Rusija proširuje upotrebu CCTV tehnologije na javnim mestima: veći broj kamera, prepoznavanje lica, praćenje silueta

Rusija planira da proširi upotrebu CCTV kamera za prepoznavanje lica, a prema broju postojećih sistema video nadzora, svrstana je na treće mesto.

230
Rusija proširuje upotrebu CCTV tehnologije na javnim mestima: veći broj kamera, prepoznavanje lica, praćenje silueta
- Sponzor članka -hikvision srbija

Rusija planira da proširi upotrebu CCTV kamera za prepoznavanje lica, a prema broju postojećih kamera, svrstana je na treće mesto u svetu. Prema zvaničnim informacijama, Rusija koristi približno 13,5 miliona CCTV kamera. Takvi podaci, prema RBC, pružaju u studiji TelecomDaily. Napominje se da postoji 93,2 nadzorne kamere na svakih hiljadu ljudi u zemlji, odnosno jedna CCTV kamera na deset stanovnika. Prema ovom pokazatelju, Rusija je na drugom mestu nakon Kine i Sjedinjenih Država: u SAD – u je instalirano oko 200, odnosno 50 miliona nadzornih kamera.

Odakle toliki broj kamera? 

Studija je pokazala  sledeće:

  • više od polovine – 58,7% – CCTV kamera u Rusiji instaliraju korporacije u cilju zaštite imovine, lica i poslovanja, kako bi sprečile/ smanjile krađe, kriminal …
  • (32,8%) kamera nalazi se na obrazovnim institucijama, državnim objektima, medicinskim ustanovama, saobraćajnoj i transportnoj infrastrukturi itd.
  • 8,5% svih kamera instaliraju pojedinci.

Kamere za prepoznavanje lica

Pre samo nekoliko meseci, preciznije u septembru 2020. godine objavljen je pilot projekat za instaliranje spoljnih nadzornih kamera sa funkcijom prepoznavanja lica na javnim mestima i ulazima stambenih zgrada u 10 ruskih gradova u cilju povećanja nivoa javne bezbednosti. Proširivanje postojećeg sistema video nadzora je veoma aktuelno pitanje budući da se planira  instaliranje AI kamera i u tramvaje i metro vozove.

Ruski Zakon o ličnim podacima sadrži brojne garancije, uključujući zabranu prikupljanja i čuvanja suvišnih podataka, osnovne standarde za obezbeđivanje kvaliteta i sigurnosti podataka i obavezno pribavljanje saglasnosti za prikupljanje biometrijskih podataka. U ovom slučaju, neophodno je izvršiti temeljnu procenu mogućih implikacija na ljudska prava i privatnost da bi se razumelo da li prepoznavanje lica u principu može biti kompatibilno sa pravima i slobodama građana.

Zbog toga je neophodno  da postupak  instalacije i korišćenja ovakvih uređaja bude u skladu sa zakonom i da sve regulativne praznine budu eliminisane rešavanjem pitanja o prikupljanju, protoku, obradi, skladištenju, prenosu, uopšte zaštiti ličnih podataka, kako ne bi došlo do curenja, prodaje na darknetu, otkrivanja i činjenja javno dostupnih ili bilo koje druge zloupotrebe, istih.

Praćenje silueta digitalnim nadzorom

Na Internetu postoje izveštaji o planovima Electronic Moscov JSC da gradskom sistemu video nadzora doda funkciju praćenja građana siluetama. Taj sistem prepoznavanja silueta treba da pomogne u izračunavanju saobraćaja na moskovskim putevima, a takođe i da olakša rad policijskih i sudskih organa za sprovođenje zakona.

Kako funkcioniše sistem praćenja silueta?

Ovakva funckija ostvaruje se putem softvera kojim se stvara modul za otkrivanje silueta ljudi. Ova funkcionalnost je namenjena radu agencija za sprovođenje zakona. Pre svega, olakšava obradu video arhiva, u okviru istrage krivičnih dela biće moguće tražiti samo „korisne“ delove arhiviranog snimka. Takođe, ova funkcija će pomoći u rešavanju analitičkih problema planiranja urbane infrastrukture Moskve, pa pruža mogućnost izračunavanja kretanja građana na putevima i transportnim čvorištima.

deep-learning-ai-tracking
5/5 - (5 votes)
Prethodni članakPenali za WhatsApp i do 50 miliona evra zbog deljenja ličnih podataka!
Sledeći članakPOZIVI SA NEPOZNATIH BROJEVA ODLAZE U ISTORIJU! KOLIKO JE EVERYBODY EFIKASAN I DA LI SE KRŠI VAŠA PRIVATNOST? SAZNAJTE…