„Kad ja tamo, a ono međutim“: Evo šta treba da znate kada putujete preko turističke agencije

Koliko puta se samo desilo da niste znali detalje rute, ili promene koje su nastupile a o kojima niste na vreme obavešteni? Koliko se puta desilo da nemate informacije onome šta vas čeka, posebno kada idete na duže putovanje van granica zemlje? A u toku puta još i saznate, da angažovana agencija i nema potrebne licence za rad?

205
kad-ja-tamo-a-ono-medjutim-evo-sta-treba-da-znate-kada-putujete-preko-turisticke-agencije
- Sponzor članka -hikvision srbija

U cilju uspešnog poslovanja, dobrog imidža, preporuka, svakom pružaocu usluga treba biti u interesu da u potpunosti ispuni očekivanja korisnika usluga u onim okvirima koji su definisani putnim aranžmanom i ugovorom. Pod time se podrazumeva savesno, i profesionalno poslovanje u skladu sa važećim zakonima i dobrom poslovnom praksom.

No, znamo da u praksi i nije baš uvek tako sa turističkim agencijama i da se neretko dešavaju situacije koje nismo očekivali, u kojima smo ugroženi i koje nam doslovce upropaste planirani odmor.

Koliko puta se samo desilo da niste znali detalje rute, ili promene koje su nastupile a o kojima niste na vreme obavešteni? Koliko se puta desilo da niste dobili baš taj apartman koji ste platili, ili ste zbog nepripremljenosti i neprofesionalnosti vodiča išli okolo naokolo i lutali satima do destinacije izgubivši vreme za druge lokacije koje su uključene u plaćeni aranžman? Koliko se puta desilo da nemate informacije onome šta vas čeka, posebno kada idete na duže putovanje van granica zemlje? A u toku puta još i saznate, da angažovana agencija i nema potrebne licence za rad?

Bezbednost putnika je na prvom mestu, jer je upravo njihovo iskustvo: feedback, odnosno glavna referenca za dalji tok poslovanja. Agencija je odgovorna za broj putnika u vozilu i za sve što se desi u toku trajanja putovanja, za (ne)ispunjenje putnog aranžmana, kao i za nesavesno postupanje koje putniku ili putnicima može naneti štetu, narušavanje zdravlja i drugo.

Šta treba da znate kada putujete preko turističke agencije?

  1. Reference

Veoma važan kriterijum prilikom odabira su reference koje opredeljuju vaš izbor. Reference ne moraju nužno biti samo dobra ili loša iskustva/komentari putnika, već profil poslovnih partnera koji vama pružaju ugostiteljsko-hotelijersku uslugu na putovanju (hotela, prenoćišta, restorana i drugo). Što je ponuda raznovrsnija i kvalitetnija, uz to je iskustvo putnika pozitivno – odluka je već poznata. U reference ulazi i kompletan poslovni imidž, posedovanje odgovarajućih dozvola i zakonito poslovanje.

Većina (potencijalnih) korisnika usluga ne proverava reference i time sebe izlaže riziku od lošeg iskustva, neprijatnosti ili opasnosti, ili pak se drže samo jednog izvora,  a to obično bude oficijelni veb sajt na kome zasigurno nećete videti negativan komentar. Time smo došli do druge i ne manje bitne stavke, a to je:

  1. Reklama

Što je bolja i interesantnija reklama na socijalnim medijima, sajtu ili drugim izvorima javnog informisanja, to je veća popularnost i zainteresovanost. Ali, ako je neko ili nešto popularno, nužno ne znači da opravdava i kvalitet.

Preispitajte reklamne slogane, i sadržaj koji se promoviše. To su upravo one stvari koje najčešće i želimo da čujemo jer su psihološki prilagođene našim potrebama. No, veliki broj turističkih agencija svojim kvalitetom i profesionalizmom zaista i opravdava atraktivnu reklamu.

Na šta obratiti pažnju?

Od ključnog značaja je usklađenost cena sa destinacijom. Iza svega što je primamljivo i lako dostupno, obično stoji neki razlog, a verujte, nekada je najbolje da ne znate ni koji. Takođe sa druge strane imamo akcijske ponude, pa iako putovanje ne bude u granicama očekivanog, znajte da „koliko para, toliko i muzike“.

Pročitajte obavezno!

SAVETI ZLATA VREDNI: Kako ostati bezbedan u taksiju? TOP 12 za SPOKOJNU VOŽNJU!

  1. Licence

Prema Zakonu o turizmu (Sl. glasnik RS“, br. 17/2019) shodno članu 54. postoje različite vrste licenci koje se izdaju sa rokom važenja od tri godine od momenta izdavanja. Mnogi nisu upućeni da je za ovu vrstu delatnosti potrebna dozvola za rad. Kako sada znate, možete vašu odabranu agenciju uvek proveriti na sajtu Ministarstva, sektor za turizam gde su podaci o statusu licenci javni i transparentni.

„Ministarstvo može podatke o turističkim agencijama, izdatoj kategoriji licence organizatora putovanja, roku važenja licence, garanciji putovanja i dr, da učini javno dostupnim, objavljivanjem na sajtu Ministarstva.“

Jedan od uslova za izdavanje je da u proteklih 36 meseci licenca nije bila oduzeta. Prilikom oduzimanja sertifikata za rad, može se desiti da agencija nastavi sa daljim radom i da vam pokaže falsifikat. Obavezno proverite!

