I Rusija popušta pred prednostima biometrije

Više od 240 metro stanica širom Moskve sada koristi sistem beskontaktnog plaćanja omogućavajući putnicima da plate vožnju jednim pogledom u kameru.

144
- Sponzor članka -hikvision srbija

Putovanje moskovskim metroom postalo je jednostavnije nego ikad – barem za one koji su se prijavili za plaćanje karte pomoću prepoznavanja lica. Dovoljno je samo da pogledate u kameru i već ste kupili kartu za metro. Više od 240 metro stanica širom Moskve sada omogućava putnicima da plate vožnju gledajući u kameru koristeći FacePay sistem za beskontaktno plaćanje.

„Moskva je prvi grad na svetu u kojem metro funkcioniše na ovaj način“, rekao je Maxim Liksutov  zamenik gradonačelnika zadužen za transport. Pomoću aplikacije MosMetro, korisnici se sada mogu registrovati za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice. Više od 25.000 ljudi već je to koristilo prvog dana, objavilo je u glavnom gradu Rusije državno transportno preduzeće, kako je Liksutov izjavo, premašena su sva očekivanja.

Kontroverzna tehnologija testirana je od početka godine. „Da bi ušli u metro, putnici ne moraju da imaju karticu ili pametni telefon – samo da pogledaju u kameru na ulazu“, objasnio je Liksutov.

Sistem se primenjuje na više od 240 metro stanica. Očekuje da će način plaćanja, nazvan Face Pay, u sledeće dve do tri godine koristiti 10 do 15 posto putnika. Kako navode nadležni, biometrijski sistem plaćanja je pouzdan i može se koristiti čak i kad nosite masku za lice.

U saopštenju zvaničnog moskovskog veb-sajta, Ministarstvo saobraćaja zemlje je saopštilo da će sve Face Pay informacije biti šifrovane. Kamere na određenim okretnicama čitaće samo biometrijski ključ putnika, a vlasti su saopštile da će informacije prikupljene za sistem biti uskladištene u centrima podataka kojima može pristupiti samo osoblje ministarstva unutrašnjih poslova. Moskovsko Odeljenje za informacione tehnologije takođe je uveravalo korisnike da fotografije dostavljene sistemu neće biti predate policiji.

Sa druge strane, nezavisna organizacija Roskomsvoboda, upozorila je da su tvrdnje o sigurnosti sistema „prilično sumnjive“, te da bi mogle završiti u rukama bezbednosnih službi.

5/5 - (2 votes)
IZVORB92
Prethodni članakKlonirani glasovi u funkciji kriminalnih aktivnosti
Sledeći članakPogodnost ipak ima cenu – Evo kako QR kodovi utiču na vašu bezbednost