Kineska policija koristi naočare s tehnologijom prepoznavanja lica

Novinu u kineskoj policiji predstavljaju naočare koje imaju tehnologiju za prepoznavanje lica. Prvi put su korišćene u gradu Zhengzhou u kineskoj provinciji Henan. Ovaj “asesoar” proizvodi kompanija “LLVision Technology Co” iz Pekinga

432
Kineska policija koristi naočare s tehnologijom prepoznavanja lica
- Sponzor članka -hikvision srbija

Primarna namena ovog tehnološkog noviteta bila je identifikacija lica počinioca kriminalnih dela. Testovi su pokazali da naočare prepoznaju lice za fantastičnih 100 mili sekundi.

Naočare koje izgledaju kao originalni modni detalj, otkrivene su početkom ove godine i već su pomogle u identifikaciji sedam osumnjičenih za počinjena teška krivična dela, nakon čega su privedeni pred lice pravde.  Takođe, otkriveno je 26 osoba koje su putovale pod lažnim identitetom.

Usavršavanje ove tehnologije ide ka prepoznavanju svakog od 1.3 milijarde stanovnika u roku od 3 sekunde, kako navode optimistični kineski zvaničnici.

Ovaj tehnološki program je naišao na osude od strane organizacija koje se bavi zaštitom ljudskih prava i privatnosti, aludirajući na njihovu ugroženost.

“Kineska uprava izgleda smatra da može postići socijalnu stabilnost stavljanjem ljudi pod mikroskop, ovaj program će verovatno probuditi neprijateljstvo ka Vladi” navodi Sophie Richardson direktorka Human Right Watch.

Naočare će imati priliku za dokazivanjem u bliskoj budućnosti, s obzirom da stižu neposredno pre kineske Nove godine, kada se očekuje 389 miliona putovanja vozom u periodu od 1. februara do 12. marta.

5/5 - (2 votes)
IZVORbusinessinsider.com
Prethodni članakMultipolarnost današnjice, surova borba egzistencije slabih država
Sledeći članakRFID kartice, efikasni bezbednosni novitet!