Prednosti IP tehnologije u trgovini

Robne kuće, veliki trgovinski koncepti, kao i mini marketi imaju instalirane različite sisteme video nadzora, ali još uvek su dominantni analogni sistemi koji nemaju mogućnosti unapređenja i analitike. Bilo kako bilo i ovi sistemi služe svrsi i na neki način odrađuju security funkciju, jer svakako odvraćaju provalnike, kriminalce ali i negativno nastrojene zaposlene u nameri da nešto otuđe i naprave štetu po kompaniju.

357
- Sponzor članka -hikvision srbija

Analogni sistemi video nadzora imaju brojne nedostatke, od nejasne slike do arhiviranja snimaka. Zbog male rezolucije oni beleže video zapise sa nedostatkom detalja, naročito u uslovima smanjenog osvetljenja.

Danas, napredne digitalne IP video kamere daju mogućnost jasne slike objekta i izvan njega, čak i uslovima smanjenog osvetljenja što je značajno doprinelo smanjenju i prevenciji krađa, prevara i raznih zloupotreba u mnogim objektima, pa tako i u trgoviniskim. IP sistemi su iznenađujuće ekonomični i imaju brojne benefite, a jedan od najboljih je da omogućavaju rukovodiocima da efikasno nadgledaju dešavanja u objektu od kuće, kancelarije ili bilo kog drugog mesta sa internet vezom.

„Sa naprednim sistemom kamera za nadzor, lanac prodavnica bi mogao da ostvari ROI(Return on investment) u roku od godinu dana kroz bolju prevenciju krađe i prevare, kao i poboljšanje operativnog nadzora“, rekao je Tod Harison, IT direktor koji nadgleda video nadzor lanca prodavnica Sprint Food, koji ima 20 prodavnica u Gruziji i Južnoj Karolini.

Prema Harisonu, ograničenja u kvalitetu video nadzora i povezanosti glavni su razlozi zbog kojih je lanac prodavnica tražio alternativu.

Kao rešenje, kamere manje rezolucije zamenjene su novim naprednim sistemom kamera koji je obezbedio ERC, dobavljač i integrator sistema za nadzor i POS. Kompanija je obezbedila preko 10.000 prodavnica i restorana sistemima video nadzora ili POS sistema, uključujući KFC i Burger King.

ERC je obezbedio Sprint Food prodavnice kompletnim sistemom video nadzora, uključujući različite digitalne kamere visoke rezolucije, mrežne video rekordere i prateću opremu. Ovo obezbeđuje sveobuhvatnu video pokrivenost unutar i izvan prodavnica, čak i pri slabom osvetljenju ili promenljivim uslovima osvetljenja.

„ERC je radio sa nama na tačnom postavljanju kamere i predložio savete kako bi se poboljšala vidljivost i postigla maksimalna pokrivenost sa minimalnim brojem kamera“, rekao je Harison.

Jedna od koristi od implementacije novog sistema za nadzor bila je eliminacija „mrtvih uglova“ u prodavnicama, tako sto će se kamere postaviti na tim mestima koja su najviše izložena krađama kao što je to na primer zamrzivač sa pivom, što je olakšalo hvatanje lopova.

Harrison posebno ističe značaj mrežne kamere od 3 megapiksela koja pruža puni pogled od 360 stepeni preko web pretraživača. Pored pogodnosti što ova kamera pokriva celu prodavnicu, može se i uvećati slika na koju želite da se fokusirate.

Pomoću daljinskog pregleda video zapisa menadžer poslovanja lanca prodavnica dobija kompletnu sliku kako svaka prodavnica radi bez potrebe da svakodnevno ide do svake od njih. On može iz svoje kancelarije da proveri da li su zaposleni u uniformama i na radnim mestima, da li adekvatno opslužuju kupce itd. Sprečavanje i opovrgavanje lažnih optužbi je još jedna korist od implementacije lako dostupnog, visokokvalitetnog video nadzora. Ove informacije se, na primer, mogu koristiti za odvraćanje neopravdanih potraživanja za kvarove ili za tvrdnje o povredama na radnom mestu.

Ovaj sistem za nadzor takođe ima i softverski model za video analitiku koji bi mogao doprineti efikasnijoj prodaji. Video analitički model u osnovi određuje gde i na kojim proizvodima se najviše zaustavljaju kupci, tako da se može zaključiti koji su to proizvodi koji najviše zanimaju ljude i kako poboljšati plasman proizvoda. Harison ističe da lanac Sprint Food trenutno ne koristi ovu opciju, ali da će to sigurno učiniti u budućnosti.

Očigledne su prednosti instalacije IP tehnologije u trgovinskim objektima ukoliko vlasnici prodavnica žele da unaprede bezbednost, prevenciju krađa i operativnu efikasnost na viši nivo.

Rate this post
Prethodni članakMiroljub Nenadović, menadžer bezbednosti Nelt grupe : Bezbednost je investicija za budućnost!
Sledeći članakBUDITE NA OPREZU, BLUETOOTH NAPADAČI VREBAJU!