EBRD – faktor ekonomske stabilnosti u Crnoj Gori kao odgovor na COVID-19

Jačanje mreže finansijske sigurnosti u Crnoj Gori je, kako ističu, ključno u odupiranju šokovima koji se javljaju kao imanentna posledica Coronavirusa.

82
BRD – faktor ekonomske stabilnosti u Crnoj Gori kao odgovor na COVID-19
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nakon izbijanja pandemije, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je značajno pojačala svoj angažman i izvestila o rekordnim opredjeljenjima u iznosu većem od pet milijardi eura u prvih šest meseci ove godine, u poređenju sa 3,7 milijardi eura godinu ranije.

„Banka očekuje da će uložiti celokupnu investiciju do 21 milijarde eura u periodu ove i naredne godine za borbu protiv ekonomskog uticaja Covid-19“, kazali su iz EBRD-a.

EBRD je počela da investira u Crnu Goru 2006. godine. Do danas je banka uložila više od 700 miliona eura u preko 70 projekata u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije.

EBRD obezbeđuje stand-by kreditnu liniju u iznosu od 50 miliona eura Fondu za zaštitu depozita Crne Gore (FZD) kako bi se obezbedila  zaštita građana i preduzetnika od potencijalnih ranjivosti u sektoru uzrokovanih pandemijom COVID 19.

FZD je nezavisna javna institucija osnovana u Crnoj Gori, koja vlasnicima depozita u lokalnim bankama pruža osiguranje za te depozite. Za novi program garantuje Vlada i on zamenjuje postojeću kreditnu liniju vrednu 30 miliona eura potpisanu sa EBRD 2010. godine.

„Nova sredstva će omogućiti FZD da osigura adekvatne finansije za zaštitu maloprodajnih i korporativnih klijenata sa osiguranim depozitima do 50.000 eura po deponentu. Fond ima iskustva u upravljanju izazovima i uspešno je obezbedio poverenje u prethodnom periodu. “Stand-by” aranžman sa EBRD-em doprineće stabilnost finansijskog sistema u zemlji i održavanju poverenja tržišta u ukupan bankarski sektor“, saopšteno je iz EBRD.

Jačanje mreže finansijske sigurnosti u Crnoj Gori je, kako ističu, ključno u odupiranju šokovima koji proizlaze iz pandemije koronavirusa.

“Zadovoljni smo što smo obnovili našu stand-by kreditnu liniju kod Fonda za zaštitu depozita Crne Gore da bismo podržali stabilnost finansijskog sistema. Deponenti će i dalje biti zaštićeni i kao rezultat toga zadržaćemo poverenje u otporni bankarski sektor, olakšavajući ekonomski oporavak od krize Covid-19″, rekao je Jap Sprej, šef EBRD-a u Podgorici.

Takođe, prema najnovijim zvaničnim informacijama,  (EBRD) obezbedila je zajam od dva miliona eura mikrofinansijskoj instituciji Alter Modus za pomoć u suzbijanju uticaja Covid19 na ekonomiju.

Iz EBRD-a su saopštili da će se finansiranje koristiti za kreditiranje lokalnih preduzeća kojima su potrebna kratkoročna obrtna sredstva ili podrška likvidnosti nakon dramatičnog smanjenja ekonomske aktivnosti usled nametanja dalekosežnih zdravstvenih mera u Crnoj Gori. Alter Modus je najveća mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 75 odsto u ukupnoj aktivi i kreditnim zajmovima u sektoru mikrofinansiranja. Opslužuje oko 21,5 hiljada malih i srednjih preduzeća i maloprodajnih klijenata preko 18 svojih filijala i poslovnica širom zemlje.

„Kredit će doprineti daljem funkcionisanju ekonomije tako što će smanjiti pritisak na likvidnost i podržati privatni sektor u prevazilaženju direktnih implikacija pandemije“, navodi se u saopštenju.

EBRD je, kako naglašavaju, fokusiran na pružanje podrške finansijskom sistemu kao efikasnom pokretaču ekonomskog rasta i jačanju njegove otpornosti na buduće ekonomske šokove i krize.

EBRD je započeo sa ulaganjem u Crnu Goru 2006. godine. Banka je do danas u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije uložila više od 621 miliona eura kroz više od 70 projekata.

5/5 - (1 vote)
IZVORVijesti
Prethodni članak10 taktika američkih tajnih službi na obezbeđenju predsednika države
Sledeći članakOVO NISTE ZNALI: KAKO IZGLEDA PRIVATNOST U ERI PAMETNIH TEHNOLOGIJA?!