Evo zašto NE treba koristiti poslovni e–mail u privatne svrhe

Postoje brojni razlozi da ne spajate e-poštu kompanije sa ličnom e-poštom. Jedan od glavnih je informaciona bezbednost, ali nije jedini. Vaše prepiske, i druge aktivnosti mogu videti IT administratori kompanije…

544
- Sponzor članka -hikvision srbija

Većina korisnika svesna je da korišćenje ličnog naloga e-pošte za profesionalnu korespodenciju veoma  loša ideja. Međutim, mnogi ljudi ne vide lošu stranu korišćenja korporativne mail adrese za registrovanje na društvenim mrežama, za onlajn usluge i druge aktivnosti lične priorode. Na kraju krajeva, praktično je primati sve poruke i lične i profesionalne – u jednom poštanskom sandučetu, no jedan od osnovnih problema koji se javlja u ovoj situaciji je obim informacija, bezbednost korporativnih resursa, produktivnost i radni učinak ali i privatnost zaposlenog.

Videti veliki broj poruka u prijemnom sandučetu stvara poteškoće u upravljanju a metode socijalnog inženjeringa dosta je teže otkriti. Što više ličnih e-poruka čitate tokom radnog vremena, veća je verovatnoća da ćete slučajno kliknuti na prilog malvera ili kliknuti i upasti u zamku phishing-a.

S druge strane, kada je u pitanju zaštita podataka vaših klijenata, nisu svi onlajn resursi isti. Baze podataka, na primer, postale su glavna meta za spamere, koji kupuju ili kradu liste adresa, a zatim ih preplavljuju zlonamernim vezama ili phishing porukama. I što je više resursa povezanih sa korporativnim nalogom e-pošte, to će se više potencijalnih pretnji pojaviti u vašem prijemnom sandučetu.

Postoji mnogo razloga da ne spajate e-poštu kompanije sa ličnom e-poštom. Jedna od glavnih je informaciona bezbednost, ali nije jedina. Pored toga, postoje i drugi argumenti protiv:

  • postojanje jedne adrese može stvoriti neravnotežu između posla i privatnog života.
  • kada koristite korporativni mail u privatne svrhe, primalac može da shvati vaš upit ili vaše izjave kao korporativne i tada možete da ugrozite reputaciju vaše kompanije
  • pad produktivnosti i radnog učinka usled fokusiranja na vanposlovne aktivnosti
  • ne možete poneti svoju adresu e-pošte sa sobom kada napustite posao. Imate samo ograničeno vreme da obrišete svoj privatni sadržaj – već ste u problemu
  • nedostatak privatnosti (administratori mogu imati pristup vašoj poslovnoj e-pošti)
  • mogu stvoriti probleme u slučaju otpuštanja, kada zaposleni izgubi pristup svojim informacijama.
  • zaposleni mogu kompromitovati i učiniti dostupnim kompanijske podatke trećim stranama (usled nedovoljne infomratičke pismenosti ili tendenciozno) i na taj način ugroziti poslovne tajne, druge poverljive informacije i omogućiti neovlašćeno oticanje i povredu ličnih podataka zaposlenih ili drugih fizičkih lica iz baza
  • Prethodno navedeno kompaniju može staviti na veliki trošak i ugroziti poslovanje i reputaciju
  • Logičan zaključak ujedno i argument protiv je i otkaz zaposlenom zbog načinjene štete, a ujedno i gubitak privatnosti

Još jedan od glavnih problema je što je olakšan pristup vašim informacijama iz inostranstva. Pre nego što pošalju phishing mejl na određenu adresu, sajber kriminalci prikupljaju informacije dostupne na mreži, koristeći specijalizovane alate da saznaju koja adresa odgovara korisniku na društvenim mrežama, njegove akreditive, njihovo prisustvo na mreži i slično. Korišćenje korporativne adrese u nekomercijalne svrhe olakšava profilisanje pomažući napadačima da izgrade sveobuhvatniji društveni profil zaposlenih , što vas čini ranjivijim na phishing u ranoj fazi korporativnog napada.

Jer, na kraju krajeva, sajber kriminalci koriste strategije za koje misle da su najefikasnije da bolje “upecaju“ svoje žrtve. Ako otkriju da ste koristili svoju poslovnu adresu e-pošte da biste se registrovali na drugom sajtu, možda će smatrati da ćete kliknuti na e-poštu za krađu identiteta; jedna od najčešćih strategija je pokušaj da se zlonamerna poruka prikrije kao legitimno obaveštenje od profesionalne službe koju je kompanija zapravo angažovala.

Da ne bi ste vaše lične podatke, preferencije, uopšte profil servirali nepoželjnim gostima, a korporacijsku bezbednost (uređaje, informacije, poslovanje) izložili riziku, najbolje je da svoje privatne naloge, ostavite da budu privatni i koristite ih sa svojih uređaja i naloga kako ne bi dospeli u pogrešne ruke, bilo da su sajber kriminalci, bilo da su IT administratori kompanije. Na ovaj način poštedećete i kompaniju i sebe bespotrebnih rizika.

5/5 - (22 votes)
Prethodni članakMože li me neko špijunirati preko kamere na mobilnom telefonu?
Sledeći članakZbogom Face Tag! Facebook ukida sistem za prepoznavanje lica, a evo i zašto