Garaža „Obilićev venac“ – Prva zelena garaža u Evropi

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otkrili su danas na garaži Obilićev venac „Parksmart” plaketu, sertifikat visokih performansi za održivost, čije uslove ispunjava još samo 17 garaža u svetu, a garaža Obilićev venac je prva takva na evropskom kontinentu.

518
Garaža „Obilićev venac“ – Prva zelena garaža u Evropi
- Sponzor članka -hikvision srbija

Garaža „Obilićev venac“ dobila je Parksmart sertifikat i tako postala prva „zelena garaža“ u Evropi. Kriterijume za dobijanje ovog sertifikata ispunjava još samo 17 garaža na svetu. Današnjem postavljanju Parksmart plakete, zvaničnog obeležja ovog sertifikata,

prisustvovali su Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i Andrija Čupković, direktor JKP „Parking servis“ Beograd.

Vesić je podsetio da je garaža otvorena u julu prošle godine, te da je potvrđeno da se sve ono što je rađeno ima smisla, jer ona danas broji 804 parking mesta, odnosno 200 mesta više nego nekada, ima svoje solarne panele, elektropunjače, sistem za separaciju otpada i sve druge sisteme koji ispunjavaju ekološke standarde. „Parking servis” je zato dobio priznanje za prvu „zelenu” garažu u Evropi, kao i sertifikat da je u njoj sve urađeno po ekološkim standardima, rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao i da je za Beograd ekologija važna jer se tako vodi računa o svom gradu, ali i da ona predstavlja progresivnu privrednu granu.

„Verujemo da ćemo u budućnosti mnogo ljudi zaposliti u ovoj oblasti, a podsetiću da je Grad Beograd prošle godine kupio prvih pet električnih autobusa, kao i da nam je u planu da u sledeće četiri godine nabavimo još 220 autobusa od kojih će 80 biti električni, čime će u centru biti većinom zamenjeni trolejbusi. Takođe, sve zgrade koje rekonstruišemo ispunjavaju ekološke sertifikate, a sa Vladom Srbije razgovaramo o problemu plastičnih kesa. Beograd je grad budućnosti, u kome treba da se razvijaju nove tehnologije, kreativna industrija i start apovi, gde se poštuje i štiti životna sredina“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan čestitao je Gradu Beogradu i JKP „Parking servis” na priznanju.

„Ekološka budućnost je stigla u Beograd i to ne samo po pitanju Vinče, već je tu sada i „Parking servis”. Samo u ovoj garaži ispoštovano je oko 150 ekoloških standarda čime je zalužila da prva u Evropi dobije ovaj sertifikat. Beograd već godinama pokazuje izuzetnu ekološku odgovornost i to govori o drugoj vrsti svesti i želji da grad postane energesti efikasan. Posla ima još, ali kada imate ljude koji razumeju koliko je ekologija važna ništa nije nemoguće. Kada znate šta hoćete i imate dobar plan, onda Beograd pokazuje svoje lepo lice“, istakao je ministar Trivan, obećavši podršku i u drugim gradskim projektima.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković podsetio je da je pre pet godina, prema preporuci Građevinskog fakulteta garaža Obilićev venac trebalo da bude zatvorena jer je bila u veoma lošem stanju.

„Ovaj sertifikat „zelene garaže” je nama veoma važan, 16 ih je u Americi, jedan u Kini i jedini u Evropi je ovde. Uveli smo elektropunjače, smanjili potrošnju električne energije za 33 odsto, imamo veće prihode i povećane standarde. Oni će biti primenjeni i u našim ostalim garažama i na svim parkiralištima gde to bude bilo moguće“ objašnjava Čupković.

„Parksmart” je jedini svetski rejting sistem koji definiše, procenjuje i daje proznanje održivim garažama i garažama koje imaju visoke performanse. Ovaj sveobuhvatni sistem sertifikovane garaže razvrstava u nekoliko grupa – zlatnu, srebrnu, bronzanu i grupu takozvanih „Pionira”. Garaža Obilićev venac je jedna od četiri garaže na svetu koje ispunjavaju kriterijume za bronzani nivo, što je trenutno najviši dostignuti nivo.

Podsetimo, JKP Parking servis je u periodu od 2015. do 2017. godine rekonstruisao tri glavne garaže u prestonici. Najveći projekat predstavlja obnova i nadogradnja garaže Obilićev venac, koja je nakon opsežnih građevinskih radova, uvođenja pametnih tehnologija i koncepta održive mobilnosti postala prva pametna garaža u zemlji i Evropi, kao i jedna od četiri garaže u svetu koja ispunjava uslove za dobijanje setrifikata i bronzanog statusa.

Kompletna rekonstrukcija za održivu i pametnu garažu

Projekat obnove garaže na Obilićevom vencu, u centru Beograda, trajao je 14 meseci. Osim potpune rekonstrukcije 20.000 kvadrata i nadogradnje četiri polunivoa, projekat je obuhvatao i uvođenje pametnih tehnologija i transformaciju objekta u ekološku, održivu i garažu koja ima visoke performanse (solarna elektrana, LED rasveta, punjači za električna vozila, osvetljenje i ekološka boja).

