Zbog čega je nabavka 710 patrolnih vozila MUP-a tajna?

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u poslednje četiri godine poništila je ili prekinula 48 javnih nabavki Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na osnovu kojih je policija trebala da dobije novu obuću, uniforme i patrolna vozila, rečeno je na skupu održanom u Medija centru pod nazivom „Svrsishodnost javnih nabavki za policiju”

196
Zbog čega je nabavka 710 patrolnih vozila MUP-a tajna?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Vladimir Erceg rekao je da ni jedna kontrolna ili nadzorna institucija nije reagovala na nabavku 710 patrolnih vozila, vrednu 700 miliona dinara, a koja je proglašena tajnom.

Dodao je i da je zbog nesvrsishodne nabavke velike količine originalnih tonera za štampače, umesto visoko kvalitetnih tonera, MUP izgubio milion evra, kojima je moglo da se nabavi 100 patrolnih vozila ili 16 najsavremenijih vatrogasnih vozila.

Prema njegovim rečima, Državna revizorska institucija bi mogla da obavlja eksternu kontrolu, dok bi u samom ministarstvu to trebalo da radi Služba interne revizije.

Zbog čega je nabavka 710 patrolnih vozila tajna?

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić govorio je o spornoj nabavci 710 patrolnih vozila, ukazujući da nije jasno zašto je ta nabavka proglašena za tajnu.

  • Ako su razlozi postojali da se takva nabavka proglasi tajnom, mi ne znamo zašto, jer onaj ko hoće da uskrati informacije mora da objasni razlog, istako je Šabić.

Prema rečima programskog direktora Transparentnost Srbija Nemanje Nenadića,  neka javna nabavka može da se proglasi tajnom jedino ako bi dovela do otkrivanja informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost.

  • Ta kontradiktornost, da je na plataou ispred Palate Srbije svečano prikazano 710 automobila, a da se takva nabavka proglašava tajnom, govori da je vlasti važnije kakve će marketinške efekte izazvati, nego pravna opravdanost, rekao je Nenadić.

Panel diskusija organizovana je u saradnji Regionalne mreže civilnog društva POINTPULS, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Balkanske istraživačke mreže Srbija (BIRN) i Transparentnosti Srbija.

4/5 - (4 votes)
IZVORmc.rs
Prethodni članakSkener kamioni od sada otkrivaju skrivenu robu za 10 minuta: Pogledajte gde se koriste
Sledeći članakKako su mediji postali instrument u rukama obaveštajnih službi?