijumčarenje i suzbijajući kriminal. On detektuje sve organske materije i odmah na monitoru obeležava u kom delu automobila ili kamiona se nalazi sumnjiva roba.

Kamion vrši kontrolu ljudi i robe na carinskim prelazima radi smanjenja korupcije i sprečavanja nelegalne trgovine. Skener sa velikom elektronskom rukom omogućava kompletan pregled velikih kamiona za samo desetak minuta, i u stanju je da otkrije svu robu upakovanu mimo deklaracije, čak i živa stvorenja.

5/5 - (5 votes)
IZVORnezavisne.com
Prethodni članakKompleksne mere bezbednosti tokom Mundijala: „Dođi, i uveri se sam!“
Sledeći članakZbog čega je nabavka 710 patrolnih vozila MUP-a tajna?