  1. Plan i program turističke ponude

Ono što je korisnik izabrao i platio, mora mu sledovati bez bilo kakvih improvizacija i naknadnih promena. U momentu izbora ponude i plaćanja korisnik mora biti pravovremeno obavešten o svim pojedinostima: vremenu polaska i dolaska, trasi kretanja, eventualnim zadržavanjima u drugim gradovima, informacije o krajnjoj destinaciji, zadržavanju, kao i o drugim pojedinostima koji utiču na kvalitet i bezbednost putovanja.

Čemu putovanje ako ne znamo gde idemo, kada i kako? Ili ako sve te informacije budu iznenadne, promenjene dan pred polazak ili u toku vožnje/ leta? To se zasigurno ne može zvati pravovremenim obaveštavanjem niti je to ono što ste dobili u turističkoj ponudi.

  1. Profesionalnost i obaveštavanje putnika

Svi putnici shodno turističkom aranžmanu trebaju biti okvirno informisani, a svi detalji putovanja, kao što su stanje na putevima, moguće izmene trase usled iznenadnih dešavanja, raspored pauza i trajanje shodno broju putnika i kapacitetima stajališta. Sve te informacije putnici dobijaju od vodiča kome je dužnost da putnike upozna sa rasporedom, tačnim informacijama koje su neophodne za nesmetano putovanje, kretanje krajnjom destinacijom i boravkom u određenom hotelu. U suprotnom, čemu vodič ako ne znamo gde smo, ako ne znamo šta se dešava i slično? To smo mogli i sami…. Takođe, vodič je dužan da pokaže profesionalnost, znanje i umeće komunikacije i rešavanja eventualnih konflikata.

  1. Organizacija i vozači

Organizacija puta od početne do krajnje tačke treba biti maksimalno organizovana i obezbeđena, uzimajući u obzir moguće eksterne faktore. Dobra organizacija podrazumeva sprovođenje programa putovanja bez problema. Tome svakako doprinosi stručnost zaposlenih i vozača, te je na dužim putovanjima neophodno više vozača uz pravljenje zakonskih pauza.  Takođe treba imati u vidu da li je jedan vodič dovoljan za prijavljeni broj putnika i shodno destinaciji angažovati lokalne vodiče druge države kako bi ugođaj i bezbednost turista bili na visokom nivou.

  1. Ispravnost i opremljenost vozila

kad-ja-tamo-a-ono-medjutim-evo-sta-treba-da-znate-kada-putujete-preko-turisticke-agencijePutnike neće interesovati zašto nema goriva, grejanja, zašto se desio neki kvar – platili su i žele ugodnost. Ne isključujemo scenarijo da se uvek nešto može desiti, ali šanse su znatno manje za događanje saobraćajnih nesreća, povrede putnika ili samo blažih neprijatnosti ukoliko je vozilo prošlo sve tehničke preglede i servise. Takođe, neophdno je da postoji relevantna tehnička oprema za vozila propisana zakonom, kao i oprema za pružanje prve pomoći. Za svaki slučaj, spakujte vašu prvu pomoć i ponesite, kako ne biste rizikovali ukoliko niste dobili ove informacije od agencije.

  1. Poznavanje nacionalnih i međunarodnih zakona, običaja, valute, i upućivanje putnika o pojedinostima

Vozač, vodič, pa i sami putnici dužni su da poznaju nacionalne propise ili propise zemlje u koju idu kako bi putovanje bilo lagodno. Ukoliko niste naoružani informacijama, vodič je dužan da vama ili čitavoj grupi da jasne i tačne informacije. Ono što se smatra uobičajenim da znate i da vas vodič uputi jesu valuta, običaji, važni brojevi telefona i adrese ambasada i konzulata, telefoni za slučaj opasnosti (policija, vatrogasna služba, hitna pomoć), preporuke za obilazak turističkih ili ugostiteljskih lokacija, upozorenja o tome kako da se ponašate i gde nikako da ne zalazite ukoliko postoje ozloglašeni kvartovi grada kada idete u samostalnoj režiji van ekipe i vodiča. Informišite se sami, vodič nekada neće moći da vas opskrbi svim relevantnim informacijama.

  1. Putno osiguranje

Iznenadili bi ste se koliko ljudi putuje a nikada ili jako retko ne koristi putno osiguranje. Obavezno uplatite osiguranje u trajanju vašeg putovanja u inostranstvu bez obzira da li je u pitanju samo jedan dan ili dosta duže. Putno osiguranje  uključuje hitne medicinske beneficije, hitne medicinske povlastice za prevoz i pokriće za druge neočekivane troškove, kao što su otkazivanje putovanja i izgubljeni ili ukradeni prtljag, velika kašnjenja na putovanju, problemi sa smeštajem i slično.

  1. Pasoš, lična dokumenta i druge isprave, ne dajte nikome

pasošSvu ličnu dokumentaciju, posebno pasoš na nagovor, zahtev ili pod bilo kakvim ultimatumom nikako ne dajte. Niko nema prava da od vas traži, zadržava, a pogotovu da vam ne vrati lične isprave, da li je to saputnik, vodič ili treće lice.

Kada i kome dajete isprave? Isključivo graničnoj policiji, na pasoškoj kontroli i organima reda koji imaju ovlašćenje da vam potraže dokument u cilju utvrđivanja identiteta uz pokazivanje njihove službene legitimacije.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakZa savremeno poslovanje, savremena zaštita – Korak ispred uz Acronis Advanced Security + EDR
Sledeći članakSTEVAN ROLOVIĆ: „Naša kompanija je već godinama broj 1 i u svetu i u Evropi“