BEZBEDNOST “NA ASFALTU“: Svetski trendovi u obezbeđenju javnih površina

Fantastične tehnološke inovacije menjanju pristup bezbednosti, čineći javne prostore zaista sigurnijima, a gradove interesantnim i poželjnim za život. Pogledajte koji su to trendovi, šta se primenjuje kod nas, a na koje inovacije ćemo morati da čekamo.

45
BEZBEDNOST “NA ASFALTU“ Svetski trendovi u obezbeđenju javnih površina
Photo: Security Magazine
- Sponzor članka -hikvision srbija

Opšte je poznato da su javni prostori često izloženi različitim bezbednosnim izazovima, pa nas i ne čude brojne inovacije u oblasti tehničke zaštite koje dobijaju ključnu ulogu u zaštiti ljudi i imovine.

Savremene tehnologije donose revolucionarne promene u načinu na koji pristupamo bezbednosti, od naprednih sistema za video nadzor do inteligentnih alata za analizu podataka koji mogu predvideti potencijalne pretnje pre nego što se manifestuju u ozbiljne probleme.

1.    Pametne kamere i AI

Pametne kamere koje koriste veštačku inteligenciju za prepoznavanje lica i analizu ponašanja postaju sve prisutnije u javnim prostorima. Ove tehnologije omogućavaju identifikaciju sumnjivih osoba u realnom vremenu, čime se znatno poboljšava efikasnost bezbednosnih sistema.

2.    Autonomni dronovi

Dronovi opremljeni kamerama i senzorima mogu patrolirati i pokrivati velike površine i teško dostupna područja, šaljući podatke bezbednosnim službama u realnom vremenu. Njihova mobilnost i fleksibilnost čine ih neprocenjivim alatima u obezbeđivanju javnih manifestacija ili praćenju kretanja u slučaju vanrednih situacija.

3.    Biometrijska verifikacija

Sistemi biometrijske verifikacije, kao što su otisci prstiju, prepoznavanje šarenice oka ili lica, postaju standard u kontroli pristupa određenim javnim i privatnim prostorima.

4.    Geofencing

Geofencing

Tehnologija geofencinga omogućava kreiranje virtuelnih granica u realnom svetu, upozoravajući kad god neautorizovane osobe ili vozila uđu u određenu zonu. Ova tehnologija se pokazala korisnom u sprečavanju neovlašćenog pristupa gradilištima, javnim zgradama i drugim osjetljivim područjima.

Izazovi i etička pitanja

Iako ove inovacije donose brojne prednosti, one takođe postavljaju pitanja o privatnosti i etici. Kako balansirati između potrebe za sigurnošću i prava pojedinca na privatnost? Transparentnost u primeni ovih tehnologija i strogo poštovanje zakonskih okvira postaju imperativ u gradnji poverenja javnosti u bezbednosne sisteme budućnosti.

Zaštita privatnosti u eri digitalnog nadzora: Kakve su nam perspektive?

Iako je pomenuta tehnologija sa jedne strane zaista fantastična, nekako nosi sumornu notu, i više se njihova upotreba doživljava kao kontrola nego kao želja za većom bezbednošću i sigurnošću građana.

Da li smo udaljeni svetlosnim godinama?

Sa druge strane predstavljamo vam fantastične inovacije koje menjanju pristup bezbednosti, čineći javne prostore zaista sigurnijima a gradove interesantnim i poželjnim za život.

Obuhvataju različite tehnologije koje se već koriste ili su u eksperimentalnim fazama širom sveta. Evo nekoliko primera:

Samovozeći automobili – Koristeći naprednu tehnologiju za prepoznavanje objekata i veštačku inteligenciju, samovozeći automobili obećavaju smanjenje broja saobraćajnih nesreća uzrokovanih ljudskom greškom.

Leteći vatrogasci – U Dubaiju, vatrogasne službe koriste jetpackove za brzo pristizanje na mesta požara u visokim zgradama, što značajno skraćuje vreme odziva.

Pametni semafori – Opremljeni senzorima koji registruju saobraćaj u realnom vremenu, omogućavaju efikasniji promet vozila i smanjenje gužvi, što doprinosi većoj bezbednosti na putevima.

Sistemi za rano upozoravanje na prirodne katastrofe – Korišćenje AI-a i satelitskih tehnologija za predviđanje i upozoravanje na prirodne katastrofe kao što su zemljotresi, poplave, ili uragani.

Pametna rasveta – Ulice opremljene senzorima koji kontrolišu intenzitet svetlosti u zavisnosti od potrebe, smanjujući troškove i poboljšavajući bezbednost u noćnim uslovima.

Wearable tehnologija za radnike u opasnim uslovima – Senzori nošeni na odeći koji mogu detektovati prisustvo opasnih gasova ili ekstremne temperature, upozoravajući radnike na potencijalnu opasnost.

Gde se primenjuju ove tehnologije?

  • Samovozeći automobili: Kalifornija, SAD; Singapur
  • Leteci vatrogasci: Dubai, UAE
  • Pametni semafori: Kopenhagen, Danska; Pittsburgh, SAD
  • Sistemi za rano upozoravanje na prirodne katastrofe: Japan; Kalifornija, SAD
  • Pametna rasveta: Amsterdam, Holandija; Los Angeles, SAD
  • Robotski psi za patroliranje: Singapur
  • Wearable tehnologija za radnike: Australija u rudnicima; SAD u industriji nafte i gasa

Fizička bezbednost u javnim prostorima se nezaustavljivo razvija zahvaljujući tehnološkom napretku.

Ove inovacije pokazuju kako tehnološki napredak može značajno doprineti većoj sigurnosti i efikasnosti u javnim prostorima i situacijama, dok istovremeno otvaraju diskusije o etici, privatnosti i socijalnim uticajima koje tehnologija nosi sa sobom. Pred nama je izazov da ove inovacije implementiramo na način koji štiti, ali i poštuje osnovna ljudska prava. Saradnja između tehnoloških firmi, bezbednosnih službi i javnosti ključna je za kreiranje sigurnijeg okruženja za sve.

Koliko smo udaljeni od novih tehnologija, pročitajte članak u nastavku i procenite sami.

SAMO JE NEBO GRANICA: DUBAI – EKSPERIMENTALNI GRAD BUDUĆNOSTI

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakAlati bolji od FBI: Svako može da vas nađe u dva klika!
Sledeći članakKamere na putevima: Povećavaju bezbednost ili pune opštinsku kasu?