Obeležen Dan policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležilo je 27. maja 2018. godine centralnom svečanošću svoj Dan na kome je prikazalo sposobnosti i veštine svojih pripadnika, kao i opremu i vozila sa kojima raspolaže, a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je da pripadnici MUP-a štite našu slobodu, spokoj, mir i bezbednost.

193
Obeležen Dan policije Srbije
- Sponzor članka -hikvision srbija

U višesatnom programu mogle su se videti pokazne vežbe, defile, oprema, naoružanje i vozila MUP-a. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i najviši državni vrh.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ti koji omogućavaju građanima da žive bez straha i dodao da oni omogućavaju napredak, štite zakon i građane bez obzira na pol, versku i drugu pripadnost, našu decu i budućnost, a ne vlast i upravu. Prema njegovim rečima, uloga policije se često poistovećuje sa represijom, zamera im se što su strogi, nekada blagi i poslednji su kada se dele priznanja.

Istakavši rezultate koje je policija ostvarila u prva četiri meseca ove godine, koji su znatno bolji u odnosu na isti period prethodne, Vučić je naglasio da će učiniti sve da policija dobije priznanje kakvo zaslužuje i da tu podršku dobije i kroz veće plate.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasio je da je srpska policija dokazala da je garant stabilnosti i bezbednosti. Stefanović je dodao da se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno bore sa organizovanim kriminalom i naglasio da na teritoriji Srbije ne postoji nijedna ozbiljna kriminalna grupa koja može da ugrozi državu, niti kriminalac koji ne strepi od privođenja pravdi.

„Zahvaljujući tom predanom radu u prethodnih 12 meseci zabeležen je najmanji broj krivičnih dela u poslednjih 10 godina, ali i najmanji broj ubistava u poslednjih 30 godina. U prethodnoj godini zaplenili smo više od 4,1 tonu narkotika i procesuirali 1.700 ljudi u ovim akcijama. To je rekordna zaplena narkotika deceniju unazad“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u prva četiri meseca u Srbiji zabeležen je najmanji broj poginulih u saobraćaju od kada se vodi statistika. „Od početka primene novog zakona imamo 37 odsto manje stradalih, a ove godine u odnosu na prethodnu 10.000 manje povređenih u saobraćaju“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da su građani imali priliku da vide nove uniforme i vozila i dodao da su obezbeđena sredstva, te da se očekuje isporuka novih vatrogasnih vozila, a početkom godine i helikoptera.

U svečanom defileu, u kome je učestvovalo 1.200 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, prikazani su ešaloni organizacionih jedinica Ministarstva, opreme i tehnike. Građani su imali priliku da vide pešadijske ešalone, ešalone policijskih patrolnih i borbenih vozila, među kojima su i borbena oklopna vozila „Lazar“ i „Miloš“.

Prvi put se Dan policije proslavljao u centru Beograda i u još osam gradova širom Srbije. U 11 ešalona, sa 200 vozila, među kojima je bilo i borbenih, 1200 pripadnika policije, u novim uniformama prodefilovalo je ispred Narodne skupštine. Policajci su pokaznom vežbom pokazali i spremnost da spreče otmicu štićene ličnosti.

Na svečanosti su pripadnici Žandarmerije po prvi put izveli egzercir, a u svečanosti su pored policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova, učestvovale i njihove kolege iz Mađarske i Poljske.

Rate this post
IZVORmup.gov.rs
Prethodni članakGDPR je samo početak – sledeća velika stvar u zaštiti podataka je ePRIVACY
Sledeći članakPredstavljen projekat „SAMOODBRANA POD STRESOM” u opštini Savski venac