Nepripremljene ustanove na meti „ucenjivačkih virusa”

IT stručnjaci upozoravaju da je ransomware program trenutno jedna od najvećih pretnji u sajber kriminalu i da je samo 13% ugroženih spremno da spreči ovaj napad

208
nepripremljene ustanove na meti ucenjivackih virusa
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ransomware sprečava pristup operativnom sistemu i primorava žrtve da plate otkup kako bi im se obezbedio pristup operativnom sistemu ili povratak njihovih ličnih podataka. Gotovo polovina žrtava morala je da plati otkup ciji je prosečan iznos 2.500 dolara.

WannaCry je novi ransomware koji agresivno napada zdravstvene ustanove, kompanije i železnice širom sveta, što je dovelo do prekida rada brojnih bolnica, kompanija, kao i smetnji u transportnim mrežama.

Zdravstvo na udaru

Ono što posebno zabrinjava jesu posledice sa kojima se zbog ovog razornog napada suočavaju bolnice. Među najteže pogođenim su organizacije Nacionalne zdravstvene službe (National Health Service) u Engleskoj i Škotskoj, što je prouzrokovalo neviđen haos u njihovom funkcionisanju. Napad je blokirao više od trećine NHS bolnica, a najveću štetu su pretrpeli pacijenti koji nisu mogli da dođu na zakazane preglede, među kojima su i srčani bolesnici kojima su zbog kolapsa sistema otkazane operacije srca.

Međutim, kada je reč o osiguravanju zdravstvenih ustanova od hakerskih napada, situaciji ne pomaže ni činjenica da većina ovih organizacija teži ka tome da svoje sigurnosne mere učini „pametnijim” kroz povećanu umreženost. Iako ovo nudi veliki potencijal kada je reč o menjanju trenutnog (i zastarelog) modela zdravstvene nege, sve to podrazumeva i veću opasnost od hakerskih napada zbog iste umreženosti, koja ima toliko dobrih strana.

Ljudi se najčešće prevare klikom na download linkova u mejlovima, chat-u ili društvenim mrežama, dok je drugi najčešći način pristup sajtu sa koga se skine određeni maliciozni program sa ili bez vašeg znanja.

Šta je najbolja preventiva?

  1. Ne budite preterano radoznali sa istraživanjem nepoznatih i sumnjivih linkova za download
  2. Uvek ažurirajte antivirus
  3. Poželjno je izbegavati administratorske privilegije na računaru

Šta se predlaže ukoliko je šteta već učinjena?

  1. Čišćenje računara od virusa iz offline režima.
  2. Moguć oporavak obrisanih fajlova samo ukoliko je malware šifrovao fajlove pa brisao originale.
  3. Reinstalacija sistema.

Istraživanje koje je sprovela kompanija „NNT Security” pokazalo je da čak 77% svih globalno otkrivenih ransomware programa pogađa 4 sektora: poslovni svet i profesionalne usluge (28%), vlade i ministrarstva (19%), zdravstvo (15%) kao i maloprodaju (15%).

4.8/5 - (6 votes)
Prethodni članakKRAĐE U MALOPRODAJI: Sigurnosne kamere najbolje rešenje
Sledeći članakZaštitite svoj dom od provalnika i spokojno provedite odmor