Nikad više krađa u maloprodaji: Bezbednosna rešenja su investicija, a ne trošak

Gubici zbog krađa u maloprodaji iznose neverovatnih 112 milijardi dolara na globalnom nivou svake godine. Krađa robe, prevare, krađe zaposlenih kao i organizovani maloprodajni kriminal sve više ugrožavaju poslovanje i nanose štetu sektoru trgovine. Zbog toga, progresivan i fleksibilan sistem obezbeđenja lica, imovine i poslovanja je nezaobilazna karika savremene trgovine i ujedno je i preduslov za njen uspešan rast i razvoj

691
Nikad više krađa u maloprodaji: Bezbednosna rešenja su investicija, a ne trošak
- Sponzor članka -hikvision srbija

S obzirom na prirodu posla trgovinskih lanaca, security manager treba da ima proaktivan, strateški i timski pristup rešavanju bezbednosnih problema. Ako bezbednost posmatramo u najširem smislu, kao odsustvo opasnosti, vrlo brzo ćemo postati svesni koliko je energije, stručnosti i ulaganja potrebno za postizanje bezbednosnog optimuma u ovakvim  kompanijama.

KRADE SE UVEK, BEZ OBZIRA NA OKOLNOSTI

U Srbiji se procenat manjka usled maloprodajnih krađa kreće do 1% od ukupnog prometa, što u brojkama predstavlja ozbiljne novčane iznose i velike gubitke. Krađe u maloprodajama se dešavaju uvek, bez obzira na ekonomske uslove u društvu, vremenske prilike i doba dana. Međutim, situaciju dodatno komplikuje porast stope krađa zbog nepovoljnih ekonomskim uslova, a ovaj negativan trend ne zaobizazi ni ceo naš region.

Odnos ostvarenog prometa i konstatovanog gubitka je pokazatelj kroz koji se vrednuje uspešnost jednog maloprodajnog objekta.

U poslednje vreme je u ogromnom porastu krađa prehrambenih proizvoda za kućnu upotrebu, često mesnih prerađevina, što je i logično s obzirom na pad kupovne moći stanovništva. Najčešće se krade visoko-frekventna roba koja ima lak plasman na crnom tržištu i može se brzo preprodati kod uličnih prodavaca.

BEZBEDNOSNI SISTEMI NISU NUŽNO ZLO, VEĆ PREDUSLOV ZA USPEŠNOST

Ulaganje u bezbednost, neke trgovinske kompanije doživljavaju kao „nužno zlo“, a postoje i one druge koje to smatraju preduslovom za uspešnost poslovnog sistema. U vremenu rastućih tržišnih pretnji, kompanije koje instaliraju najsavremenije tehničke sisteme bezbednosti, kao jak bedem u zaštiti poslovnih interesa – zapravo štite poslovanje.

IP kamere visoke rezolucije koje omogućavaju detaljan uvid u dešavanja na terenu i praćenje poslovnih procesa, kao i napredni sistemi elektronske zaštite od krađe su neka od rešenja čija adekvatna primena dovodi do značajnog smanjenja krađa. Krađe nije nemoguće iskoreniti u potpunosti, ali postoji dosta prostora za napredak u prevenciji korišćenjem naprednih bezbednosnih tehnologija.

Za uspešno funkcionisanje sektora bezbednosti neophodno je da se uradi kvalitetna analiza, procena rizika i nauči primena novih bezbednosnih rešenja koja su od velike pomoći za prevenciju gubitaka. To je jedini način da se izgradi sveobuhvatan i napredan pristup koji će dati optimalne rezultate.

Krađe, bilo eksterne ili interne predstavljaju najveći rizik u trgovini i njihovim izvršiocima se treba odgovorno i beskompromisno suprotstaviti, a taj projekat zahteva i određena tehnička i kadrovska ulaganja kako bi se opasnosti na vreme uočile i otklonile.

Sistem tehničke zaštite predstavlja oči i uši sektora bezbednosti i njegova sistemska unapređenja garantuju kvalitetnu razvojnu bazu sistema bezbednosti. Upravljanje manjkovima treba da bude ključna poslovna operacija svakog trgovinskog lanca, podjednako izbalansirana u pogledu planiranja i organizacije.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakIGOR MIKIĆ: Privatno obezbeđenje ne sme biti „siva zona”
Sledeći članakČuvajte se socijalnog inženjeringa: Najopasnije moderne prevare