Prevencija požara u domaćinstvu: Praktični saveti za svaku porodicu

Prevencija požara je od vitalnog značaja za zaštitu vaše porodice i imovine i zahteva proaktivan pristup. Uz malo pažnje i proaktivnih koraka, možete značajno smanjiti rizik od požara u svom domu.

176
- Sponzor članka -hikvision srbija

U svakom domu, bez obzira na njegovu veličinu ili lokaciju, postoji potencijalna opasnost od požara, kako interno, tako i eksterno. Na eksterne faktore u okruženju, ne možemo toliko da utičemo. Međutim, na interne možemo, te se većina požara može sprečiti primenom jednostavnih mera prevencije i edukacijom ukućana.

Da bi smo znali kako da se zaštitimo, prvo treba da znamo koji su to sve uzroci požara. Treba da imamo izgrađenu svest o tome na šta možemo i na šta ne možemo da utičemo, kako i na koji način preventivno da postupamo, i šta da radimo kada dođe do požara.

Interni faktori

Neispravnost električnih instalacija i uređaja: Oštećeni kablovi, preopterećenje utičnica, kvarovi na električnim uređajima kao što su tosteri, pegle, bojleri i drugo.

Kuvanje: Neopreznost, zaboravnost pri kuvanju na šporetu, naročito prilikom prženja hrane na ulju ili kuvanja na plinskim bocama i neispravno rukovanje istima.

Grejna tela i peći: Neodržavane peći, grejalice ili zapušeni dimnjaci mogu izazvati požar.

Ljudske greške: Nepažljivo rukovanje svećama, šibicama, ili konzumiranje cigareta u krevetu, pored zavesa, bacanje žara u kantu za otpad.

Skladištenje zapaljivih materijala: Akumulacija papira, kartona ili tkanina blizu izvora toplote.

Namerno izazivanje požara: Nažalost, namerno paljenje sopstvenog doma ili imovine, često iz osiguravajućih motiva.

Eksterni faktori

Prirodni požari – Požari koji se šire iz okolnih šumskih ili travnatih oblasti.

Munje –  Direktni udar ili prenošenje električne energije preko kablova.

Blizina drugih zapaljenih objekata – Ako su susedni objekti u plamenu, mogu zahvatiti i vaš dom (na primer stan koji se zapalio na 11 spratu može zahvatiti u vertikali iznad i ispod i druge stanove, a često i susednu zgradu).

Vandalski činovi ili sabotaža – Nažalost, postoje slučajevi namernog izazivanja požara od strane drugih lica

Prevencija požara u domaćinstvu

Pošto smo već naučili na koje načine sve može doći do požara, evo nekoliko ključnih saveta koji će pomoći da vaš dom ostane siguran:

  1. Instalacija detektora dima: Ovi uređaji su prva linija odbrane protiv požara. Bilo bi izuzetno dobro da imate detektore dima na svakom spratu svog doma i u blizini spavaćih soba. Redovno ih testirajte i menjajte baterije barem jednom godišnje.
  2. Postavljanje PP aparata na svakoj etaži, na pristupačnom mestu – današnje zgrade i stanovi retko su opremljeni protivpožarnom opremom, a o kućama da i ne govorimo. Nažalost ne postoji svest o tome da je zaštita od požara nešto što treba biti sastavni deo života, pa samim tim ne postoje ni razgovori, ni zdrava prevencija na nivou jednog doma u smislu obezbeđenja tehničkim uređajima i edukaciji, posebno dece.
  3. Instalacija kompletnog sistema za ranu dojavu i gašenje požara – Nešto je skuplja investicija, ali bar imate mir i spokoj i kada ste u kući, a posebno kada niste.

Fatalne greške koje pravite u slučaju požara: Ovih 5 stvari ne radite NIKAKO!

  1. Plan evakuacije: Razgovarajte sa svojom porodicom o tome kako da se najbrže i najsigurnije nađe  izlaz u slučaju požara. Vežbajte evakuaciju barem dva puta godišnje, ili jednom u mesec dana neobavezno izađite na zadnja vrata koja inače ne koristite, proveravajući njihovu funkcionalnost i prohodnost. Jasno je da kuću nećete ugroziti, držeći zadnja vrata ili druge otvore otključanim i neobezbeđenim, pa je jako važno ukoliko nemate instaliran PP alarm da ukućani znaju kako mogu da otvore vrata. Ukoliko živite u zgradi, svaka zgrada na vidnom mestu i na svakom spratu treba da ima postavljen plan evakuacije, PP aparate i hidrante. Ukoliko zgrada ne poseduje nikakav sistem zaštite od požara, najbolje je organizovati skupštinu stanara i napraviti ček listu sa obavezama u domenu bezbednosti i zaštite stanara zgrade.

Zaštita od požara u stambenim zajednicama: Da li vaša zgrada ima protivpožarnu zaštitu?

  1. Oprez sa električnim uređajima: Ne preopterećujte utičnice i produžne kablove. Isključujte aparate kada nisu u upotrebi i redovno proveravajte kablove na oštećenja. Pre izlaska iz kuće ili stana obavezno proverite da li su sve ringle isključene, veš mašina, bojiler, punjači iz utinica i drugi uređaji.
  2. Deca i utičnice: Ukoliko imate malo decu, najbolje je dok ne porastu, da sve štekere oblažete/ zatvarate namenskim poklopcima i na taj način deci ih učinite nezanimljivim i nepristupačnim.
  3. Bezbedno kuvanje: Svima je dobro poznato i u neku ruku najlakše da uradimo još po koji zadatak dok se ručak kuva. Pa tako većina odlazi do kontejnera da baci đubre, do najbliže prodavnice da pazari, a u međuvremenu se sretne dobro poznata komšinica koja pozove na kafu a ručak ostane „sam da se sprema“. U momentima kada izbije požar, najbliža prodavnica postaje udaljena svetlosnim godinama, a umesto kod komšinice, poželeli bi ste da ste u kući i na licu mesta da ugasite požar. Iako je to neka ustaljena praksa u većini domaćinstava, nikada ne ostavljajte šporet bez nadzora dok kuvate, posebno ako su vam i deca kod kuće. Držite tkanine, papirne ubruse i druge zapaljive materijale dalje od izvora toplote.
  4. Sveće na sigurnom: Uvek postavite sveće na stabilne površine, podalje od zavesa, papira i drugih zapaljivih predmeta. Nikada ne ostavljajte sveće bez nadzora, na ivici stola ili drugih površina, pored otvorenog prozora i slično.
  5. Oprez sa cigaretama: Ukoliko ste strastveni pušač, nikada to ne bi trebalo da činite iz kreveta. Koristite pepeljare i uvek ih pokvasite vodom i ispraznite pre nego što odete na spavanje.
  6. Održavanje opreme: Redovno čistite dimnjake, peći i druge uređaje koji proizvode toplotu. Pravilno održavanje smanjuje rizik od požara.
  7. Bezbedno skladištenje zapaljivih materijala: Držite benzin, sredstva za čišćenje i druge zapaljive materijale podalje od izvora toplote i van dohvata dece.
  8. Edukacija dece: Naučite svoju decu opasnostima od požara i osnovama bezbednosti i zaštite od požara. To znači da decu treba da upoznate sa opasnostima i naučite tehnikama u slučaju da njihova odeća bude zahvaćena vatrom. U tim slučajevima, rešenje je kotrljanje po podu i bacanje tkanina na osobu zahvaćenu plamenom kako bi se „ugušio požar“. Takođe treba da znaju da pozovu 193 – vatrogasnu službu ili 194- hitnu pomoć ako je došlo do povreda.
  9. Redovna provera protivpožarnih uređaja: Najmanje jednom godišnje, obavite sveobuhvatnu proveru svog doma kako biste se uverili da su svi detektori, aparati i oprema u ispravnom stanju.

edukacija dece- zaštita od požara

Prevencija požara je od vitalnog značaja za zaštitu vaše porodice i imovine i zahteva proaktivan pristup. Uz malo pažnje i proaktivnih koraka, možete značajno smanjiti rizik od požara u svom domu.

Redovne provere električnih instalacija, opreza prilikom kuvanja, edukacija članova domaćinstva i instalacija detektora dima, pp aparata, su samo neke od mera koje svaka porodica može preduzeti kako bi obezbedila svoj dom.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakOd mornaričkih foka do odbrane fudbalske legende: MMA borac čuva Lionela Mesija i na terenu
Sledeći članakKo sve može da me prati? Fascinantne tajne GPS tehnologije