„Zeleni pauk” u akciji: Tokom vikenda uklonjeno 130 automobila!

Na inicijativu Komunalne policije, u koordinaciji sa Komunalnom inspekcijom, Saobraćajnom policijom i JKP „Parking servis”, tokom vikenda sprovedena je velika akcija uklanjanja nepropisno parkiranih vozila sa šetališta i zelenih površina na Ušću i ispred Muzeja savremene umetnosti, saopštili su iz „Parking servisa”.

402
„Zeleni pauk” u akciji: Tokom vikenda uklonjeno 130 automobila!

Na inicijativu Komunalne policije, u koordinaciji sa Komunalnom inspekcijom, Saobraćajnom policijom i JKP „Parking servis”,  tokom vikenda sprovedena je velika akcija uklanjanja nepropisno parkiranih vozila sa šetališta i zelenih površina na Ušću i ispred Muzeja savremene umetnosti, saopštili su iz „Parking servisa”.

Patrola Komunalne policije tom prilikom napisala je preko 160 prekršajnih naloga nesavesnim vozačima.

Tehničku podršku u organizaciji ove akcije pružio je „Parking servis” sa deset dizalica koje su uklanjale nepropisno parkirana vozila po nalogu Komunalne inspekcije i Saobraćajne policije. Tokom noći uklonjeno je oko 130 bahato parkiranih automobila.

Ivan Divac, v. d. načelnika Komunalne policije Grada Beograda, izjavio je da je neophodno sankcionisati neprimerno ponašanje vozača kako bi se očuvao komunalni red.

„Komunalna policija inicirala je akciju uklanjanja nepropisno parkiranih automobila u priobalnom delu grada, jer je tokom letnjih meseci, u sezoni kada su aktivni noćni klubovi na vodi, veliki broj onih koji redovno zanemaruju pravila lepog ponašanja koristeći park na Ušću kao parking. Na redu je da ovi uporni i bahati pojedinci budu kažnjeni na adekvatan način odnošenjem vozila i izdavanjem kazni na licu mesta u vidu prekršajnih naloga. Na taj način jasno stavljamo do znanja svim vozačima da nema povlašćenih i da komunalni propisi moraju da se poštuju. Odlučni smo u nameri da očuvamo tek obnovljene zelene površine u ovom parku, koji je predviđen za rekreaciju i uživanje, kao i za igru najmlađih u prirodi”, izjavio je Divac.

Direktor JKP „Parking servis” Beograd Andrija Čupković rekao je da se svakog dana ovom preduzeću obraća veliki broj majki s decom, biciklista i starijih sugrađana, koji ne mogu da prođu od bahato parkiranih automobila.

„Odazvali smo se pozivu Komunalne policije da pružimo tehničku podršku u akciji suzbijanja nesavesnog parkiranja. Večeras smo prošli kroz uređeni deo parka i zatekli staze i zelene površine pune nepropisno parkiranih automobila. To je slika koja narušava ugled Beograda, koji je u ovom periodu pun turista, a da ne govorimo o ugroženoj bezbednosti svih posetilaca ovog dela grada. Ovom prilikom apelujem na vozače da ne parkiraju na zelenim površinama i verujem da ćemo velikim akcijama uklanjanja nepropisno parkiranih vozila uticati na promenu svesti građana da park nije parking, već da je namenjen šetačima, deci i biciklistima. Dok god bude bilo bahato parkiranih vozila, dizalice „Parking servisa” će pomagati nadležnim organima u njihovom uklanjanju. Vratićemo parkove deci, zelene oaze šetačima”, rekao je Čupković.

Akcija uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, organizovana tokom noći, sprovedena je bez većih problema zahvaljujući dobroj koordinaciji i komunikaciji gradskih službi.

Podsećamo, nepropisno parkirane automobile građani mogu da prijave na besplatni broj „Beokom servisa” 0800-110-011 i Korisničkom servisu „Parking servisa” na telefon 011/3035-400.

Na poziv građana komunalna inspekcija će, kada uoči nepropisno parkirano vozilo, izdati Rešenje i vlasniku vozila naložiti da ga ukloni u roku od tri minuta. Ukoliko i dalje ostane parkirano na zelenoj površini, inspektor izdaje nalog za uklanjanje vozila po kome „Zeleni pauk“ prenosi vozilo do najblližeg placa „Parking servisa“, odakle ga vlasnici mogu preuzeti, pošto plate troškove prenosa.

Cene uklanjanja i premeštanja vozila po nalogu nadležnih državnih organa i organa lokalne samouprave:

I Vozila mase do 800 kg (teretna vozila – zbir mase vozila i nosivosti vozila) 6000.00

II Vozila mase od 801 kg do 1.330 kg (zbir mase vozila i nosivosti vozila) 8830.00

III Vozila mase od 1.331 kg do 1.900 kg (zbir mase vozila i nosivosti vozila) 13245.00

IV Vozila mase od 1.901 kg i više, teretna vozila od 1.901 kg do 4 t najveće dozvoljene mase (zbir mase vozila i nosivosti vozila)  19867.00

V Teretna vozila od 4 t do 14 t najveće dozvoljene mase (zbir mase vozila i nosivosti vozila) 30000.00

VI Teretna vozila preko 14 t najveće dozvoljene mase (zbir mase vozila i nosivosti vozila) 45000.00

Naknada za smeštaj vozila i objekata na lokacijama za prenos i čuvanje vozila

– iz stava I, II i III za svaki započeti dan 500.00

– iz stava IV, V i VI za svaki započeti dan 700.00

Ostali troškovi:

– doplata za rad noću (od 22 do 06 časova), rad nedeljom i za rad u dane državnih praznika specijalne dizalice „pauk“ 750.00

– doplata za svaki pređeni kilometar specijalne dizalice „pauk“ preko 10 kilometara 100.00

NAPOMENA: Naknada za smeštaj navedenih vozila i objekata na lokacijama za prenos i čuvanje vozila počinje da se obračunava po isteku 72 časa od trenutka izvršenog prenosa.

Usluge obuhvaćene ovim cenovnikom, plaćaju se pre preuzimanja vozila i objekata, a po ceni koja važi u momentu preuzimanja.

Šta je potrebno od dokumetacije ukoliko vas „odnese” pauk?

Prilikom preuzimanja vozila na nekoj od lokacija JKP „Parking servis” (Staro sajmište, Ada Ciganlija ili Dunavska) neophodno je dostaviti:

Ukoliko ste fizičko lice I vlasnik vozila – ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu, a ukoliko ste korisnik vozila – ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i overeno ovlašćenje ili overen kupoprodajni ugovor.

Za pravna lica, potrebno je poneti  ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i overeno ovlašćenje na memorandumu firme.

Plaćanje prenosa vozila i ležarine

Prenos vozila po nalogu MUP-a plaća se pre preuzimanja vozila, a prekršajni nalog u roku od 8 dana. Vlasnici vozila sa stranim tablicama neophodno je da plate prekršajni nalog pre preuzimanja vozila.

Po isteku 72 sata od prenosa vozila na neku od lokacija JKP „Parking servis” počinje da se obračunava ležarina. Ležarina se plaća prilikom preuzimanja vozila.

5/5 - (1 vote)