Špijunski softver: Da li neko prati vaš telefon?

Amaterska špijunaža mobilnog telefona je danas sve dostupnija, ona se odvija preko mnogobrojnih aplikacija i softvera koji služe za prisluškivanje, odnosno praćenje mobilnog uređaja.

3285
- Sponzor članka -hikvision srbija

Razlozi zbog kojih neka osoba želi da prati nečiji telefon su raznovrsni i povlače za sobom brojna pitanja, prvenstveno etička i pravna. Najčešće su to roditelji koji brinu za bezbednost svoje dece i žele u svakom trenutku da znaju kretanje deteta, kao i da imaju uvid u sadržaj poruka na telefonu. Među najčešćim korisnicima špijunskih softvera jesu i oni koji sumnjaju u partnerovu vernost, kao i šefovi koji žele da provere lojalnost svojih zaposlenih.

Na koje načine se instaliraju uređaji za praćenje?

Većina špijunskih softvera može da završi na mobilnom telefonu na dva načina: phishing napadom ili direktnim pristupom mobilnom uređaju.

U prvom slučaju osoba koja želi da sazna šta se to krije u određenom telefonu može poslati link na e-mail osobe koju želi da prati. Samo jednim klikom na isti pokreće se instalacija špijunskog softvera na mobilnom uređaju bez znanja te osobe. Drugi način jeste da zahteva da osoba koja prisluškuje ima pristup šifri ili PIN-u uređaja koji želi da prati.

Jedan od čestih načina na koji roditelji i ljubavni partneri instaliraju program za prisluškivanje i praćenje mobilnog telefona jeste da taj isti telefon kupe za poklon osobi o kojoj žele sve da znaju, a pre nego što predaju poklon instaliraju špijunsku aplikaciju.

Šta sve može da se prati špijunskim softverom?

Osoba koja je instalirala program za praćenje pametnog telefona u svakom momentu ima potpunu kontrolu nad telefonom. Špijunskim programom za prisluškivanje mobilnog telefona moguće je: snimanje razgovora na telefonu i uvid u listing svih odlaznih i dolaznih poziva, praćenje E-mail-a, Viber-a, WhatsApp-a, Facebook messenger-a, Instagram-a, Skype-a, Snapchat-a, snimanje SMS i MMS poruka, GPS lociranje sa istorijom kretanja, takođe je moguće imati uvid u  fotografije napravljenje telefonom, kao i u istoriju pretraživača. Postoji još mnogo dodatnih opcija koje ovaj špijunski sistem nudi kao što su snimanje okoline telefona, ali i mogućnost da osoba koja prati može čak i blokirati dolazni poziv ako ne želi da neko osobu koja se prisluškuje zove. Postoji još niz mogućnosti koje ovaj špijunski sistem nudi, ali je svakako prilično jasno da se instalacijom ovog programa u telefon određene osobe, ta osoba lišava svoje privatnosti.

Koliko je vremena i para potrebno da se instaliraju pomenuti softveri?

Odgovor na ovo pitanje je zabrinjavajući, jer instalacija pomenutog softvera ne zahteva puno vremena, a i cena uređaja za praćenje je vrlo pristupačna.

Instalacija špijunskog softvera ne traje duže od 15 minuta, a pored toga što je vrlo brza, ona je i vrlo jednostavna, tako da osoba koja ima za cilj da prati nečiji telefon to može uraditi i sama, bez potrebe da telefon nosi u radnju koja se bavi prodajom špijunske opreme. Što se tiče cene ovog programa ona se kreće oko 100 evra za nekoliko meseci praćenja mobilnog telefona. Mnoge prodavnice špijunske opreme nude i mogućnost besplatnog korišćenja špijunskog softvera prvih 24/48 sati, kako bi uverili svoje korisnike u delotvornost funkcionisanja pomenutog softvera. Još jedna od zabrinjavajućih činjenica jeste da ovaj softver nije vidlji kada se instalira, na telefonu koji se prati neće se pojaviti ikonica špijunskog programa. Aktivnosti na mobilnom uređaju se prate putem interneta, ali čak i kada telefon nije povezan na internet aktivnosti se pamte u telefonu i mogu se pregledati kada se telefon ponovo poveže na internet.

5/5 - (7 votes)
Prethodni članakUnapredite bezbednost na vašem pametnom telefonu
Sledeći članakU iščekivanju novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu