Nedelja privatnosti 2023: Koliko kaskamo za tehnološkim razvojem?

Nedelja privatnosti koja se obeležava 28. januara, stavlja u fokus pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora. U fokusu će biti biometrijsko prepoznavanje lica i brojne teme u okviru prikupljanja digitalnih podataka.

158
nedelja-privatnosti-2023-koliko-kaskamo-za-tehnoloskim-razvojem
- Sponzor članka -hikvision srbija

Povodom obeležavanja 28. januara, Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, organizacija Partneri Srbija organizuje od 23. do 26. januara 2023. godišnju konferenciju „Nedelja privatnosti.“

Nedelja privatnosti stavlja u fokus pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora. Događaj se organizuje u trenutku kada se u Srbiji radi na razvoju ili primeni niza inicijativa koje mogu imati veliki uticaj na pravo na privatnost građana, poput primene biometrijskog nadzora, sistema socijalnih karata, dalje digitalizacije javnih usluga i slično. Istovremeno, Izveštajem Evropske komisije za Srbiju iz 2022. godine mapirani su neki od problema i izazova u oblasti zaštite privatnosti, o kojima će biti više reči na događaju.

Teme ovogodišnje Nedelje privatnosti uključuju:

  • Video nadzor i korišćenje sistema za automatsko prepoznavanje lica
  • Čuvanje podataka u medijima i zaštita privatnosti
  • Uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti
  • Kontrola primene i etičke upotrebe veštačke inteligencije
  • Zaštita privatnosti kao pitanje konkurencije na tržištu
  • Privatnost i blockchain tehnologija
  • Pravo na privatnost i primena Digitalne agende na Zapadnom Balkanu

Među učesnicima događaja su i predstavnici Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Ministarstva unutrašnjih poslova, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Narodne skupštine, te predstavnici domaćih, međunarodnih i organizacija iz regiona Zapadnog Balkana. Takođe, na događaju će govoriti i predstavnici bankarskog i privatnog sektora, uključujući i kompaniju META (bivši Facebook).

Ovaj događaj je podržan od strane Evropske unije, Ambasade Holandije u Republici Srbiji, Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, DT instituta i Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

5/5 - (1 vote)
IZVORNedeljnik
Prethodni članakNoćna mora ili stvarnost? Pametna kancelarija prati zaposlene pomoću infracrvenih senzora, GPS-a i glasovne analize
Sledeći članakPAMETNA RASVETA U ZGRADAMA – IMPERATIV ZA BEZBEDNOST U HITNIM SITUACIJAMA!