Čista i zdrava životna sredina u interesu svih

Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je juče građane, predstavnike civilnog društva, privrednu, naučnu i stručnu javnost i medije da Dan planete Zemlje postane deo našeg svakodnevnog života, i da na taj način damo lični i zajednički doprinos zdravoj životnoj sredini Srbije i očuvanju planete Zemlje

624
Čista i zdrava životna sredina u interesu svih
- Sponzor članka -hikvision srbija

U saopštenju koje je potpisao ministar Goran Trivan, navodi se da se širom sveta, 22. aprila obeležava Međunarodni dan planete Zemlje kao podsetnik na to da nam naša plemenita planeta i njeni ekosistemi daju život, i kao upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, biljnim i životinjskim vrstama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Ministarstvo zaštite životne sredine preduzima niz strateških mera, zakonodavnih inicijativa i praktičnih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena i zagađenosti životne sredine kako bi Srbija dostigla svetske standarde u ovoj oblasti.

Ministarstvo je ujedno i nosilac inicijative za regionalnu saradnju u realizaciji mera borbe i prilagođavanja posledicama klimatskih promena. Prioritetne aktivnosti ministarstva usmerene su na praktičnu primenu mera zaštite životne sredine, na otkrivanje nelegalno zakopanog opasnog otpada i sistemsko rešavanje problema prerade svih vrsta otpada, uklanjanja plastičnih kesa, poboljšanje kvaliteta vazduha kroz mere kao što su gašenje kotlarnica na čvrsta goriva i akcije pošumljavanja.

U dostizanju strateškog cilja – čiste i zdrave životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine je potrebna podrška i pomoć svih građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Jedan dan ne može da promeni ništa ako svakodnevnim neodgovornim odnosom prema životnoj sredini i okruženju u kojem živimo, zagađujemo zemlju, vodu i vazduh i ugrožavamo biljne i životinjske vrste. Odgovoran odnos prema našoj plemenitoj planeti koja nam daje život je odgovoran odnos prema sadašnjosti nas samih, ali i prema budućnosti naše dece.

Rate this post
IZVORsrbija.gov.rs
Prethodni članakOdržana Međunarodna konferencija na temu Opšte uredbe EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)
Sledeći članakOdržan Dahua Tehnology seminar