Gradovi budućnosti: Fikcija ili stvarnost?

Razvoj sveta se odvija takvom brzinom noseći sa sobom promene koje drastično menjaju naše živote. Inovacije koje su do pre samo nekoliko godina bile nešto nezamislivo, nešto što smo samo mogli da vidimo u filmovima naučne fantastike, postaće sastavni deo naših života.

2451
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svakako jedna od inovacija koja je već uzela maha, jeste koncept pametnog grada. Potencijal pametnih gradova je skoro neograničen, a rast ovih gradova se povećava tokom godina.

Koncept pametnog grada je tehnologija budućnosti koja ima za cilj da transformiše sredinu u urbanije stanje sa puno više mogućnosti za same građane. Tehnologija pametnog grada bavi se pitanjima kao što su energija, transport i komunalije. Ova tehnologija deluje na smanjenje potrošnje resursa, a otpada na smanjenje troškova. Pametni grad ima za cilj da deluje na smanjenje resursa i da poboljša kvalitet života ljudi koji žive u njemu korišćenjem inteligentne tehnologije.

Bezbednost je suštinski najbitnija komponenta uspeha koncepta pametnog grada, ona predstavlja veliki izazov zbog uključivanja mnogobrojnih tehnologija i povezanosti različitih mreža i komponenti. Ulaganje u bezbednost je preduslov nesmetanog funkcionisanja koncepta pametnog grada, jer i manji sajber napad na neku od komponenti ovog modernog sistema može da paralizuje funkcionisanje čitavog grada i izazove velike probleme u istom.

NEOM – futuristički grad u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija gradi futuristički mega-grad koji je čak 33 puta veći od Njujorka. Saudijski zvaničnici ovaj poduhvat nazivaju kao „najambiciozniji projekat na svetu“.

Planirani grad se zove Neom, i biće smešten na obali Crvenog mora u severozapadnoj saudijskoj provinciji Tabuk. Ova oblast je poznata po pustinjama i velikim vrućinama, zato  jedna od prvih glasina o novom pametnom gradu govori o „klimatskoj manipulaciji“, gde će se pustinjska klima „zameniti“ svežijom klimom, izazivanjem veštačkih kiša i hladnog vazduha.

Prestolonaslednik Mohammed bin Salman je najavio da će Neom biti završen 2025. godine, a prva faza se bliži kraju.

U Neomu, gradu budućnosti roboti će se koristiti se u različite svrhe, od toga da budu posluga stanovnicima do toga da se organizuju njihove borbe u kavezima radi zabave. Takođe se planira i ostrvo sa dinosaurusima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti.

Objavljeni su i planovi u kojima se planira da grad Neom poseduje veštački mesec, leteće taksije kao transportna sredstva, te svetleće materijale zahvaljujući kojima bi grad trebalo da bude najsvetliji na svetu.

Postoje i informacije o nasilnom premeštanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editovanje ljudskog genoma.

Pored tehnoloških inovacija Neom će, kako stoji u planu, imati i najbolje škole sa hologramskim predavačima i najbolje plaćene poslove na celom svetu.

Ideja o ovom futurističkom gradu zvuči neverovatno, nešto što čak ni u filmovima nismo videli, takođe zvuči veoma impozantno i primamnjivo živeti u gradu gde će nas služiti roboti, a plate nam biti najveće na svetu. Sa druge strane koncept planiranog pametnog grada liči na koncept totalitarnog sistema, zbog toga što je on zamišljen kao automatizovani grad u kojem će se sve posmatrati 24h najsavremenijim video nadzorom i u svakom trenutku će se znati gde se koji građanin nalazi i šta radi.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakVozači prilagodite brzinu! Auto-put E75 je pod budnim okom kamera!
Sledeći članakAkt o bezbednosti IKT sistema kao uslov zaštite vitalnih sistema zemlje