Nove tehnologije u industriji zaštite od požara za 2020. godinu!

Inovacije u industriji zaštite od požara u poređenju sa nekim drugim industrijama, kreću se dosta sporije, budući da zakoni i propisi vrlo često mogu biti „ometači“ rapidnog rasta inovacija na tržištu. No, i sama priroda posla, postavila je tako stvari da, razvoj tehnologije u ovom domenu zahteva stručnost i posvećenost, jer od karakteristika, kvaliteta i diferencijalnih prednosti u odnosu na druge, inovacije u ovoj industriji spašavaju živote.

487
Nove tehnologije u industriji zaštite od požara za 2020. godinu!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Rastuća kompleksnost današnje infrastrukture i potražnja za održivijim rešenjima takođe “podgrevaju“ potrebu za inovacijama. Srećom, mnoge kompanije prednjače u razvoju rešenja za bolje, sigurnije i efikasnije načine za sprečavanje i gašenje požara.

Pametne tehnologije u industriji zaštite od požara

Proteklog juna na NFPA konferenciji bilo je reči  o Smart Connected Things (SCoT) u sistemima za zaštitu od požara. Povezane tehnologije su deo našeg sveta već godinama i sada su snažno prisutne u industriji zaštite od požara. Na primer, ako je skladište opremljeno pametnom tehnologijom za praćenje pritiska vode i protoka sistema prskalica u zgradi, uređaji koji koriste smart tehnologiju znaju koliko vode teče u minuti. To znači da takvi uređaji imaju kontrolu nad vatrom. Sposobnost spoljašnjeg nadgledanja protoka vode samo je jedan od načina na koji pametna tehnologija može bukvalno da spasi živote.

Pametna tehnologija se takođe može koristiti za upozoravanje vlasnika firme na neispravne sisteme prskalica, smrznute cevi i stanje drugih uređaja i sistema čija je ispravnost dovedena u pitanje.

Napredno otkrivanje dima

Ove godine predstavljen je i prvi detektor dima koji je u potpunosti ispunio nove UL 268 sigurnosne standarde za 2020. Novi standardi, koji su zapravo objavljeni 2016. godine, zahtevaju da svi alarmi i detektori dima ispunjavaju dva važna kriterijuma: povećana osetljivost kako bi se ispunila ova dva nova ispitivanja poliuretanske pene i sposobnost razlikovanja aerosola dima od izvora vatre i aerosola dima od izvora kuvanja.

Ukratko, detektori dima moraju biti u stanju da otkriju razlike u materijalima na osnovu vrste dima koji puštaju kada gore. Detektori takođe moraju prepoznati razliku u dimu od kuvanja i stvarnom požaru. Zar to nije sjajno! Takođe Novi alarm koristi  „TruSense“ tehnologiju koja može razlikovati vrstu početnog  ili  tinjajućeg požara.

Video detekcija dima / plamena

Tehnologija otkrivanja dima pomoću video slike postoji već neko vreme, ali detekcija zasnovana na video zapisu koristi se za širi spektar primena.

VID sistem za požar „sastoji se od analitičkih algoritama zasnovanih na video zapisima koji integrišu kamere u napredne sisteme za otkrivanje plamena i dima“. Ovakvu video sliku obrađuje softver koji određuje da li se dim ili plamen vatre mogu identifikovati. Algoritmi koji se koriste za otkrivanje dima / plamena mogu se zasnivati na nekoliko kriterijuma kao što su promene osvetljenosti, kontrasta, kretanja itd. U zavisnosti od vrste sistema, ovi alati za otkrivanje mogu pored detekcije pružiti i funkcije detekcije pokreta i druge nadzorne funkcije lokacija.

Ideja VISD tehnologije je da omogući vidljivost  dima i plamena naznačen na određenom području. Na primer, u elektranama, stadionima, fabrikama papira i velikim skladištima / distributivnim centrima, gde je požar možda teško  locirati  tradicionalnim metodama. Flame VID sistemi prate vatru do njenog porekla kako bi omogućili brže, efikasnije gašenje.

detekcija dima

Integracija glasovne evakuacije

Glasovna evakuacija i sposobnost prilagođavanja direktiva o evakuaciji su kritični alati za spasavanje. Krajem 2019. godine proizvođači Notifier i Edvards objavili su proizvode koji integrisanu glasovnu evakuaciju podižu na viši nivo.

Ovakvi Sistemi imaju ugrađene 8-inčne dvonaponske zvučnike koji nude visoku jačinu zvuka, imaju mogućnost montaže na zid i plafon. Ovi napredni zvučnici idealni su za velika skladišta, visoko naseljena ili izuzetno bučna područja (proizvodni pogoni i sl), u kojima mogu postići pravovrmeenu evakuaciju velikog broja ljudi

Platforma EST4  „Glavni sistem za hitne komunikacije“, čuva 250 audio poruka za reprodukciju u bilo kom redosledu i podržava hiljade adresabilnih uređaja, indikatore oglašavanja i kontrolne prekidače. Ova postavka sistema pruža dizajnerima veću fleksibilnost za mapiranje primene njihovih planova za vanredne situacije jer pruža naprednu mrežnu platformu za dojavu požara i komunikaciju u hitnim slučajevima.

HI-FOG  Sistemi

Glavna briga za industriju zaštite od požara koja ide napred je održivost. Sistemi za suzbijanje vodene magle poput HI-FOG  gase požare sa znatno manje vode od tradicionalnih prskalica. Voda se održava pod ekstremnim pritiskom i ispušta se pomoću specijalnih prskalica i raspršivača. Voda je u stanju da dostigne znatno veću površinu, jer se voda raspršuje u tako malim kapljicama.

Sistemi HI-FOG hlade užareni izvor i okolinu, blokiraju zračenje i uklanjaju kiseonik sa izvora vatre. Ove vrste sistema najčešće se koriste u naseljenim mestima kao i u slučajevima gde bi opasnost od oštećenja vodom bila štetna.

Osim sistema za prskanje, još jedan način na koji industrija suzbija vatru, putem gasnih siistema. Suzbijanje gasa stvoreno je kao zamena za halonske sisteme pre nekoliko decenija. Sada, sistemi vodene magle mogu biti zamena za suzbijanje gasova. Suzbijanje plina je sigurnije za našu atmosferu, ali je utvrđeno da doprinosi globalnom zagrevanju. Kao rezultat toga, sistemi vodene magle stiču popularnost. Ovi sistemi zasnovani na vodi su sigurniji, a istovremeno podjednako efikasni kao i druge vrste sistema.

5/5 - (6 votes)
IZVORFire systems
Prethodni članakFacebook lansira svoju digitalnu valutu u januaru 2021.
Sledeći članakŠta preduzeća u Srbiji treba da znaju? Koji su to osetljivi lični podaci i šta nam nalaže zakon?