KONAČNO PREPOZNAT ZNAČAJ: Deca će od septembra u školi učiti o bezbednosnoj kulturi

Na koji način reagovati u vanrednim situacijama kao što su zemljotresi, poplave ili požari, kako biti bezbedan u saobraćaju, koliko su zaista štetne droga i alkohol, kako biti bezbedan na Internetu, kako iskoreniti nasilje? Na ova i mnoga druga pitanja deca će konačno moći da dobiju odgovore u školi - na fakultativnim časovima „Osnovi bezbednosti dece”

274
Konačno prepoznat značaj: Deca će od septembra u školi učiti o bezbednosnoj kulturi
- Sponzor članka -hikvision srbija

Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece” potpisali su ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Beogradu.

Časovi o sve bitnijoj bezbednsnoj kulturi održavaće se jednom mesećno za učenike četvrtog i šestog razreda i predavači će biti policajci. S obzirom na to da bezbednosni izazovi rastu iz dana u dan, veoma je važno što je prepoznata potreba za edukacijom dece na ovaj način, zbog toga što kada govorimo o bezbednosti – prevencija je najbitnija.

Bezbednosnu kulturu možemo objasniti kao ponašanje kojeg treba da se pridržavamo kada se nađemo u stanju potencijalne opasnosti, kada nas nešto ugrozi i posle ugrožavanja naše bezbednosti.

Da li su ovo predmeti „Opštenarodna odbrana” i „Društvena samozaštita” u novom ruhu? Moglo bi se reći zbog toga formalno obrazovanje o bezbednosti kod nas nije novina. Na ovim časovima su od 1975. godine u SFRJ učenici sticali znanja i veštine zaštite, vršena je podloga za preventivno delovanje i snalaženje u različitim situacijama – od požara i poplava, do previjanja ranjenog i davanja veštačkog disanja.

Posebno bitno je to što su deca su navikavana na vanredne i neočekivane situacije, što je omogućavalo da se suoče sa panikom i postupe ispravno kada dođe do ugrožavanja bezbednosti.

Bezbednosni rizici sa kojima se deca susreću na putu od kuće do škole, u školi i opasnosti koje vrebaju na Internetu, nametnuli su da se pored neophodnog neformalnog obrazovanja deci uvede i ovakva vrsta edukacije. Rastući problemi i uspešnost projekta možda će dovesti do toga da „Osnovi bezbednosti dece” postanu obavezan predmet u školama, a stručnjaci su saglasni da bi korisnog gradiva bilo na pretek.

5/5 - (8 votes)
Prethodni članak10 neverovatnih činjenica o bezbednosti o kojima sigurno ne znate ništa
Sledeći članakOdržana konferencija „Srbija, Amerika i borba protiv terorizma“: Bezbednost zahteva saradnju