Senzori pokreta – Budite korak ispred!

Poslednjih godina dizajn, uloga i tehnološke mogućnosti senzora pokreta učinili su ih naprednijim, a sada čak mogu da rade i preko aplikacija za pametne telefone tako da se daljinski aktiviraju sa bilo koje lokacije. Bićete iznenađeni u koje svrhe sve mogu biti upotrebljeni.

744
senzori-pokreta-budite-korak-ispred
- Sponzor članka -hikvision srbija

Šta je detektor pokreta?

Senzor pokreta je sigurnosni uređaj koji se instalira u objektima kako bi se izmerilo i detektovalo  kretanje u štićenoj zoni. Generalno, ovi uređaji se koriste da upozore vlasnike domaćinstava ali i  kompanija na neovlašćeno kretanje u zabranjenim zonama, posebno posle radnog vremena.

Gde se koristi?

Primena uređaja nije ograničena, već se koristi prema proceni bezbednosnih potreba.Najširu primenu ima u poslovnim i stambenim objektima, kao i u industrijskim i vojnim prostorijama.

Vrste senzora

 Danas na tržištu postoje različite vrste detektora pokreta. Senzori za domaćinstva proizvode se imajući na umu porodičnu atmosferu i pre svega ličnu sigurnost i udobnost, a za preduzeća, pored navedenog,  dizajnirani su da štite imovinu samo u većem obimu.

Poslednjih godina njihov dizajn, uloga i tehnološke mogućnosti postali su sve naprednije, a sada čak mogu da rade i preko aplikacija za pametne telefone tako da se može daljinski aktivirati sa bilo koje lokacije. Uz ove korisne uređaje domaćinstva uživaju u naprednim mogućnostima koje nudi inovativna tehnologija, ali i višem nivou bezbednosti koji štiti članove porodice i stvari od krađe.

Kako rade senzori pokreta?

Postoje različiti tipovi senzora pokreta i od toga zavisi koje su im performanse. Uglavnom spadaju u dve kategorije: aktivni i pasivni.

senzori pokretaAktivni senzori koriste radare koji emituju radio talase koji se odbijaju od zidova ili objekata iz celog prostora. Kada nepoželjno lice uđe u štićeni prostor njegovo kretanje prekida ovaj talas i detektor aktivira alarm.

Pasivni senzori ispituju nivoe infracrvene toplote da bi utvrdili da li se unutar pokrivenog prostora menja toplota. Ako dođe do promene temperature, skener to detektuje i oglašava se alarm. Ovo je efikasno jer ljudsko telo emituje dovoljno infracrvene energije da promeni temperaturu i da se očita kretanje.

Senzori pokreta imaju široku primenu, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

  • Anti vandal alarme : Ovo je najčešća namena kada je reš o stambenim, poslovnim i državnim objektima. Senzori otkrivaju kada je uljez ušao u prostorije ili kada je neovlašćeno osoblje zalutalo u restriktivno područje.
  • Kontrolu pristupa: U garažama koje se plaćaju za parkiranje i zatvorenim privatnim parking mestima, senzori mogu da skeniraju karte, određuju da li neko ko ulazi ili izlazi ima važeću propusnicu i da li je platio odgovarajuću cenu.
  • Osvetljenje ulaza: U ulazima, kao što su hodnici, vrata i kapije na imanju, senzori detektuju kretanje vozila ili ljude koji prolaze i ulaze. Senzori će aktivirati svoja svetla za lakšu navigaciju i isključiti se kada postoji nedostatak pokreta radi uštede energije.
  • Sigurnosnu rasvetu: Sigurnosna svetla rade u tandemu sa protiv provalnim alarmima. Kada provalnik uđe na imanje, senzor pokreta detektuje neovlašćeno kretanje koje pokreće alarm. Istovremeno, sigurnosna svetla svetle u celom zaštićenom području kako bi uplašili nepozvano lice i onemogućili mu zadržavanje na posedu.

