Kupovina hleba kriptovalutama: Koliko je bezbedan sistem plaćanja nove generacije?

El Salvador je postala prva zemlja na svetu koja je zvanično proglasila bitkoin legalnom valutom, navodi se da trend počinje i u Njujorku i da će korisnici moći da plaćaju kriptovalutama - bitkoinima i Ethereumom na isti način na koji to rade sa svojim kreditnim karticama.

220
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ekspanzija digitalnih valuta dovodi do ubrzanih ekonomskih ali i bezbednosnih transformacija, koje će se, najverovatnije u bliskoj budućnosti reflektovati ne samo na poslovanje već i na običnog čoveka koji će u drastičnoj meri promeniti stil života.

Da li možete da zamislite da plaćate hleb kriptovalutom? Odgovor za sada je ne, jer nam deluje suviše daleko, a u našem Zakonu o digitalnoj imovini kriptovalute za sada nisu definisane kao zakonsko sredstvo plaćanja. Ipak, ovakav trend već je otpočeo. El Salvador je postala prva zemlja na svetu koja je zvanično proglasila bitkoin legalnom valutom, a prema saopštenju za štampu, sa bitkoinom i drugim kriptovalutama koje su ekstremno popularizovane, jedan noćni klub sa sedištem u Njujorku, spreman je da počne da prihvata plaćanja kriptovalutama za svoje usluge. Kako se navodi korisnici će moći da plaćaju bitkoinima i Ethereumom na isti način na koji to rade sa svojim kreditnim karticama.

Imajući u vidu globalne trendove, društvena previranja i nagle i rapidne promene na svetskoj sceni treba da budemo fleksibilni i da predstojeće novine prihvatimo, ali naoružani znanjem. U daljem tekstu objasnićemo koji su rizici kriptovaluta i koji su načini da se iste bezbedno koriste.

Uvek treba imati na umu da je digitalna valuta “vrednost u okviru sajber – virtuelnog prostora“ i da su povrede sajber bezbednosti sve više frekventnije kompromitujući naše lične podatke i nanoseći ekonomsku štetu. Ipak, nijedna digitalna valuta nije imuna na sajber rizike.

Manipulacija valutama, krađa identiteta i prevara, špijunaža zasnovana na vebu, sve su ovo samo neki od mogućh rizika koje „hakeri sa crnim šeširima“ mogu da izazovu ako im se pruži prilika.

U finansijskoj areni, određene alternativne tehnike mogu pomoći u minimiziranju skupih bezbednosnih cehova. Kriptovaluta bitkoin sada ima globalno prisustvo kao rezultat svoje veoma bezbedne prirode, koja proizilazi iz upotrebe prenosa informacija i enkripcije za formiranje blockchaina.

PODSETNIK!

  • Kriptovaluta je oblik digitalne imovine koja se koristi kao sredstvo razmene u cilju ulaganja koristeći kriptografiju kao način obezbeđivanja sigurnosti transakcija, kontrole stvaranja dodatnih novčanih jedinica i radi potvrde transfera valute
  • Bitkoin je kriptovaluta (digitalna i globalna valuta), u obliku elektronskog novca. To je decentralizovana digitalna valuta bez centralne banke ili jednog administratora koja može biti poslata od korisnika do korisnika na peer-to-peer bitkoin mreži bez potrebe za posrednicima
  • Kriptovalute koriste blokčejn/blockchain tehnologiju za snimanje i obezbeđivanje svake transakcije (kupovina, prodaja i prenos)- peer-to-peer mreža

U svetlu uspona kriptovaluta i potrebe za sajber bezbednošću bitkoina, mnoge druge industrije usvajaju blockchain kako bi bezbedno isporučile podatke u nizu šifrovanih prenosa kojima je teško ući u trag.

Da budemo krajnje realni, apsolutna bezbednost ne postoji – postoje samo tehnike smanjivanja, eliminacije ili presretanja rizika. Pa koji bi to rizici mogli da budu korišćenjem ovih metoda? Bitkoin je, posebno, naišao na izvesnu sumnju, jer se obično koristi u kupovini na crnom tržištu. I iako je blokčejn dobro poznat kao pokretačka snaga bitkoina, neki su skeptični u pogledu njegove vrednosti i upotrebe van finansijskih okvira.

Koje su primene blokčejna i koliko je bezbedan?

Mogućnosti koje blockchain tehnologija predstavlja glavni su razlog zašto investitori i preduzetnici prihvataju valutu.

Stručnjaci objašnjavaju da se verifikacija identiteta, logistika lanca isporuke i snabdevanja, proizvodnja, regulacija lekova koji se izdaju na recept i mnogi drugi procesi mogu poboljšati i bolje zaštititi implementacijom blokčejna.

U onome što bi moglo poslužiti kao sažet argument za razvojem blokčejna i potrebu za sajber bezbednošću bitkoina, navodi se da „Blokčejn im sposobnost da digitalizuje, decentralizuje, obezbedi i podstakne validaciju transakcija.

Istina je da slučajnost transakcija podataka u kontekstu blokčejna i njihova jaka enkripcija znače da ni blokovi ni lanac ne mogu da se dupliraju ili infiltriraju pomoću malvera ili drugih eksploatacija.

