Od školskih klupa do obaveštajnih službi: Kako obaveštajne zajednice stvarno funkcionišu!

Institut za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment FIM u Beogradu je 13.10.2023 predstavio naučnu monografiju dr. Ilije Životića i dr. Ratomira Antonovića - Menadžment bezbednosno-obaveštajne zajednice i pravne institucije nadzora.

238
Od školskih klupa do obaveštajnih službi : Kako obaveštajne zajednice stvarno funkcionišu!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Institut za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment FIM u Beogradu je 13.10.2023 predstavio naučnu monografiju Menadžment bezbednosno-obaveštajne zajednice i pravne institucije nadzora.

Autori dela, dr. Ilija Životić i dr. Ratomir Antonović su ovim delom želeli da kao i što na samim koricama piše, pre svega studentima bezbednosti omoguće da imaju jednu knjigu iz koje će moći da steknu osnovna znanja o tome kako funkcionišu savremene obaveštajne zajednice i da predstave njihov menadžment.

Kako mnogi studenti bezbednosti dolaze iz srednjih škola u kojima se ne izučava funkcionisanje, odnosno menadžment organizacija, autori su uvodni deo monografije posvetili upravo tome, da čitaoce upoznaju sa osnovama menadžmenta.

 Savremeni menadžment obaveštajnog sektora

SLIKA PUBLIKENakon toga čitaocima se predstavlja kratak istorijat razvoja bezbednosno-obaveštajnih zajednica , obrađuju neke od najpoznatijih, i zatim se prelazi na deo posvećen metodama koje obaveštajne zajednice koriste u prikupljanju podataka, obradi i svemu onome što čini obaveštajni ciklus.

Profesor Životić je i tokom predstavljanja monografije naglasio, da je ona pre svega rezultat potrebe studenata početnog nivoa studija bezbednosti i plod njihovih sugestija koje je on predavajući predmet Obaveštajni menadžment u prethodnom periodu dobio od njih.

POTPISIVANJE KJNJIGE - DR ILIJA ŽIVOTIĆOsim toga, tokom predstavljanja monografije, autori su veliki broj primeraka podelili predstavnicima diplomatskog kora, službi bezbednosti ali i svojim kolegama koje predaju predmete iz ove oblasti uz napomenu da od njih očekuju kritike i savete u narednom periodu kako bi se na bazi ove monografije pripremio još kvalitetniji udžbenik za sledeće generacije.

Upravo je to bio i razlog zašto su za recenzente odabrani: pukovnica Vojske Srbije u penziji prof.dr. Katarina Štrbac i General Makedonske policije i nekadašnji glavni operativac njihovih specijalnih jedinica prof. dr. Vasko Stamevski.

Monografija Životić i Antonović

Predstavljanje monografije profesor Životić je završio opaskom:

– “Kažu da nema sujetnijih ljudi od nas profesora, hajde da srušimo taj tabu, molim vas sve, pročitajte, kritikujte, hajde da nakon što smo kolega Antonović i ja povukli crtu ovom knjigom, hajde da svi damo sve od sebe da naredne generacije studenata dobiju udžbenik koji će potpisati nas 20, da se ne takmičimo čiji je udžbenik bolji, već da naš zajednički bude najbolji za studente, a suočavanje različitih naučnih mišljenja ostavimo za naučne konferencije”.

Povezane teme:

LjUBAV KAO METOD REGRUTACIJE: Ko su „regruteri“ i kako obaveštajne službe biraju agente za svoje redove?

TOP SAVETI TAJNIH AGENATA: KAKO “ČITATI” LJUDE TRAGOM ZEČJE ŠAPE

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakROBOTI NA STRAŽI: Da li fizičko obezbeđenje odlazi u penziju?
Sledeći članakAikom International & Cambium Networks na Adria Security Samitu