Pored sigurnosnih sistema, senzori pokreta se takođe koriste u modernim luksuznim zgradama za sve, od automatskih vrata do kupatila.

Tipovi senzora pokreta

Pasivni infracrveni (PIR): Obično se koriste za stambene objekte, PIR detektuju promene u infracrvenoj energiji izazvane promenama toplote tela. Kada senzor otkrije i najmanju promenu temperature unutar svoje zaštitne mreže, signalizira alarm. U prošlosti su dolazni sunčevi zraci mogli da ometaju PIR, ali noviji infracrveni senzori pomažu u sprečavanju ovog problema.

  • Mikrotalasi (MV) – Obično se koriste u komercijalnim i industrijskim prostorijama, MV-ovi emituju impulse na velikim dometima da bi otkrili kretanje i pokrili šire oblasti od PIR-a.
  • Dvostruki tehnološki senzori – Dvostruki senzori kombinuju PIR i MV mogućnosti, koji su idealni za naprednije bezbednosne sisteme. Pasivni i aktivni senzori rade na različitim delovima spektra, i svaki od njih mora da otkrije kretanje da bi se alarm aktivirao.
  • LED senzori – Oni su ugrađeni u LED diode, iz kojih emituju infracrvene zrake kako bi detektovali kretanje u dometu osvetljene oblasti.
  • Ultrazvučni senzor
  • Senzori vibracija

Gde najčešće treba da budu postavljeni?

Senzori kao i svaki drugi uređaj, da bi ispunio svoju svrhu, mora imati svoje mesto. Najčešče su to ulazne tačke:

  • Prednja i zadnja vrata
  • Garaže
  • Prozori
  • Ograde
  • Predsoblja
  • Prilaz sa stepeništa na drugu etažu
  • Svetla iznad vrata

Ako uljez aktivira spoljni senzor pokreta, alarm će se aktivirati i sprečiti ih da uđu. Ako na vašoj nekretnini imate instaliran sistem video nadzora, vrlo lako možete da imate i dokaz o pokušaju provale, i da obavestite nadležne organe. Vrlo brzo mogu da identifikuju nn lice na vašem posedu.

U koje svrhe se koriste u domaćinstvu?

U stambenim objektima, vlasnici kuća mogu da koriste senzore pokreta u unutrašnjosti ili eksterijeru za sve, poćev za zaštitu od krađe pa do praćenja dece i kućnih ljubimaca. Pa kako se inače senzori pokreta mogu koristiti u kući sem za identifikaciju provala i krađa?

  1. Zaštita dece

Ako na vašem imanju postoje delovi koji nisu pogodni za decu, možete da postavite senzore pokreta oko ulaza u ove oblasti koji će vas upozoriti ako vaše dete uđe. Prostor kao što je garaža, na primer, može da sadrži alate (oštre predmete, metale, testere, čekiće i drugo) kojima bi se dete u ranom uzrastu povredilo. Sem toga evo gde senzor pokreta imaju primenu u domaćinstvu:

  • Šupe
  • Ormari za piće
  • Ladice za posuđe i escajg
  • Kamini
  • Oprema za fitnes
  • Potez oko bazena
  • Deo dvorišta sa životinjama
  1. Za kućne ljubimce

macke i senzoriSenzori pokreta vas mogu obavestiti ako vaš ljubimac zaluta u pogrešno područje. Na primer, ako na vašem imanju postoji oblast sa delikatnim biljkama, uređenom baštom ili predmetima koje bi mačka ili pas lako mogli da unište, senzor bi vam mogao poslati upozorenje ako vaš ljubimac zaluta tamo. Ovi uređaji takođe mogu držati vaše ljubimce dalje od biljaka na vašem imanju koje bi mogle biti toksične ili otrovne za njih.

Ako živite na selu ili u šumovitom predelu, senzori vas mogu upozoriti na slučajeve kada ulični psi ili druge divlje životinje uđu na vaš posed.

