Noćna mora ili stvarnost? Pametna kancelarija prati zaposlene pomoću infracrvenih senzora, GPS-a i glasovne analize

Zaposleni mogu očekivati da će biti nadgledani na poslu više nego ikada u 2023. zbog tehnološkog “buma“. U naš poslovni život stižu pametne kancelarije - infracrveni senzori, GPS praćenje i analiza glasa.

135
nocna-mora-ili-stvarnost-pametna-kancelarija-prati-zaposlene-pomocu-infracrvenih-senzora-gps-a-i-glasovne-analize
- Sponzor članka -hikvision srbija

Napredak u tehnologiji će prevazići svaku meru i poslodavcima će dati daleko veće mogućnosti kontrole, da tačno prate gde se njihovi zaposleni nalaze i šta u kom trenutku rade.

Zaposleni mogu očekivati da će biti nadgledani na poslu više nego ikada u 2023. zbog tehnološkog “buma“ koji je svetlosnim godinama udaljen od donošenja i primena postojeće regulative. U naš poslovni život stižu pametne kancelarije – infracrveni senzori, GPS praćenje i analiza glasa.

Sa bezbednosnog aspekta,tehnologija je tu da zaštiti lica, imovinu i poslovanje, ali gde je tu granica i šta ako se tehnologije za zaštitu invazivno koristi i time prouzrokuje kontra efekat? Pametne kancelarije treba da omoguće viši nivo bezbednosti, bolju organizaciju i povezanost, efikasnije poslovanje.

Inovacije u vezi sa radnim životom su se dramatično razvile kao rezultat pandemije, sa radom od kuće i korišćenjem softvera za video pozive kao što je Zoom koji je sada uobičajen za mnoge profesionalce.

Kao posledica globalnih događaja, saopšteno je da su se poslovni prostori trostruko smanjili radom od kuće, ali je u međuvremenu nastupio trend „vraćanja u fotelju“ a poslodavci žele da na najbolji način iskoriste prostor koji imaju. Neki opremaju svoje kancelarije raznim pogodnostima kao što su teretane, sobe za zabavu u pokušaju da ponovo privuku zaposlene.

Ono što je još kontroverznije, postoje znaci povećanja broja poslodavaca koji obavezuju radnike da se vrate u kancelariju i koristeći nove tehnologije za njihovo nadgledanje.

LinkedIn je nedavno primetio značajno smanjenje broja oglasa za posao koji nude „rad od kuće“ i sugerisao da se „ravnoteža moći“ promenila.

Napredak u tehnologiji će sada poslodavcima dati daleko veću sposobnost da tačno prate gde se njihovi zaposleni nalaze i šta rade.

„Espreso office“

officeDžeremi Majerson, profesor na Kraljevskom koledžu umetnosti i koautor knjige Unvorking: The Reinvention of the Modern Office , rekao jei: „Ljudi sve više pričaju o ‘espreso kancelariji’ – mnogo je manja, ali moćnija i efikasnija. Treba takođe naglasiti da ovo nije ništa novo jer „Tehnologija pametnih kancelarija postoji godinama, ali pre pandemije poslodavci nisu zaista videli vrednost u njoj.“

Kada govorimo o pametnim kancelarijama pored konvencionalnog, sada postoje još modusa za nadzor: na primer nivoi popunjenosti koji se ostvaruje preko infracrvenih senzora koji mogu da mere da li se soba koristi. Postoji praćenje uslova okoline – poput toplote, struje, svetlosti, temperature vazduha, kvaliteta vazduha i drugo.

GPS praćenje zaposlenih postalo je poznato onima koji rade u odseku za transport, dostavu i slično. Ali od GPS praćenja neće biti izuzeti ni kancelarijski službenici, kao što su inženjeri i IT stručnjaci. Kako kažu stručnjaci za zapošljavanje, svima se piše isto.

Zaposleni „na dugme“

U SAD, kompanija pod nazivom Haltian razvila je sistem pod nazivom „Empatična zgrada“ koji kombinuje podatke o rezervacijama stola i soba sa lokacijom zaposlenih. Pored infracrvenih senzora u sobama, zaposleni nose oznake sa omogućenim Bluetooth-om koje drugima pokazuju njihovu lokaciju.

„To znači da možete da rešite male svakodnevne probleme, na primer, ‘Gde je moj kolega?’ i „Gde mogu da održim svoj ad hoc sastanak?“ istakao je direktor ovog proizvoda za tech magazin Information Age . „Mogu čak i da proverim dužinu reda za ručak.“

Smatra se da će jedna od najvećih inovacija u 2023. biti upotreba veštačke inteligencije (AI) za video pozive. Tehnologija će moći da prilagođava pozadinsku buku, kao i da analizira glasovne obrasce i izraze.

Sindikati u Velikoj Britaniji i širom sveta sve više su zabrinuti zbog napretka u tehnologiji praćenja radnog mesta.

Da napomenemo da je prošlogodišnje istraživanje pokazalo da najmanje 60%zaposlenih veruje da su posmatrani ili su bili posmatrani na poslu. U vezi sa tim treba naglasiti da je od ključnog značaja da zaposleni znaju svoja prava i da budu informisani o uvođenju novih tehnologija na radnim mestima. Kako se dešava da poslodavci prelaze granice dozvoljenog nadzora, dešavale su se i još uvek se dešavaju brojne intervencije od strane nadzornih organa.

Kako se ističe, pandemija je donela eksploziju intruzivnih tehnologija. Sve je više slučajeva narušavanja privatnosti, nepoštovanja postojećih zakonskih odredbi, ali veliki problem leži i u tome što zakoni u velikoj meri kaskaju za tehnologijom jer ne mogu ispratiti brzinu razvoja. Upravo takva situacija, omogućila je brojne zloupotrebe.

Po zakonu imate pravo da znate da li ste pod nadzorom na poslu i pravo da imate pristup podacima ako jeste.

Stručnjaci veruju da je zakon prevaziđen razvojem tehnologije i da je radnicima potrebna jača zaštita od strane regulatora, pa se na globalnom nivou razmatra važnost donošenja i primene smernica u domenu prakse zapošljavanja i zaštite podataka.

5/5 - (1 vote)
IZVORInews
Prethodni članakMeta obara rekorde: Izrečena kazna od 390 miliona evra zbog „bombardovanja“ korisnika ciljanim oglasima
Sledeći članakNedelja privatnosti 2023: Koliko kaskamo za tehnološkim razvojem?