Načini da zaštitite svoj pametni telefon

Pojavom pametnih telefona stigli su i ozbiljni bezbednosni rizici. Brojni skandali širom sveta vezani za špijuniranje preko mobilnih telefona, kao i krađe velikog broja ličnih podataka učinili su da se korisnici tehnoloških servisa osećaju nesigurno.

6070
- Sponzor članka -hikvision srbija

Pisali smo o tome da postoji širok spektar mogućnosti da zlonamerni ljudi i hakeri dođu do naših podataka. Postoji mnogo signala koje vam vaš telefon „šalje“, ukoliko ste postali žrtva prisluškivanja, a samo neki od njih su: neobično velika mesečna potrošnja podataka, baterija se troši neobično velikom brzinom, eho tokom telefonskog razgovora, zagrevanje mobilnog telefona iako ga ne koristite, takođe, ukoliko pokušate da isključite vaš mobilni uređaj, ali osvetljenje na pozadini još dugo gori ili jednostavno telefon odbija da se isključi, ukoliko primetite neke od ovih situacija moguće je da vas prisluškuju. Atipična „ponašanja“ mobilnog telefona mogu ukazati da postoji mogućnost da se vaš telefon prati i prisluškuje, ali neki od ovih signala mogu da potiču i iz drugih uzroka i problema na vašem mobilnom uređaju. Treba imati i u vidu da su hakeri osmislili mnogobrojne načine da se njihovi špijunski softeri ne odaju tako lako.

Proverite aplikacije na vašem telefonu

Najlakši način za uklanjanje špijunskog softvera je pretraživanje aplikacija na mobilnom uređaju, ukoliko pronađete aplikaciju koju vi sami niste instalirali u telefon, uklonite odmah istu. Treba napomenuti da je tehnologija napredovala u korist hakera i onih koji žele da neovlašćeno zadiru u vašu privatnost, pa je u vezi sa tim većina špijunskih softvera nevidljiva.

Instalirajte zaštitne programe

Na internetu postoji mnogo programa sa otvorenim izvorom (open source), koji otežavaju prisluškivanje i praćenje komunikacije. Da biste zaštitili svoj mobili uređaj, stručnjaci vas savetuju da instalirate programe kao što je „Tekst sikjur“ (Text Secure) za kodiranje tekstualnih i multimedijalnih poruka, kao i „Čet sikjur“ (Chat Secure) umesto servisa kao što je „Vocap“ (WhatsApp). Preporučuje se i instaliranje programa, kao što su K9 i APG kao dobar način da se vaša elektronska pošta zaštiti od nepoželjnih očiju.

Redovno ažurirajte softver na telefonu

Takođe možete da pokušate da ažurirate softver na vašem telefonu (što znači da se ažurira operativni sistem). Ažuriranje operativnog sistema osigurava brisanje špijunskog softvera na isti način kao i fabričko resetovanje telefona.

Odlazak u servis kao krajnje i najpouzdanije rešenje

Ako ste uspeli da pronađete prisutan špijunski softver, ali nemate bilo kakav pristup njemu, jednostavno možete odneti telefon u najbliži servisni centar da bi ga tehničari pogledali i fabrički resetovali telefon, naravno, ne trebate brinuti o bezbednosti vašeg telefona, jer će oni sigurno i efikasno kopirati sve lične podatke na vašem telefonu koje je potrebno rezervno kopirati.

 Budite oprezni prilikom korišćenja mobilnog uređaja

Pored svih ovih saveta svakako je najbitnije da i sami budete oprezni i da na bezbedan način koristite telefon. Instalirajte aplikacije sa izvora koji su pouzdani (npr. proverite komentare korisnika aplikacije, app store sa kojeg preuzimate aplikaciju). Mnoge aplikacije sa nepouzdanih izvora mogu imati skrivene funkcionalnosti koje mogu na neki način naneti štetu korisniku. Obratite pažnju takodje na dozvole koje dajete aplikacijama prilikom instaliranja.

Svima je dobro poznato da javne Wi-Fi mreže nisu bezbedne, zato se držite mobilne internet veze vašeg telefona ili koristite VPN alate kao što su CyberGhost ili TunnelBear. Ti alati usmeravaju vaš internet saobraćaj putem privatnog šifrovanog kanala, pa čak i kad neko prati vaš saobraćaj, neće moći da vidi šta radite.

5/5 - (7 votes)
Prethodni članakJoš jedna uspešna PETA MEĐUNARODNA NAUČNO – STRUČNA KONFERENCIJA -„Bezbednost i krizni menadžment-teorija i praksa“
Sledeći članakBeograd pokriven kamerama: Da li će nove kamere ugroziti privatnost građana?