Međutim, prema Lekologi-u, ako su informacije na jednom kraju lanca lažne ili netačne, druga strana nema sredstva da ih nadjača — za razliku od bankovnih transfera i kartičnih transakcija, koje se mogu zaustaviti dok su na čekanju ako se brzo otkrije nepravilnost.

Ukratko, kriminalci sa belim okovratnicima mogli bi da iskoriste ovu situaciju oko blockchaina da otpočnu potpuno bezbedno radnje prevare koje možda neće biti otkrivene danima, što dodatno otežava da se održi sajber bezbednost bitkoina.

Poverenje leži u osnovi svih ljudskih interakcija, uključujući i poslovne dogovore. Kompanije koje koriste blockchain imaju opravdanje da usvoje metodu koja ima potencijal za još veći uspeh. Ali ako poslovni lideri previše revnosno koriste blockchain i ne sprovode dužnu pažnju potencijalnih klijenata ili partnera, oni se otvaraju za eksploataciju. Iako se rast blokčejna ne može lako predvideti, nema sumnje da će ostati deo šireg tehnološkog pejzaža.

Zbog načina na koji blokčejn funkcioniše, podaci u lancu su potencijalno vidljivi svim korisnicima I to povlači pitanja privatnosti

Zašto se kriptovaluta smatra sigurnim utočištem za hakere?

Problem sigurnosti dolazi od upotrebe ključeva/kodova i transakcija na blokčejnu. Ključ je skup slova i brojeva koji predstavlja jedinstvenu kombinaciju za vaš bitkoin i kada ga jednom stavite u bitkoin novčanik ili na platformu za trgovanje, bezbednost te platforme postaje vitalna. Ako neko pristupi ključu, valuta se može uzeti.

Prosečna cena povreda podataka za bitkoin i kriptovalute nije tačno poznata, ali prema objavi Vall Street Journala, 1,7 milijardi dolara u kriptovaluti je ukradeno proteklih godina.

Najveća prevara u kripto svetu

Jedna od najvećih prevara u istoriji kriptovalute nije došla u obliku hakovanja ili povrede podataka. Ceo valutni sistem One Coin bila je marketinška prevara na više nivoa koja je privukla ljude obećanjima o velikom povratu, ali je nažalost na kraju koštala ljude novca i novca. Ovo je dokaz da hakovanje nije jedini bezbednosni rizik za kriptovalute. Postoji niz opasnosti

Glavne sajber pretnje kriptovalutama

Sajber pretnje kriptovalutama su slične onima u drugim vrstama poslovanja. Svojim nalozima na ovim platformama morate postupati sa mnogo opreza. Preuzimanje naloga može omogućiti ljudima da ukradu vaš privatni ključ, što je glavni način na koji mogu uzeti vaš novac, kako je već gore opisano.

Priroda nekih bitkoina ili kripto aktivnosti kojima se ne može ući u trag za hakere i prevarante je idealna prilika. Budite uvereni da postoje neke razgranate i umrežene hakerske grupe koje rade na uklanjanju pojedinačnih naloga, kao i čitavih kripto platformi

Kako izbeći ove sajber prevare?

Budite oprezni sa novim platformama. Ovo je lekcija naučena iz One Coin-a. Neki od sistema su lažni, a ovaj nije čak ni koristio blokčejn. Bila je to jedna velika prevara. Istražite pre nego što uložite u kriptovalutu.

Obratite pažnju na sve e-poruke koje dobijete u vezi sa bitcoin ili kripto bilansima. Znamo da su bitkoin prevare rasprostranjene i ima brojnih načina koje prevaranti koriste, od slanja neželjenih poruka koje mogu aktivirati napad ransomvare-a. Ako dobijete e-poštu u kojoj se govori o povećanju stanja vaše kriptovalute ili o potrebi da resetujete svoje podatke, proverite da li ste verifikovali identitet.

Vaš privatni ključ treba posmatrati kao svetinju. Ovo je glavna stvar koja se može ugroziti i dovesti do toga da izgubite mnogo novca. Način na koji bitkoin i druge kriptovalute funkcionišu znači da je vaš ključ “ahilova peta“, posebno ako padne u tuđe ruke.

Uvek treba da praktikujete bezbednosne mere na bilo kom uređaju sa kog pristupate svom novčaniku na bilo kom tržištu. Ako to ne uradite, to je način da potencijalno ostavite otvorena vrata za preuzimanje naloga. Zlonamerni softver se može koristiti za uzimanje vašeg novca i možda nećete moći ništa da uradite povodom toga kada taj novac nestane.

Poruka „za poneti“!

Uopšteno govoreći, kriptovaluta je prilično sigurna. Pametan, decentralizovan sistem raste velikom brzinom, a mnoge valute na tržištu postaju mejnstrim. U nekim delovima sveta možete platiti svoju kafu bitkoinima. Međutim, baš kao što biste bili oprezni sa svojim bankovnim računom na mreži, trebalo bi da se uverite da ne dozvolite da bilo koji potencijalno izloženi podaci budu ugroženi.

5/5 - (5 votes)
AUTOR Ben Hartwig
IZVORMaryville University
Prethodni članakRODITELJI OPREZ! Opasni izazovi na društvenim mrežama jedan od najvećih rizika za decu i tinejdžere!
Sledeći članakUsvojene izmene Zakona o oružju i municiji: Evo do kada možete da preregistrujete oružje