Kamere na putevima: Povećavaju bezbednost ili pune opštinsku kasu?

Iako Italija raspolaže sa više od 11.000 saobraćajnih kamera u svojoj mreži puteva, vlada koju predvodi Meloni želi da smanji broj uređaja koje kontrolišu lokalne opštine jer se koriste za sve druge svrhe izuzev za poboljšanje bezbednosti.

41
Kamere na putevima: Povećavaju bezbednost ili pune opštinsku kasu?
Photo: phoenixlawteam
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kamere ili kase?

Premijerka Italije, Giorgia Meloni, zauzela je stav o ukidanju saobraćajnih kamera, koje, prema njenom mišljenju, nisu ispunile svoju osnovnu funkciju poboljšanja bezbednosti na putevima.

Iako Italija raspolaže sa više od 11.000 saobraćajnih kamera na mreži puteva, vlada koju predvodi Meloni želi da smanji broj uređaja koje kontrolišu lokalne opštine.

Glavni razlog za ovakvu odluku leži u saznanju stručnjaka da neke opštine koriste kamere primarno kao sredstvo za naplatu kazni, a ne za poboljšanje bezbendosti saobraćaja. Umesto da se prihodi od kazni usmeravaju na unapređenje infrastrukture, čini se da se zloupotrebljavaju za druge svrhe. (izveštaj Revija HAK).

Ovaj potez nije samo izraz nezadovoljstva s trenutnim stanjem, već i signal da bezbednosna oprema za nadzor treba da ima jasnu i funkcionalnu primenu, odnosno da služi pravoj svrsi – povećanju bezbednosti na putevima.

U Italiji se ne beleži značajan napredak u smanjenju broja nesreća na putevima, što je ključni razlog za uklanjanje „opštinskih“ kamera za merenje brzine sa puteva. Istovremeno je primer je kako tehnološka rešenja mogu biti zloupotrebljena, umesto da doprinose zajednici.

Ovaj korak odražava potrebu za transparentnošću i odgovornošću u upravljanju bezbednosti saobraćaja, ukazujući na to da se alati i tehnologije moraju koristiti na način koji najviše koristi javnom dobru, a ne kao sredstvo za generisanje prihoda.

5/5 - (4 votes)
IZVORHR zaštita
Prethodni članakBEZBEDNOST “NA ASFALTU“: Svetski trendovi u obezbeđenju javnih površina
Sledeći članakKrapović i Radulović potpisali Memorandum o saradnji: Veliki korak napred