Provera temperature krši zakon o zaštiti ličnih podataka!

Prema saopštenju belgijske službenice za zaštitu podataka o ličnosti, na aerodromu u Briselu merenje temperature nije dozvoljeno jer se time krši zakonska regulativa u pogledu privatnosti putnika.

796
Provera temperature krši zakone o privatnosti podataka!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Provera temperature na aerodromima postala je svakodnevna praksa koja se usled COVID – 19, svim putnicima nameće kao obavezan mehanizam utvrđivanja zdravstvenog stanja, zapostavljajući veoma važan segment koji se tiče prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka.  Prema saopštenju belgijske službenice za zaštitu ličnih podataka, na aerodromu u Briselu ovakav metod nije dozvoljen. Naime, zabranjeno je belgijskim i evropskim  zakonskim regulativama o privatnosti podataka o ličnosti.

U izajvi, belgijska uprava za zaštitu podataka (GBA / APB) saopštila je da zakoni ne dozvoljavaju aerodromima da vrše prikupljanje i obradu zdravstvenih podataka ljudi korišćenjem napredne tehnologije.

U cilju daljeg funkcionisanja avionskog saobraćaja, aerodrom u Briselu uveo je obavezne provere temperature tela svih putnika na terminalima. Provera se ostvaruje preko kamera za merenje  telesne temperature koje takođe mogu da identifikuju da li putnik nosi masku za lice koja je obavezna na terminalu i u avionu.

merenje temperature na aerodromu

Svaki putnik koji ima povišenu temperaturu, iznad 38 ° C, u obavezi je da ide na drugu proveru i da popuni upitnik. Prvog dana nakon ponovnog otvaranja granica, jednom putniku je zabranjeno dalje putovanje, odnosno ukrcavanje na osnovu izmerene temperature.

Predsednik GBA, David Stevens, pozvao je aerodrom da pruži informacije o korišćenju pravne osnove za upotrebu kamera u te svrhe. Takođe je pozvao nadležne organe kako bi se zakonska regulativa  ekspeditivno prilagodila u pogledu korišćenja napredne tehnologije, ukoliko je primena mera zaista neophodna i ako aerdorom i vlasti smatraju da trenutni kontekst opravdava nastavljanje te mere.

„Ako vlasti veruju, s obzirom na izuzetnu prirodu krize, takvi sistemi trebaju postojati sve dok traje kriza, zahtevamo od njih da usvoje zakone koji će omogućiti ovu vrstu obrade podataka“, kazao je Stevens, dodavši da zakoni moraju da se donesu „prilično brzo“.

3.7/5 - (3 votes)
IZVORThe Brussels Times
Prethodni članakSMART HOMES – FUTURISTIČKI ŽIVOT JE VEĆ OVDE!
Sledeći članakOBRADA ZDRAVSTVENIH PODATAKA ZAPOSLENIH ZA VREME COVID – 19