  1. Obaveštava Vas kada se vaš tinejdžer iskrade ili se vrati kasno

tinedjeri

Tinejdžeri često rade divlje stvari, ali pravila i „policijski čas“ za njihovo dobro važe sve dok su maloletni. Mediji nas svakodnevno zasipaju frapantnim pričama, podacima i tragedijama, pa vreme je da se preduzmu koraci u cilju zaštite mladih. Kako bi vi kao roditelji bili spokojni a deca bezbedna, možete postaviti ove senzore oko prozora, ulaza i garaže. Ako se vaš tinejdžer iskrade ili stigne kući u neprikladno vreme vama će signalizirati alarm i znaćete šta da radite.

Ako nema razloga da bilo ko u vašem domaćinstvu otvori vrata garaže posle 22 sata, senzor će vas obavestiti o ovoj sumnjivoj aktivnosti i omogućiti vam da intervenišete pre nego što vaš sin ili ćerka uspeju da pobegnu na noćni tulum.

  1. Sprečava provale

Ovo je jedna od najočiglednijih prednosti senzora pokreta. Bez obzira da li živite u naselju koje je blizu grada ili na periferiji, vaš dom bi mogao postati meta provale i krađe automobila, nakita, elektronike ili druge vredne imovine. U svakom slučaju, sprečavanje upada je najvažniji aspekt kućne bezbednosti, a zaštita može biti od značaja posebno ako živite sami.

  1. Najavljuje goste

Ako živite u velikoj kući, otvaranje vrata može biti nezgodno kada ste na spratu i perete ruke. Senzor pokreta može da vas upozori kada se automobil zaustavi na vašem prilazu, a to vam može dati vremena da siđete dole i pozdravite svoje goste dok se približavaju vašim ulaznim vratima.

A opet, možda ćete primiti gosta kojeg ne želite da vidite. Sa senzorom pokreta i sigurnosnim sistemom opremljenim kamerom, možete da vidite ko je na vratima iz udobnosti svoje spavaće sobe ili dnevne sobe i odlučite da li želite da otvorite vrata.

  1. Automatski otvorite vrata

Pored bezbednosti i nadzora, senzori pokreta mogu da aktiviraju i druge funkcije pogodnosti kao što su otvarači ili zatvarači vrata. Ako živite u pametnoj kući, na primer, a brave se aktiviraju daljinski preko ručnih uređaja, možete da otključate ulazna vrata sa telefona dok se približavate kući i da se vrata automatski otvore preko senzora pokreta. To isto važi i za slučaj aktivacije prilikom ulaska nepozvanog lica. Možete da podesite integraciju detektora sa drugim uređajima i da se spuste barijere ili rešetke na ulaznim tačkama, tako da lice ne može pristupiti ili ne može izaći.

  1. Upravljanje osvetljenjem

Ako neko u vašem domaćinstvu ima naviku da ostavlja upaljena svetla kada izađe iz sobe, senzor pokreta može vam pomoći da uštedite na računu za struju. Kada neko uđe u prostoriju, senzor će detektovati kretanje i aktivirati svetlo. Kada napustite prostoriju, senzor će otkriti nedostatak pokreta ili toplote tela i isključiti svetlo.

Senzori pokreta koji aktiviraju svetlost može biti posebno korisno za osobe sa invaliditetom koje mogu imati problema da dođu do prekidača za svetlo. Ako su vam plafoni visoki, a postoji gornje svetlo koje se aktivira samo sopstvenim prekidačem, senzor pokreta može da reši problem.

5/5 - (1 vote)
IZVORlloyd security
Prethodni članakSveobuhvatna sajber zaštita Vašeg poslovanja uz Acronis Cyber Cloud
Sledeći članakOPREZ, PREVARA! U toku je zloupotreba ličnih podataka građana – CERT upozorava na lažnu stranicu Narodne banke Srbije