„Garaža Obilićev venac zadovoljava sve kriterijume sertifikovane ekološke garaže, što je još jedan dokaz da je Parking servis lider u primeni novih standarda i tehnologija za ovu vrstu objekata.U sve tri centralne garaže uvedeno je energetski efikasno LED osvetljenje sa senzorima pokreta, čime se ostvaruje maksimalna štednja utrošene električne energije. Nekadašnje fasade od plastike u garažama Obilićev venac i Zeleni venac zamenjene su modernim fasadama od savremenih i prirodnih materijala, koji obezbeđuju prirodnu ventilaciju i predstavljaju kombinaciju funkcionalnosti i estetike. Otporne su na vremenske promene i temperature”, objašnjava Andrija Čupković, direktor JKP Parking servis.

Implementirana rešenja u skladu sa održivim razvojem

U objekat su uvedene i tehnologije koje doprinose zaštiti životne sredine i doprinose energetskim uštedama u skladu sa principima održivog razvoja. Za proizvodnju struje koristi se solarna energija, dok je u objektu napravljen prostor i ugrađene tehnologije za električna vozila i bicikle, a prioritet je dat i recikliranju otpada.

U objekat su ugrađeni:

  • Solarni paneli: LUXOR LX-280M/156-60+
  • Baterije za skladištenje: kapacitet 296Ah, do 3000 ciklusa pri 50% korišćenja
  • Inverter: V baterija 48V230 Vac / 50Hz, integrisan regulator 120A, snaga P30/Pnom 8000/7000VA
  • Punjači baterija elektro vozila: EVlink parking, 2 mesta punjenja (ukupno 3 punjača za 6 mesta punjenja u garaži)
  • Električni kompresor za punjenje pneumatika: VILLAGER VAT 50

Nakon puštanja u rad garaže, solarna elektrana na njenom krovu snabdeva objekat električnom energijom, a sama garaža je prvi objekat te vrste u Evropi sa zelenim LEED sertifikatom.

Pametna garaža prepoznaje potrebe biciklista

U novoj pametnoj garaži predviđeno je 40 parking mesta za bicikle, od kojih su dva parking mesta za porodične bicikle. Biciklistička parking mesta su obeležena na nivou 5, koji je povezan sa Ulicom Obilićev venac koja je pretvorena u pešačku zonu, uz posebno obeleženu biciklističku stazu za bezbedno kretanje unutar garaže.

Biciklistima je omogućeno korišćenje parkinga bez novčane nadoknade, kao i posebne stanice za popravljanje bicikala, koje sadrže osnovni alat za održavanje i manje popravke bicikala. U okviru garaže se nalazi i kompresor za punjenje guma, kojim se takođe mogu poslužiti bez nadoknade.

Korisnici usluge parkiranja vozila mogu iznajmiti posebne bicikle koji su smešteni u garaži, a u okviru programa „Parkiraj i bicikliraj”.

Jedan od prioriteta JKP Parking servisa u projektu je bilo i smanjenje količine otpada koji se odlaže na deponije, kroz prevenciju nastajanja otpada, njegovo ponovu upotrebu i reciklažu, odnosno predaju ovlašćenim operaterima koji kroz tretman otpada dobijaju energiju.

U projektu se insistiralo na recikliranju najmanje 65 odsto otpada generisanog u garaži od svakodnevnog potrošnog materijala, ambalaže i ambalažnog otpada, i najmanje 50 odsto otpada od opreme.

Sav otpad koji se prikuplja u okviru garaže sortira se u 6 vrsta otpada: papir, staklo, PET plastika, HDPE plastika, metal i komunalni otpad. Setovi kanti za razvrstavanje ovih vrsta otpada postavljene su u garaži na svakom nivou za korisnike garaže, ali i u poslovnim prostorijama koje koriste zaposleni u JKP Parking servisu.

Garaža Obilićev venac je prva garaža  u Beogradu i Srbiji koja je dobila Parksmart sertifikat. Parksmart je jedini program sertifikacije na svetu koji definiše, meri i potvrđuje visoke performanse održivih garaža, odnosno garaža koje koriste inovativne strategije i rešenja u sledećim kategorijama: upravljanje garažama, dizajn garaža i tehnologije koje se koriste.

S obzirom da je u Beogradu registrovano više od pola miliona vozila, održive i pametne garaže koje imaju pozitivan efakat na životnu sredinu, poput ove ne Obilićevom vencu, postaju veoma važna alatka u procesu unapređenja održivog razvoja grada, održive urbane mobilnosti, kao i unapređenja kvaliteta života građana.

5/5 - (1 vote)
IZVORparking-servis.co.rs
Prethodni članak10 izazova implementacije opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)
Sledeći članakPovrede na radnom mestu sve češće, ni situacija u regionu nije na zavidnom nivou